Pediatrul Mihai Craiu a anunțat vineri, 3.12.2021, că va opri proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin intermediul căruia, timp de aproape patru ani, a oferit sfaturi privind sănătatea copiilor, a demontat mituri și a semnalizat practici medicale incorecte, care pot pune în pericol sănătatea copiilor, precum abuzul de antibiotice și aerosolii cu dexametazonă. Medicul s-a confruntat cu mesaje virulente, pe care le califică drept ”suburbane” la postările lui privind coronavirusul și vaccinarea.
Medicul și-a anunțat decizia pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pagină urmărită de peste 225.000 de persoane și definită astfel de către dr. Craiu, medic primar pediatru la INSMC „Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București,: ”SVC este un spațiu virtual educațional, marcă înregistrată, destinat creșterii nivelului de cunoștințe medicale pediatrice. Aici nu se fac consultații on-line și nici programari!”. În anunțul postat astăzi, medicul spune că decizia lui are la bază mesajele ”suburbane” pe care le-a primit în ultima perioadă, ca răspuns la diverse postări.
”Am altele mai bune de făcut, la spitalul real”
Redăm integral justificarea doctorului Craiu: ”Cred că explicațiile nesolicitate nu aduc niciun fel de beneficii în România. Probabil că trebuia să fac acest efort cu mii de răspunsuri și comentarii, aici în SVC, în toți acești aproape 4 ani. Un efort voluntar (adică neretribuit în nici o formă, nici direct, nici indirect) destinat unei utopii… Nu spun că nu a folosit nimănui… Probabil că unora le-a fost de folos. Sunt câțiva părinți (știu ei care) ce au copiii în viață datorită SVC. Dar sunt și foarte mulți pe care îi irită cele scrise aici și nu au altă soluție mai bună decât „producțiile” suburbane. Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați ajutat să înțeleg. Să înțeleg că este inutilă orice construcție în acest spațiu virtual al Social Media. În afară de ură și frustrare, nu există nici o altă consecință care să se repete iar și iar…Am altele mai bune de făcut, la spitalul real… Cu pacienții internați, cu studenții, cu rezidenții. Cam asta a fost”.
Reacțiile ”suburbane” la postările despre vaccinare
De la începutul pandemiei de coronavirus, medicul a pledat pentru menținerea școlilor deschise și vaccinarea tuturor adulților care intră în contact cu copii care frecventează școlile, grădinițele, creșele. El a precizat că cei mici reprezintă categoria cel mai puțin afectată de Covid- 19 (fac rareori complicații în urma infectării), dar că, transmițând virusul, pun în pericol viața adulților nevaccinați. Într-un mesaj postat recent, medicul atenționa că, în viitorul apropiat, România va fi lovită de un nou val, care îi va afecta puternic pe adulții nevaccinați. La postarea respectivă, medicul a fost atacat în mod repetat, acuzat că panichează inutil lumea și că e plătit să facă reclamă vaccinurilor împotriva coronavirusului.
Ce crede dr. Craiu despre vaccinarea anticovid a copiilor
În ceea ce privește vaccinarea copiilor, dr. Craiu a scris că este o decizie a părinților, cărora le-a oferit următoarele informații:
- Copiii se pot infecta la fel de ușor ca și adulții, chiar dacă fac rareori forme foarte grave de boală, cu spitalizare sau deces.
- Chiar dacă fac o boală asemănatoare gripei, în cele mai multe cazuri, durata bolii este semnificativ mai lungă decât la gripă.
- Copiii contribuie, ca în toate celelalte boli virale respiratorii, la transmiterea bolii în comunitate.
- Unii copii pot face MIS-C – sindrom inflamator multisistemic – drept complicație a COVID-19. Majoritatea celor care dezvoltă MIS-C sunt incluși in această grupă de vârstă!
- Copiii ce au comorbiditațile recunoscute de la adult ca fiind o cauză de evoluție gravă sau deces (obezitate extremă, diabet, dializă), în cazul infectării cu SARS-CoV-2, ar trebui să facă acest vaccin cât mai repede.
- Vaccinul pentru copii este diferit de cel pentru adolescenți sau adulți, având de 3 ori mai puțin ARNm si alt solvent. Cu toate acestea, cantitatea de anticorpi produsă de cei peste 2000 de copiii inrolați în studiu este identică cu cea de la adolescenți – https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa21162987.
- Niciunul din cei peste 2000 de copii din studiul citat mai sus nu a dezvoltat miocardită.
”Există o cerere enormă de comunicare medicală”
Într-un interviu acordat Totul Despre Mame după lansarea proiectului ”Spitalul Virtual pentru Copii”, dr. Craiu explica de ce este nevoie de o astfel de inițiativă și cum i-a venit ideea aceasta: ”Ideea a venit de la succesul unei secţiuni mult mai înguste realizată pe portalul Institutului şi care se numeşte Spitalul Virtual de Astm. Acesta a stat şi la baza unui studiu pe care, împreună cu colega me dr. Stan Iustina, l-am prezentat la Congresul European de Pneumologie ERS, Amsterdam 2015. De aici a venit ideea de a largi aria de adresare şi am făcut o pagină de Facebook ce se cheamă Spitalul Virtual pentru Copii care îşi doreşte să educe deopotrivă părinţii şi medicii şi să identifice problemele arzătoare din comunitate. Deoarece este clar că există o „cerere” enormă de comunicare medicală ce nu este din păcate satisfăcută de relaţia medic-pacient ACTUALĂ din România… Cine ştie?? Poate Spitalul Virtual pentru Copii se va putea prefigura că un posibil model de urmat şi de alţi confraţi…”
”Dacă Mihai Craiu are nevoie de ajutor, sunt aici”
Medicul Vasi Rădulescu a scris astăzi pe pagina lui de Facebook că înțelege prin ceea ce trece dr. Craiu și se oferă să îl ajute, pentru ca proiectul să meargă mai departe.
Îl înțeleg perfect pe Craiu Mihai. Am momente în care obosesc teribil și simt că mă lupt cu morile de vânt, nebunii, periculoșii, ignoranții fără cale de reparare. De-a lungul anilor am primit mii de insulte, amenințări din parte unora care n-au făcut decât umbră pământului, dar lejeritatea internetului le permite absolut orice. Îți trebuie nervi de oțel să reziști, să nu te consumi, să mergi mai departe. Eu NU mă opresc însă cu nimic. Poate și pentru că sunt mai tânăr. Iar dacă Mihai Craiu are nevoie de ajutor cu Spitalul Virtual pentru Copii, sunt aici. Un astfel de proiect merită să persevereze.
”Știm cum e să îți spună cineva de pe un cont fals că te taie, că te omoară”
Și psihiatrul Gabriel Diaconu și-a manifestat susținerea. Iată ce a scris dr. Diaconu: ”După atacuri repetate și o injustă hărțuire, probabil cel mai luminos dintre noi, cei care ne-am asumat educarea oamenilor în pandemia de COVID, doctorul Craiu Mihai, a anunțat că întrerupe proiectul lui de suflet, Spitalul Virtual pentru Copii. Spitalul Virtual de Copii este un proiect care a primit acolade atât național, cât și internațional, o idee unică în peisajul medical românesc. Harul și dăruirea lui Craiu au făcut ca, într-o perioadă în care nimeni nu se mai ocupă de răspândirea informațiilor de bună calitate de la profesionist către părinți, o seamă de subiecte cruciale pentru sănătatea copilului să fie repuse în claritate. Fără vreun sprijin, fără altceva decât propria-i dăruire, Mihai a ajuns – la propriu – în casele a milioane de români. Și e foarte posibil că, prin asta, a salvat sute de vieți, îndeosebi ale celora cu acces greu la servicii medicale de calitate. Nu avem voie să întoarcem privirea de la asta. Toți știm, și am aflat, cum e să fii atacat. Cum e, după un text publicat sau o opinie public afirmată, să primești mesaje de intimidare, de amenințare. Știm cum e să îți spună cineva de pe un cont fals că te taie, te omoară, că știe unde stai, că-ți face și-ți drege, ție și copiilor tăi. E un subiect dureros. Discutând cu colegi de ai mei de egală statură am aflat că și ei sunt țintă, și lor le-au fost vandalizate mașinile, și lor le-a fost invadată viața privată. E o formă de violență concertată, parte a războiului hibrid în care luptăm. Spitalul Virtual este consumator de timp și de nervi. Asta e clar.La fel de bine, însă, munca neîntreruptă a doctorului Craiu trebuie și merită continuată. Altfel, pasul înapoi va lăsa un gol dureros, pe care nu văd pe nimeni altcineva, prea curând, să-l umple de altă manieră. Astfel că, indiferent de unde am fi, și ați fi, vreau să-i trimiteți un gând bun și un mesaj de încurajare lui Mihai. Da, există ticăloși. Dar există și oameni care îl admiră, îl aplaudă și sunt de partea lui”.