Poate un copil cu astm să facă sport?

Ramona Dinescu
sport copil cu astm totul despre mame

Unui copil cu astm îi este chiar indicată activitatea fizică atâta timp cât urmează cu strictețe sfaturile medicului și are în permanență la el inhalatorul.

Astmul reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni cronice ce afectează de obicei copii de până în cinci ani, însă atâta timp cât este ținut sub supraveghere medicală, nu ar trebui să fie nici o problemă.

Citește și: Bronhopneumonia la copil

Un copil cu astm își poate vedea foarte bine activitățile zilnice specifice vârstei sale, atâta timp cât părinții au grijă să respecte indicațiile medicale, să-l monitorizeze constant și să știe regulile generale legate de acordarea primului ajutor.

Activitatea fizică a unui copil cu astm

Pentru a afla mai multe detalii despre indicațiile legate de activitatea fizică pe care o poate avea un copil cu astm, am stat de vorbă cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru care ne-a spus că diagnosticul de astm nu presupune restricții legate de sport și de activitatea fizică în general.

Copiii cu astm pot face sport, inclusiv de performanță. Sportul este chiar indicat, cu amendamentul că acele sporturi care solicită foarte mult copilul din punct de vedere fizic necesita precauții speciale. Adică, in primul rând trebuie ținut cont de factorului declanșator al astmului și în funcție de acesta se poate alege sau evita un anumit tip de sport.

Sporturile care se potrivesc în majoritatea cazurilor de copii cu astm sunt înotul, ciclismul, yoga și, bineînțeles, plimbările lungi în aer liber. Însă, când vorbim de aer liber, medicii recomandă sporturile afară în plin sezon de înflorire a plantelor pentru a evita alergiile la polen, sau la temperaturi foarte scăzute deoarece este binecunoscut faptul că și frigul puternic poate declanșa o criză de astm.

Ca reguli generale, copilul poate face sport atâta timp cât își administrează zilnic medicația conform indicațiilor medicale, are în permanență asupra lui bronhodilatatoare de scurtă durată și face spirometrii de monitorizare.

Ce înseamnă astmul la copii

Astmul reprezintă o boală cronică inflamatorie a plămânilor și a căilor respiratorii și se poate declanșa la orice vârstă, dar cei mai mulți dintre copiii diagnosticați cu astm au avut primele simptome înainte de vârsta de cinci ani.

Simptomatologia se traduce prin tuse productivă frecventă ce poate apărea noaptea sau după o repriză de joacă, respirație șuierătoare și rapidă, efort și durere zona gâtului și în piept din cauza contractării musculaturii, tăierea respirației, stare de slăbiciune sau oboseală.

Un copil cu astm nu trebuie să prezinte toate aceste simptome, precum nici toate aceste simptome nu trebuie să indice neapărat diagnosticul de astm. Simptomele pot apărea și pe fondul unei răceli, dar dacă persistă trebuie consultat obligatoriu un medic.

Astmul se poate declanșa pe fondul unui teren alergic, al unei predispoziții genetice, din cauza afecțiunilor respiratorii frecvente. De asemenea, astmul este mult mai întâlnit la băieți decât la fetițe iar expunerea la fumul de țigară în timpul sarcinii și după naștere joacă în continuare un rol major în apariția acestei afecțiuni.

Citește și:
Legătura dintre maşina de spălat vase şi alergiile copilului tău
Tot ce trebuie să ştii despre polipii la copii
Se poate preveni astmul bronșic?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa