Premierul Tudose: „Legea Vaccinării s-ar putea adopta joi. Nu înțeleg cum s-a ajuns la 250.000 de copii nevaccinați”

TOTUL DESPRE MAME

Premierul Mihai Tudose a declarat, într-un interviu pentru agenția de presă Agerpres, ca noua Lege a Vaccinării ar putea fi adoptată joi, 3 august, în ședința de Guvern, dacă va avea toate avizele, și că statul „e dator să intervină” atunci când un părinte își „condamnă practic” la suferință atât copilul cât și „comunitatea din care face parte”.

„S-ar putea chiar joi, dacă are toate avizele și toți ceilalți colegi – fiindca legea are și componentă juridică – sunt de acord, o vom promova”, a precizat Tudose. Premierul a afirmat că nu poate înțelege cum s-a ajuns să existe „250.000 de copii nevaccinați”.

Copiii neimunizați, integrați în sisteme alternative

Pe de altă parte, și ministrul Sănătății, Florin Bodog, a declarat într-un interviu pentru news.ro că vor deveni obligatorii 7 vaccinări și că acei părinți care refuză imunizarea fără motive temeinice nu își vor putea înscrie copiii în școlile de stat.

Ministrul spune, referindu-se la prevederea potrivit căreia părinţii care refuză vaccinarea şi consilierea nu îşi pot înscrie copiii în colectivitate, că a discutat cu ministrul Educaţiei şi cu specialişti în educaţie şi că există şi posibilităţi alternative de învăţământ la care aceşti părinţi pot recurge în cazul în care îşi asumă faptul că refuză imunizarea copilului. „Poate vor fi instituţii private care vor accepta aceşti copii”, a afirmat Bodog. 

După ce va fi adoptată de Guvern, legea va intra în dezbaterea Parlamentului, iar Ministerul Sănătății va pregăti normale pentru aplicarea ei.

Se introduce un nou vaccin, pneumococicul

Pentru a fi acceptați în grădinițe și școli de stat, copiii trebuie să fie la zi cu șapte vaccinuri.

„Vor fi şapte vaccinuri obligatorii – cinci dintre ele care se fac la vârste mici, unul la şase ani şi unul la 14 ani. În cadrul Programului Naţional de Vaccinare se utilizează şapte vaccinuri: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la naştere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la vârsta de 2,4 şi 11 luni), BCG (se administrază la naştere), hexavalant (se administrează în trei doze la 2, 4 şi 11 luni), tetravalent (la şase ani), ROR (se administrează la 1 an şi la 5 ani), şi dTPa – diftero-tetanic-pertussis acelular (se administrează la 14 ani)”, a explicat în interviul pentru news.ro ministrul Sănătății.

Schema de vaccinare 2017. Reguli de administrare pentru fiecare vaccin

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa