I-a paralizat fața după ce a fost mușcat de o căpușă! Povestea lui Matei (6 ani), diagnosticat cu boala Lyme și lupta lui spre vindecare

Mărturia mamei lui Matei despre lupta copilului cu boala Lyme după ce a fost mușcat de o căpușă ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Căci sezonul căpușelor abia începe.

Laura Udrea, redactor

Febră, frisoane, dureri de cap, oboseală. O mie de diagnostice pot fi puse după aceste simptome. De aceea, bolii Lyme, provocată de mușcătura de căpușă, i se mai spune și „boala cu o mie de fețe“. Aceasta este mărturia mamei lui Matei, un băiețel căruia i-a paralizat fața ce a fost mușcat de o căpușă.

„Sunt Florentina, mama lui Matei, un băiețel năzdrăvan de 6 ani și 9 luni. Matei a avut ghinionul de a fi mușcat de o căpușă anul trecut, în luna mai (începutul sau mijlocul lunii). Din păcate, nu știu data exactă, dar nici locul, pentru că a fost un weekend la munte, îmbrăcat în pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă, iar un weekend mai târziu a fost la o aniversare în Orășelul copiilor din sectorul 4, unde a purtat tricou cu mânecă scurtă.

Nu am găsit căpușa. Nici noi, nici doctorul

Tind să cred că a fost mușcat în parc, mai degrabă decât la munte. Pentru că deși a fost mușcat de mână, căpușa nu a fost găsită niciodată. Nici eu, nici altcineva nu a văzut vreo căpușă pe el. Iar acest lucru este ciudat, deoarece pentru a dezvolta boala Lyme, căpușa trebuie să stea atașată cel puțin 3 zile. Concluzia noastră și a medicului: căpușa a mușcat, copilul s-a scărpinat, insecta s-a rupt, însă capul i-a rămas în piele.

După câteva săptămâni, îi paralizase fața de la mușcătura de căpușă

Simptomele pe care le-a avut Matei după mușcătură au fost ca la carte:

  • La câteva zile de la petrecerea din parc, a apărut o febră ușoară, care a durat fix o zi.
  • La alte câteva zile a apărut acel semn specific (o roșeață în formă circulară). Deși am observat-o pe aceasta, am crezut inițial că e mușcătură de păianjen. Cum spuneam, căpușa căzuse de pe Matei, de aici și prezumția noastră. Roșeața, deși s-a extins inițial, la o săptămână de la apariție a scăzut în intensitate și a dispărut.
  • Două zile mai târziu (roșeața dispăruse deja), l-am auzit pe tatăl lui spunându-i să nu se mai strâmbe că rămâne așa. Inițial m-a bufnit râsul, apoi la o privire mai atentă am observat că el nu se strâmba, ci îi paralizase fața de la mușcătura de căpușă. Deja apăruse pareza facială. 

Intuiția a făcut ca lucrurile să se termine cu bine

A fost momentul în care ne-am panicat amândoi și am plecat la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“. Asta s-a întâmplat la 4 săptămâni după plimbarea de la munte și la 3 săptămâni de la petrecerea din București. De aici, ne-au trimis la neurologie pediatrică la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“. O doamna doctor rezident i-a făcut o serie de teste neurologice, care au ieșit bine, iar pe trimiterea de analize a trecut și markerii de boală Lyme.

În acel moment, am realizat imediat că nu are rost să aștept rezultatul analizelor. Am derulat în minte tot ce se întâmplase, tot ce citisem și, a doua zi la prima oră, ajunsesem cu el la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ (de la Obregia plecaserăm la ora două noaptea). Când îți vezi copilul cu fața strâmbă, cu un ochi și cu colțul gurii căzute nu ai cum să nu te sperii. Mai ales dacă și citești cât de urâtă e boala asta… Bineînțeles că analizele au ieșit pozitive la boala Lyme. Mă felicit și acum că nu am stat să aștept rezultatele și am început tratamentul imediat.

La Camera de gardă de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ am avut noroc să întâlnim o doamnă doctor extrem de dedicată, care ne-a pus imediat pe tratament cu antibiotic. Augmentin, o doză la 12 ore, pentru 12 zile. Dar a primit și tratament cu cortizon, pe toată perioada de antibiotic, în cantități descrescătoare, plus un sirop cu vitamine B. Am făcut și o electrocardiogramă (EKG) care, spre norocul nostru, a ieșit bine. Boala nu evoluase atât de mult, deși se putea…

O lună de exerciții fizice și masaj facial, apoi control la psihiatrie

A fost destul de dificil, pentru că nu avea voie să mănânce nimic cu sare. Și nici nu prea mânca…, iar în timpul tratamentului cu antibiotic este bine să te hrănești. Partea bună este că a înțeles după ce i-am explicat că trebuie să ia pastiluțele ca să se facă bine ochișorul.

Pe lângă tratamentul medicamentos, a fost necesar să facă și exerciții fizice pentru ca mușchii feței să-și revină. Zilnic sufla într-un balon, trebuia să închidă strâns ochișorii, să zâmbească larg, să ridice din sprâncene, să strâmbe din nas. Și asta de câteva sute de ori pe zi, și de alte câteva ori pe zi, masaj facial. După o lună ne-am întors la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia“ pentru controlul neurologic pe care l-a trecut cu bine. Paralizia feței dădea semne că se vindecă. Reușisem să trecem de la pareză grupa 2, la grupa 1. Am repetat controlul după alte 3 luni. Era în regulă. În sfârșit.

Boala Lyme poate să reapară

Matei a căpătat o teamă imensă de căpușe. A suferit din cauza lor… Știe că ele i-au făcut buba de la ochișor. De atunci, de câte ori ieșim în parcuri, la munte, în pădure, avem tot timpul soluția anti-insecte cu noi. Pentru el, care a fost mușcat de o căpușă de la care a luat boala Lyme, chiar și o mușcătură de țânțar îi poate face rău acum. Ne-am făcut o obișnuință de a-l verifica în fiecare seară. E luat la puricat cu mare atenție! Când știu că începe sezonul, mă sperie orice îi apare pe piele! Din fericire, este bine acum. O dată la 6 luni mergem la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ pentru hemogramă, imunologie, dar și analize care indică activitatea cardiacă și transaminazele.

Din păcate, boala poate să reapară. Așa am aflat de la doctorii de la Balș. Nu este ca bolile copilăriei: o faci o dată, dezvolți anticorpi și nu te mai îmbolnăvești. Odată făcută, poate să reapară și o poate face mai agresiv decât prima dată.

Dragi părinți… dacă vedeți vreo mușcătură pe pielea copilului, să nu stați ca mine, crezând că e o nimica toată și că trece. La noi nu a trecut. La noi s-a dus mai departe – din fericire pentru noi, nu foarte departe! Boala Lyme, sau boala cu o mie de fețe, cum i se mai spune, este foarte greu de depistat, iar simptomele ei pot fi atribuite unui număr foarte mare de boli.

Dacă știți că ați fost cu copilul în parc și acesta face febră după o săptămână, urmăriți ce semne îi apar pe piele. Citiți, documentați-vă și mergeți la doctor chiar dacă pare banal!“

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa