Peritonita, uregență majoră. Cum se manifestă

Ramona Dinescu
peritonita-la-copii-totul-despre-mame

  Peritonita reprezintă una dintre cele mai grave urgențe medicale cu care se poate confrunta un copil. Este cauzată în cele mai multe cazuri de o apendicită netratată la timp și necesită obligatoriu intervenție chirurgicală.

  Peritonita reprezintă o inflamație a peritoneului, membrana care căptușește pereții cavității abdominale și care susține toate organele interne abdominale.

  Simptomele inflamației peritoneului sunt extrem de supărătoare, de la dureri abdominale foarte puternice și acute, până la vărsături și balonare cauzate de blocarea funcționalității sistemului digestiv.

  Citește și: Poţi face apendicită din cauza sâmburilor de fructe?

  Peritonita este cauzată în principal de apendicită

  Peritonita poate fi cauzată de câteva afecțiuni abdominale grave, printre care apendicita care este responsabilă de instalarea a aproximativ 60% dintre cazurile de peritonită.

  Ulcerul duodenal sau gastric perforat, colecistita acută, pancreatita acută, ocluzia intestinală și tromboza vaselor mezenteriale pot reprezenta de asemenea cauze ale instalării pancreatitei.

  Peritonita acută poate fi generalizată, adică simptomele se manifestă pe mai multe fronturi, sau localizată, cu dureri locale în partea stângă sau dreaptă a abdomenului, în funcție de organul afectat (durerile din partea dreaptă jos arată o apendicită, iar durerea localizată în partea stângă jos poate semnala o sigmoidită)

  Simptomele peritonitei se traduc așadar prin:

  –          Dureri abdominale intense, asemănătoare unor crampe care încep brusc sau cresc treptat;

  –          Vărsături (dacă copilul varsă o singură dată ar putea fi vorba de o apendicită, iar dacă varsă de mai multe ori acest lucru ar putea semnala o ocluzie intestinală sau o pancreatită acută);

  –          Balonări (inflamația peritoneului se traduce prin reținerea emisiilor de gaze și fecale din cauza întreruperii tranzitului intestinal);

  –          Puls rapid;

  –          Febră mare sau stare subfebrilă;

  –          Tensiune arterială mică;

  –          Abdomen intărit din cauza contractării musculaturii abdominale.

  Tratamentul peritonitei

  Oricare dintre simptomele de mai sus ar trebui să te trimită imediat cu copilul la camera de gardă. Ca o regulă generală, copilul va fi internat și va fi supus unei intervenții chirurgicale menite să vindece organul afectat. Ulterior operației se vor drena lichidele din organism cu ajutorul perfuziilor și, de obicei, se va aplica un tratament antibiotic.

  Citește și:
  Ce ne facem cu apendicita?
  Cum îţi pregăteşti copilul pentru operaţie
  Totul despre febră

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa