Pneumonia la copil nu trece cu naturiste și siropuri! Ce semne indică boala

Alexandra Ion

Pneumonia la copil este una dintre cele mai serioase afecțiuni respiratorii și trebuie tratată cu maximă atenție

În marea majoritate a cazurilor tratată corect și la timp, se vindecă fără nici un fel de urmări.

Simptomatologia pneumoniei la copil se poate disimula într-o răceală persistentă, însoțită de tuse. Tusea persistentă care nu cedează la tratamentele clasice cu sirop este principalul semn care trebuie să îngrijoreze părinții.

Tusea este un simptom important pentru multe afecțiuni pulmonare de la pneumonie, la tuberculoză, de la astm la afecțiuni respiratorii cronice. Părinții trebuie să știe că tusea care nu cedează la tratamente simple, clasice (fără antibiotice), vreme de cinci zile este un motiv mai mult decât serios pentru a merge la medic.

Vârsta copilului este un factor agravant

Pneumonia la copilul mic (sub un an), este o afecțiune extrem de gravă. Trebuie spus că tusea la copilul sub șase luni trebuie să fie pentru părinți o urgență medicală absolută, afecțiunile pulmonare virale sau bacteriene fiind deosebit de grave la acest segment de vârstă, iar evoluția bolii rapidă și imprevizibilă.

Copilul cu boli asociate, mai ales de natură cardiacă are un risc suplimentar în cazul afecțiunilor pulmonare, în general și al pneumoniei, în special.

Pneumonia la copil nu trece cu tratamente naturiste și siropuri

Trebuie spus că pneumonia la copil poate ridica o serie de probleme, deoarece cauzele, manifestările și evoluția bolii sunt mult diferite de la copil la copil și pot avea o evoluție foarte rapidă. Iată care sunt semnele care trebuie să te trimită urgent la medic.

Pneumonia la copilul de sub un an are o simptomatologie tipică. Copilul este letargic, somnoros, iritabil, refuză alimentația sau varsă. Un semn grav este albăstrirea tegumentelor și pielea rece și umedă. În general pneumonia este o afecțiune unde febra apare rar sau este foarte puțin peste normal, ori variază cu episoade de hipotermie. Tusea persistentă, respirația zgomotoasă și o stare generală evident alterată.

Pneumonia la copilul mare (4-7 ani) se manifestă cu tuse persistentă, productivă, episoade de vărsături după reprizele de tuse, durere toracică și abdominală, în cazul pneumoniilor care afectează lobii inferiori ai plămânilor. Febra care nu scade sub 37 de grade este un semn care trebuie să îngrijoreze.

Copiii mai mari se pot plânge de dureri de cap, dificultăți de repiratie, durere la inspirația profundă, dureri abdominale vagi, vărsături, diaree, dureri în gât, dureri ale urechilor.

Cea mai mare problemă este faptul că fiind o afecțiune care nu este decât foarte rar insoțită de febră peste 38 de grade, fapt care îi face pe părinți să trateze cu medicamente simptomatice (sirop de tuse și, eventual, antitermice) o afecțiune pulmonară gravă. Acesta este și motivul pentru care orice tuse – atât cele uscate, cât și cele productive trebuie să determine o vizită la medic. Partea bună este că ascultația pulmonară și percuția toracelui pot suspecta pneumonia al cărui diagnostic de certitudine vine după o radiografie pulmonară.

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre pneumonie

Ajutor, este răceală sau gripă?

Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii

Mic dicționar de boli ale copilului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa