Prima consultație la ginecologie. La ce să te aștepți

Theodora Fintescu, redactor
Primul lucru pe care trebuie să îl știi înainte de prima consultație la ginecologie este faptul că e important să alegi un medic de încredere, cu care să te simți în largul tău, pentru că se va ocupa de aspecte importante și sensibile care țin de viața și sănătatea ta.
Ginecologul este medicul specializat în sănătatea reproductivă a femeii. Obstetricianul se ocupă de supravegherea sarcinii, de naștere și de perioada de după naștere. De asemenea, există medici specializați în obstetrică- ginecologie, care se ocupă de toate acestea. Medicul cu astfel de specializări se va ocupa de unele dintre cele mai importante aspecte legate de sănătate: sarcină, naștere, menopauză. De asemenea, va gestiona probleme precum screening pentru cancer, infecții, operații etc.

Controalele la un astfel de specialist nu sunt tocmai relaxante, iar prima consultație la ginecologie te poate face să te simți stânjenită și s-ar putea să îți fie greu să discuți cu medicul chestiuni care țin de viața intimă. Totuși, va trebui ca, cel puțin o dată pe an, să mergi la un control de rutină. Iată câteva recomandări esențiale, publicate de site-ul medical webmd.com, pentru a face această experiență una pozitivă.

Găsește un medic în care să ai încredere

Alege cu grijă medicul care să aibă grijă de tine, nu merge la primul la care te poți programa ușor. Ia recomandări de la prietene, rude sau medicul de familie, în așa fel încât să știi că ești pe mâini bune de la început. Gândește-te dacă îți dorești medic bărbat sau medic femeie, dar nu exclude din start nici una dintre variante. Află la ce clinici lucrează medicul, dacă are colaborări cu anumite spitale, dacă îl găsești și la stat și în privat, ce program are și cât de ușor poate fi abordat în cazul unor situații care implică un control imediat.

Prima consultație la ginecologie. La ce să te aștepți

Când este momentul să mergi la primul control ginecologic? Medicii recomandă ca prima vizită la ginecolog să aibă loc în intervalul 13-15 ani sau în momentul în care tânăra își începe viața sexuală. Pentru o adolescentă, prima vizită ar putea însemna, de fapt, o discuție cu medicul, fără control. Este indicat ca, înainte cu 24 de ore de a merge la ginecolog, să nu întreții relații sexuale și să nu faci spălături vaginale. Activitatea sexuală poate irita țesutul vaginului și poate afecta rezultatul unui test Babeș-Papanicolau.

Consultația poate începe cu întrebări legate de sănătatea ta generală și de istoricul familial, apoi asistenta ți-ar putea lua tensiunea și, eventual, medicul va recomanda teste de sânge și urină. Apoi are loc examinarea fizică, pentru care ți se va cere să te dezbraci complet în partea de jos a corpului. Medicul va examina inițial exteriorul vaginului, adică zona cu vulva și cea cu deschiderea vaginului, pentru a observa dacă există anomalii. Apoi, va analiza organele reproductive din interior. Îți va cere să îndoi și să îndepărtezi genunchii și va folosi un instrument medical (speculum), care ține vaginul deschis, pentru a observa vaginul și colul uterin. Ai putea să simți o ușoară presiune, însă nu durere.

Cum se face examinarea ginecologică manuală

În timpul acestei examinări, medicul poate recolta o mostră pentru testul Papanicolau, care va fi dusă la laborator pentru a depista un eventual cancer de col, HPV sau alte anomalii. Medicul decide și dacă este cazul să faci teste pentru boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chlamydia, sifilis sau HIV.

Apoi, medicul va face o examinare manuală, introducând unul sau două degete în vagin și plasând cealaltă mână în partea de jos a abdomenului pentru a palpa din exterior colul, uterul, tuburile falopiene și ovarele.  Pentru această operațiune, medicul va purta mănuși sterile. În anumite situații, doctorul poate decide și că este nevoie de o examinare recto-vaginală, care se face prin introducerea unui deget în rect.

În cadrul consultației de specialitate, medicul ar trebui să examineze și sânii, pentru a vedea dacă există noduli sau alte anomalii.

Pune întrebări fără jenă

Folosește-te de întâlnirile cu medicul specialist pentru a te lămuri cu privire la tot ceea ce ține de aparatul reproducător, chiar dacă ai întrebări pe care le consideri jenante sau intime. Fii convinsă că medicul le-a mai auzit, iar pentru el nu e deloc ciudat să îți răspundă. E în regulă să întrebi despre menstruație, sex sau orice altceva are legătură cu sănătatea reproducerii. Și medicul îți va pune o serie de întrebări, nu te sfii să răspunzi la fiecare în parte. Întrebările vizează:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa