Pot copiii să bea lapte de soia?

Mihaela Călin
lapte de soia

Laptele de soia pentru copii este un subiect destul de controversat. Deşi laptele de soia obişnuit poate fi achiziţionat de la orice supermarket, nu orice copil poate să-l bea, iar în dieta copiilor mai mari ar trebui introdus cu mare atenţie.

Laptele de soia este o băutură tradiţională din China. Este produs din boabe de soia, hidratate în apă, apoi amestecate cu blenderul şi fierte. Deoarece produsul este pe deplin vegetal este, de asemenea, folosit în dietele vegetariene şi vegane. Dar există şi o credinţă larg răspândită că laptele de soia este potrivit pentru orice copil de la naştere. Dar acest lucru nu este adevărat, atrage atenţia Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA).

Laptele de soia pentru copii – compoziţie

Laptele de soia conţine un număr de proteine foarte asemănătoare cu cele din laptele de vacă, dar spre deosebire de acesta este fără lactoză. Din acest motiv, laptele de soia a câştigat popularitate în rândul persoanelor care sunt alergice la produsele lactate tradiţionale. În compoziţia sa se găsesc şi grăsimi, acizi graşi omega 3 şi omega 6, antioxidanţi, vitaminele B, carbohidraţi şi fitoestrogeni sau fitohormoni.

Laptele obişnuit din soia nu este pentru bebeluşi!

În ciuda faptului că laptele obişnuit de soia se găseşte în orice supermarket, acesta nu este potrivit pentru bebeluşi, în special mai mici de 6 luni.
Nu-i da copilului tău lapte de soia ca supliment la alăptare sau în loc de formula de lapte praf. S-a dovedit faptul că ingredientele conţinute în acest lapte vegetal nu sunt suficiente pentru dezvoltarea corespunzătoare a unui copil, iar bebeluşii hrăniţi numai cu lapte de soia au deficite acute de diferite componente, inclusiv vitamine, minerale, aminoacizi şi grăsimi. În SUA au existat cazuri de epuizare extremă şi chiar moartea sugarilor hrăniţi numai cu lapte de soia. Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a emis chiar un avertisment în acest caz, care indică faptul că laptele de soia este în mare parte lipsit de nutrienţii esenţiali pentru sugari.

Laptele de soia trebuie consumat cu moderaţie

Poate un copil mic să bea lapte de soia? Experţii din diferite ţări nu au căzut de acord asupra acestui punct. Acum câţiva ani, Ministerul Israelian al Sănătăţii, la cererea unui comitet de medici pediatri, toxicologi şi oncologi, a avertizat cu privire la laptele de soia. Respectiv copiii cu vârsta sub 18 ani nu ar trebui să bea lapte de soia mai mult de trei ori pe săptămână. Aceasta pentru că, în opinia experţilor israelieni, laptele de soia conţine hormoni din plante a căror activitate este similară cu cea a hormonilor sexuali umani – estrogeni. Iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra fertilităţii şi creşte riscul de cancer.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa