Tot ce trebuie să ştii despre polipii la copii

Andreea Popa
polipii-la-copii-totul-despre-mame

Care sunt simptomele, dar şi complicaţiile care pot să apară din cauza polipilor şi când este recomandată operaţia

Adenoidita cronică, cunoscută şi sub denumirea de polipi, este o afecţiune des întâlnită în rândul copiilor, în special printre cei cu vârste între 3 şi 6 ani.

Adenoidita este una dintre cauzele principale de infecţii respiratorii recidivante, iar odată devenită cronică, poate duce la complicaţii severe dacă nu este tratată corespunzător.

Dr. Cristina Goanţă, medic specialist ORL în cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Pantelimon” şi în cadrul reţelei Regina Maria, ne-a explicat care sunt simptomele adenoiditei şi când trebuie să mergem cu copilul la doctor.

Ce sunt polipii (vegetaţiile adenoide)?

Polipii sunt nişte aglomerări de ţesut limfatic care se dezvoltă în porţiunea din spatele nasului şi care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Împreună cu amigdalele, vegetaţiile adenoide au rolul de a apăra organismul, blocând virusurile şi bacteriile care sunt inspirate pe nas sau pe gură. Vegetaţiile adenoide reprezintă deci un sistem de apărare normal al organismului şi oarecum suplimentar, având în vedere că sunt prezente în general doar la copii, retrăgându-se în adolescenţă şi fiind foarte rar prezente la adulţi.

Simptomele adenoiditei

Uneori, în încercarea de a filtra germenii şi de a-i ţine la distanţă, vegetaţiile adenoide nu doar că pierd lupta cu virusurile sau bacteriile, ci devin la rândul lor inflamate şi se infectează. Această infecţie a pachetului de vegetaţii se numeşte adenoidită. Afecţiunea poate fi acută sau cronică şi se manifestă de obicei prin senzaţia de nas înfundat, asociată cu secreţii nazale. Uneori, dacă este un puseu acut şi suprainfectat, copilul va face febră, va dormi prost şi nici nu va putea să se alimenteze corespunzător, din cauza nasului înfundat. Va respira pe gură atât ziua cât şi noaptea, va sforăi şi va avea accese de tuse, în special în timpul somnului. De asemenea, un copil care suferă de adenoidită se poate plânge şi de dureri de cap şi de oboseală.

“Mai mult, copilului îi va scădea şi auzul, deoarece între nas şi urechi avem un organ numit trompa lui Eustachio, iar când aceasta nu mai funcţionează cum ar trebui (în acest caz capătul de la nivelul nasului este blocat de pachetul de vegetaţii), nu se mai poate echilibra presiunea din urechea medie cu cea din exterior şi astfel apare otita seroasă”, explică dr. Cristina Goanţă.

Complicaţii ale polipilor la copii

Netratată sau tratată incorect, adenoidita poate cauza multiple complicaţii.

Cea mai des întâlnită dintre acestea este otita medie/seroasă. Acest lucru are legătură tot cu trompa lui Eustachio, prin intermediul căreia nasul comunică cu urechea. Astfel, dacă în spatele nasului este puroi, atunci acesta poate ajunge şi la nivelul urechii. La fel, dacă trompa lui Eustachio nu funcţionează cum ar trebui din cauza obstrucţiei, atunci nici urechea nu va funcţiona corespunzător, explică specialistul ORL.

Alte complicaţii ale adenoiditei pot fi: sinuzite, laringotraheobronşite, pneumopatii, tulburări gastrointestinale, tulburări de somn şi de respiraţie, scăderea capacităţii de concentrare şi învăţare, precum şi o dezvoltare fizică necorespunzătoare vârstei.

Nu sunt obligatorii antibioticele!

În general, tratamentul adenoiditei este simptomatic şi este individualizat în funcţie de copil, de vârsta şi de greutatea acestuia. Şi nu constă neapărat în antibiotice, atrage atenţia dr. Cristina Goanţă: “De obicei se administrează antiinflamatorii, antitermice şi picături dezobstruante nazale. În unele cazuri, când copilul are un teren alergic, se asociază şi antialergice. Când este suprainfectat bacterian, se dă antibiotic. Dar aceste cazuri sunt rare, majoritatea adenoiditelor rezolvându-se fără a fi necesar tratament antibiotic”.

Când este necesară operația?

În cazul în care adenoidita ia formă cronică, uneori este nevoie de operaţie (adenoidectomie). “Operaţia se indică atunci când copilul are o suferinţă dată de acest pachet de vegetaţii. Dacă acest pachet este prea mare şi copilul nu poate respira pe nas, atunci va dormi prost, iar creierul lui nu se va putea oxigena cum trebuie, deci copilul nu se va putea concentra. În plus, va avea tulburări de alimentaţie şi nu se va dezvolta corespunzător vârstei. De asemenea, operaţia este indicată dacă cel mic suferă de infecţii respiratorii dese, tratate cu antibiotic, sau de otite dese. Eu prefer să nu operez copiii sub 4 ani, dacă se poate să aşteptăm până la această vârstă. Dar cum am spus, dacă copilul are manifestări ce îi îngrădesc o dezvoltare normală sau care duc la apariţia unor boli ce se pot croniciza şi îl pot afecta pe termen lung (cum ar fi otitele repetate), atunci vegetaţiile trebuie îndepărtate”, explică dr. Cristina Goanţă.

Îndepărtarea polipilor se face sub anestezie generală iar în general operaţia durează între 20 şi 30 de minute.

Dacă operaţia este realizată la o vârstă foarte mică a copilului, există un risc destul de mare de recidivă, deoarece polipii se pot reface în timp.

Dragi mămici, copii voștri au avut polipi? Vi s-a recomandat operația de polipi? Intrați pe FORUMUL Totul Despre Mame și spuneți-ne cum a decurs totul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa