Prima vizită la stomatolog. 10 sfaturi pentru ca cel mic să nu se sperie și medicul să-i devină prieten

Magda Popescu
prima vizită la stomatolog

Atât părinții, cât și medicul joacă un rol important în prima interacțiune a copilului cu cabinetul dentar. Ce trebuie cel mic sa înțeleagă din prima vizită la stomatolog este că totul este o joacă. Părinții nu trebuie decât să-i ofere o perspectivă optimistă, iar medicul stomatolog să fie foarte prietenos. Dr. Calenic Anca, medic stomatolog pedodont la Clinica Miko Dental, ne-a povestit cum să facem ca cel mic să nu se sperie și medicul să-i devină prieten.

Prima vizită la stomatolog se face în jurul vârstei de 6-8 luni, când apare primul dinte

Abia i-a ieșit primul dințișor și gata, la medic! Nu e prea devreme? Multe mame întreabă asta, însă specialiștii spun că este vârsta potrivită ca cel mic să cunoască stomatologul. Sunt vizite de împrietenire cu medicul, cu cabinetul și cu scaunul stomatologic. Vârsta la care se pot face și intervenții este în jur de 2 ani.

Pentru o experiență de succes, părinții și medicul trebuie să facă o echipă bună. Este necesar ca cel mic să nu simtă încordare, să înțeleagă că e un lucru bun să aibă grijă de dinții lui și să mergă cu bucurie în cabinetul dentar.

Dr. Anca Calenic ne oferă 10 sfaturi pentru ca prima vizită la stomatolog să fie o experiență plăcută.

Părintele are rolul de a-i povesti despre prima vizită la stomatolog

  • Părintele trebuie să discute cu cel mic despre vizita la stomatolog, să-l pregătească, să-i explice de ce merge în cabinetul dentar, ce se  întâmplă acolo și să-i răspundă la toate înntrebările pe care cel mic le pune.
  • În discuție nu trebuie să existe cuvântul durere sau frică.
  • Orice frică anterioară a părintelui la stomatolog nu trebuie împărtășită. Copilul trebuie să înțeleagă că medicul îi este prieten și vizita la dentist în va ajuta să aibă dinți sănătoși.
  • Cel mai important aspect este ca părintele să îi explice cât de important este să aibă dinții curați și sănătoși, fără să îi promită o recompensă dacă va merge la stomatolog.
  • Înainte de prima vizită este indicat ca părintele să-i povestească celui mic că vor merge să cunoască un nou prieten, pe medicul stomatolog. Acesta îi va număra dinții și o sa îi curețe cu o periuță magică.

Stomatologul trebuie să fie un bun psiholog

      • Programarea ar trebui să fie dimineața, când copilul este odihnit.
      • Copilul trebuie introdus treptat în cabinet, să cunoască toate instrumentele și rolul lor, înainte de orice el trebuie să înțeleagă tot ce i se va face în ședința respectivă
      • Prima ședință ar trebui să includă o consultație și eventual un periaj dacă cel mic va coopera. Dacă nu, el nu trebuie forțat, totul trebuie tratat cu răbdare și ședințele vor fi mai dese sau mai rare în funcție de personalitatea copilului.
      • În timpul periajului el trebuie să conștientizeze cât de important este să se spele pe dinți, medicul învățându-l de câte ori trebuie să facă periajul, tehnici de periaj și alimentația corectă.
      • Copilul trebuie lăudat constant și implicat în tot ce face medicul, ca un asistent, să se joace la scaun, să pună apa în pahar etc.

    Dinții negri la copii! De ce apar aceste colorații și care e soluția? Răspunde medicul stomatolog

    Important este ca părintele să înțeleagă că vizitele la stomatolog sunt esențiale. Acestea se fac o dată la 4 luni, periajul trebuie asistat până la vârsta de 7 ani, cantitatea de fluor să fie adecvată pentru vârsta copilului. Dacă cel mic este necooperant și este nevoie urgentă de intervenții, există metode de relaxare. Prin inhalosedare cu peroxid de azot (funny gaz), copilul se simte mai bine, devenind euforic și cooperant.

    Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa