Probioticele la copii. Când se recomandă?

Ramona Dinescu
copil iaurt probiotice

Probioticele la copii se referă la acele bacterii prietenoase menită să ajute în lupta împotriva bacteriilor rele.

Pare că în ultima vreme termenul de probiotice a crescut foarte mult în popularitate. Eu nu-mi amintesc ca în copilăria mea, mie, sau altor copii să ne fi administrat părinții probiotice. E bine, azi, se recomandă administrarea de probiotice la copii pentru a susține sănătatea imunității gastrointestinale.

S-a demonstrat științific că Lactobacillus GG, o bacterie prietenoasă, poate scurta durata unei infecții bacteriene în cazul unei diarei la copii sau la sugari.

Ce sunt probioticele?

Academia Americană a Medicilor de Familie definește probioticele ca fiind „suplimentele ce conțin organisme care pot modifica microflora intestinală”. Aceste organisme de obicei sunt specii ale Lactobacillus, Bifidobacterium sau Streptococcus. Acestea sunt capabile să predomine și asupra potențialelor microorganisme patogene din tractul digestiv uman și se crede că produc produse metabolice care funcționează ca modulatori imunitari.

Ce sunt probioticele la copii?

Datorita componentelor lor naturale, probioticele sunt considerate a fi extrem de sigure pentru copii, uneori se administrează chiar și sugarilor. Ele există deja în sistemul digestiv uman și sunt ușor tolerate de către cei care le iau. Reține totuși că beneficiile legate de sănătate sunt specifice așa că ar trebui să ceri sfatul medicului în orice situație în care te gândești să folosești probioticele la copii, avertizează Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Pe piață sunt deja o mulțime de produse populare ce conțin probiotice, precum formule de lapte praf, prafuri probiotice ce se toarnă în lapte sau în iaurt, iaurturi sau băuturi ce conțin deja probiotice, dar și suplimente alimentare cu probiotice. Unii părinți nu vor să accepte aceste produse care conțin deja probiotice deoarece nu știu exact ce cantitate din aceste organisme conțin.

Cert este că și pentru acest lucru trebuie să ceri sfatul medicului.

Probioticele se recomandă de obicei atunci când copilul are probleme gastrointestinale sau când i se administrează antibiotice. Se spune că antibioticele afectează flora intestinală, așa că probioticele luate zilnic, chiar două săptămâni după terminarea tratamentului, vor fi de ajutor.

Probioticele la copii. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății

Cea mai întâlnită definiție a probioticelor a fost data de către Food and Agriculture Organization din cadrul Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Sănătății în 2001. Această definiție spune că probioticele sunt microorganism vii care administrate în doze adecvate aduc beneficii pentru sănătate.

Se produc multe tipuri de probiotice, motiv pentru care este destul de dificil să spui care sunt mai eficiente decât altele. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății evidențiază faptul că folosirea probioticelor este bine definită în tratarea anumitor afecțiuni clinice, acestea fiind tratamentul gastroenteritelor acute, prevenția diareei ca și complicație în urma administrării de antibiotic, dar și prevenția infecțiilor la copii.

Tratamentul gastroenteritelor acute

Gastroenterita acută se manifestă prin scaune moi sau apoase, mai multe de 3 pe zi, însoțite sau nu de febră și vomă.

Din studiile de până acum s-a demonstrate că în tratamentul gastroeneritelor acute, probioticele sunt extreme de importante.

Prevenirea infecțiilor în colectivitate

Copiii care sunt în colectivitate fac de 2-3 ori mai multe infecții decât cei care stau acasă. Din acest motiv, uneori abuzează de antibiotic.

Printre măsurile de prevenție precum o bună igienă, absenteismul din grădiniță al copiilor bolnavi șți vaccinarea, administrarea de probiotice pare să fie un atu.

Prevenția infecțiilor nosocomiale

Infecțiile nosocomiale, acele infecții contactate din spital care pot avea un impact negative asupra sănătății copilului. S-a demonstrate că o bună strategie în astfel de caqzuri este folosirea probioticelor ca modalitate de tratament.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa