Păduchii la copii sunt ceva frecvent. Orice părinte intră în panică dacă observă un punct alb în părul copilului său. Desigur, păduchii sunt extrem de neplăcuți, însă, de obicei nu pot duce la instalarea unor boli grave. Iată toate informațiile de care ai nevoie în cazul unei infestări cu păduchi de la Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.
Păduchii sunt mai des întâlniți în cazul copiilor mici care frecventează comunități, precum grădinița sau școala primară. Copiii de această vârstă se joacă adesea împreună, destul de apropiat și au contact direct păr cu păr. Pot împărți perii de păr, căciuli, agrafe și astfel se poate produce contaminarea. Părinții acestor copii au și ei un risc mare să se infesteze cu păduchi, motivul fiind evident.
Ce sunt păduchii?
Păduchii sunt niște insecte minuscule cu șase picioare care se prind de scalp și de gât și se hrănesc cu sânge uman. Fiecare păduche are dimensiunea unei semințe de susan și este greu de observat în părul copilului. Ouăle de păduchi, numite lindine, se lipesc de păr, în apropierea scalpului și pot fi și mai greu de văzut.
Păduchii sunt o problemă comună, în special la copii. Se răspândesc ușor de la o persoană la alta și uneori e greu de scăpat de ei. Mușcăturile lor pot provoca mâncărimi și iritare a scalpului copilului, iar zgârierea poate duce la infecție.
Păduchii sunt enervanti, dar nu sunt periculoși și nu răspândesc boli. Nu sunt un semn de igienă slabă – păduchii au nevoie de sânge și nu le pasă dacă este de la cineva care este curat sau murdar. Cel mai bine este să tratezi imediat păduchii pentru a preveni răspândirea acestora.
Care sunt semnele și simptomele păduchilor de cap?
A observa păduchii și ouăle lor este adesea singurul semn de infestare. A vedea doar lindinele, nu confirmă faptul că cel mic a fost infestat. În cazul celor mai mulți copii, păduchii nu provoacă nici un disconfort. După apariția simptomelor, cea mai des întâlnită problemă este mâncărimea scalpului ce poate debuta la săptămâni de la momentul infestării cu păduchi. Chiar dacă sunt mici, poți vedea păduchii. Iată ce să cauți:
• Ouă de păduchi (lindini). Acestea arată ca niște puncte minuscule galbene, cafenii sau maro înainte de a ecloziona. Păduchii depun ouă pe firele de păr aproape de scalp, unde temperatura este perfectă pentru a se menține cald până când eclozează. Acestea arată ca mătreața, dar nu sunt îndepărtate prin periere sau scuturare. Cu excepția cazului în care un copil are mulți păduchi, este mai frecvent să vezi lindini în păr decât păduchi vii care se târăsc pe scalp. Ouăle de păduchi eclozează la 1-2 săptămâni după depunerea lor. După ecloziune, coaja rămasă arată albă sau limpede și rămâne atașată de firul de păr. Acesta este momentul în care este cel mai ușor să le vezi.
• Păduchi adulți. Păduchii adulți nu sunt mai mari decât o sămânță de susan și sunt alb-cenușiu sau cafeniu. Ouăle devin păduchi adulți la aproximativ 1-2 săptămâni după ecloziune. Acest ciclu de viață se repetă aproximativ la fiecare 3 săptămâni. Majoritatea păduchilor se hrănesc cu sânge de câteva ori pe zi și pot supraviețui până la 2 zile pe scalp.
• Zgârierea. Odată cu mușcăturile de păduchi, apar mâncărime și zgârieturi. Acest lucru se datorează unei reacții la saliva păduchilor. Dar mâncărimea nu începe întotdeauna imediat. Depinde de cât de sensibilă este pielea unui copil la păduchi. Ar putea dura săptămâni până când copiii cu păduchi încep să se scarpine. Se pot plânge, totuși, de lucruri care gâdilă sau se mișcă pe capul lor.
• Mici umflături roșii sau răni de la zgâriere. Unii copii au iritații ușoare de la zgâriere, în timp ce alții pot avea o erupție deranjantă. Scărpinatul intens poate duce la o infecție bacteriană. Urmăriți ganglionii limfatici (glandele) umflați de pe spatele sau din fața gâtului și pielea roșie, sensibilă, care ar putea avea cruste. Medicii pot trata o infecție a pielii cu un antibiotic.
Cum îmi pot verifica copilul pentru păduchi?
Caută păduchi și lindini pe scalp, în spatele urechilor și în jurul ceafei. Este rar ca păduchii să fie în gene sau sprâncene. De obicei, nu sunt mulți și se mișcă rapid. Căutați lindini atașate de păr lângă scalp. Pot arăta ca mătreața. Pentru a le deosebi, trageți de petele mici cu degetele – mătreața și murdăria pot fi îndepărtate, dar lindinii rămân blocați. O lupă și o lumină puternică vă pot ajuta la inspecție.
Cel mai bun mod de a verifica este folosirea unui pieptene cu dinți fini pe părul ud. După ce ai aplicat mult balsam, pieptănați părul în secțiuni foarte mici și caută păduchi sau lindini pe pieptene. Poți șterge pieptenele pe un șervețel sau un prosop de hârtie, unde va fi mai ușor să le vezi.
Cum se răspândesc păduchii?
De obicei, păduchii se răspândesc prin contactul direct cap cu cap care permite acestor insecte să ajungă din părul unei persoane în părul altei persoane. Păduchii pot de asemenea să supraviețuiască o perioadă scurtă de timp pe hainele sau obiectele personale ale cuiva, ceea ce înseamnă că dacă împărțim peria de păr, îi dăm păduchelui șansa de a-și găsi o nouă gazdă. Păduchii nu pot sări sau zbura de la o persoană la alta.
- CITEȘTE ȘI: Cum scăpăm de purici? Metode sigure pentru copii
Alergiile la păduchi
Mâncărimile ce apar din cauza păduchilor sunt cauzate de o reacție alergică la înțepăturile de insecte. Scărpinatul excesiv poate duce la sensibilitatea și iritarea pielii scalpului. Unele zone scărpinate intens se pot infecta, deși nu este o situație des întâlnită. Cere sfatul medicului dacă pielea devine roșie, umflată sau la nivelul gâtului apar nodulii limfatici dureroși și sensibili. Acesta ar putea fi semnul unei infecții a pielii.
Dacă îți suspectezi copilul că are păduchi
Păduchii nu dispar de la sine. Dacă suspectezi că cel mic a fost infestat, există câteva măsuri pe care le poți lua pentru a scăpa de păduchi. Înainte de toate, medicul trebuie să confirme diagnosticul. Apoi anunță la școală sau la grădiniță pentru a fi verificați și ceilalți copii. Examinează toți membrii familiei pentru a depista orice alt semn de păduchi. Iar apoi, tratează-i pe toți cei infectați în același timp.
Cum scapi copilul de păduchi?
Cele două moduri principale de a trata păduchii sunt:
Cu medicamente
Sunt disponibile șampoane, creme de clătire și loțiuni care ucid păduchii. Acestea pot fi medicamente fără prescripție medicală (OTC) sau medicamente pe bază de rețetă. Dacă cumperi OTC, asigură-te că este sigur pentru vârsta copilului tău. În timp ce unele șampoane fără prescripție medicală sunt sigure pentru copiii de la 2 luni, altele sunt sigure numai pentru copiii de 2 ani și mai mult.
În unele zone, păduchii au dezvoltat rezistență la unele medicamente și va fi nevoie să mergi la medic pentru a prescrie un alt medicament sau șampon. Poate fi vorba chiar de un medicament ce trebuie administrat pe cale orală. Indiferent dacă medicamentul este OTC sau prescris, urmează întotdeauna instrucțiunile îndeaproape. Aplicând în exces, poate fi dăunător pentru copil, aplicând prea puțin poate fi ineficient.
Îndepărtarea manuală
Îndepărtarea manuală a păduchilor și a lindinilor poate îl poate scăpa definitiv pe copil, dacă medicamentul nu a reușit acest lucru (niciun medicament nu este 100% eficient). De asemenea, este o opțiune pentru oricine nu dorește să folosească un insecticid. Și este singura opțiune pentru copiii de 2 luni sau mai mici, care nu ar trebui să folosească tratament medicamentos pentru păduchi.
Pentru a face acest lucru, utilizați un pieptene cu dinți fini pe părul umed și dat cu balsam la fiecare 3-4 zile timp de 3 săptămâni după ce a fost văzut ultimul păduchi viu. Udarea părului oprește temporar păduchii să se miște, iar balsamul face mai ușor să treacă un pieptene prin păr.
Nu este nevoie să cumperi piepteni electronici care pretind că ucid păduchii sau îi îndepărtează mai ușor. Nu s-au făcut studii care să susțină aceste afirmații. De asemenea, nu trebuie să cumperi soluții speciale pe bază de oțet pe care să le aplici pe scalp înainte de a culege păduchii. Apa și balsamul funcționează bine.
Ce să NU faci:
- Nu folosi un uscător de păr după aplicarea tratamentelor pentru scalp. Unele tratamente pentru păduchi folosesc ingrediente inflamabile și pot lua foc.
- Nu utiliza uleiuri esențiale (cum ar fi uleiul de ylang ylang sau uleiul de arbore de ceai) pentru a trata păduchii de pe scalp. Ele pot provoca reacții alergice ale pielii și nu sunt aprobate de autoritățile medicale în acest sens.
- Nu utiliza niciodată substanțe chimice foarte inflamabile, cum ar fi benzina sau gazul lampant, asupra copilului.
Sunt păduchii de cap contagioși?
Păduchii de cap se răspândesc rapid de la o persoană la alta, mai ales în grupuri precum școli, grădinițe, petreceri în pijama, activități sportive și tabere.
Nu pot zbura sau să sări, dar dar au posibilitatea de a se agăța de firele de păr. Ei se răspândesc prin contact de la cap la cap, prin schimb de îmbrăcăminte, lenjerie de pat, piepteni, perii și pălării. Animalele de companie nu pot avea păduchi și nu îi pot transmite oamenilor.
Remedii practice împotriva păduchilor
Pieptănul cu dinții apropiați este o altă metodă de a scăpa de păduchi. Pieptănarea părului cu un astfel de pieptăn poate duce la scoaterea păduchilor și a ouălelor lor, iar această metodă funcționează încă de pe vremea Egiptului antic. Provocarea este că ai nevoie de timp și răbdare ca să scoți fiecare lindină din părul copilului prin pieptănare. Este și mai eficient dacă pieptăni copilului după ce i-ai spălat părul cu un șampon special.
Cum scapi de păduchii din casă?
Deși păduchii nu supraviețuiesc mult pe alte obiecte, trebuie să speli așternuturile și obiectele personale ale oricărui membru a fost infestat cu păduchi. Dar și hainele trebuie spălate în primele 48 de ore de la infestare cu apă fierbinte. Uneori este necesar să fie spălate și jucăriile de pluș.
- CITEȘTE ȘI: Cum m-am împăcat eu, fost copil crescut în curățenie de farmacie, cu joaca liberă și murdăria copiilor mei
Mituri despre păduchi
Trebuie subliniat că păduchii nu sunt specifici unei clase inferioare de oameni sau acelor persoane cu o igienă precară. Afectează copiii din toate nivelurile sociale, indiferent de veniturile părinților, de clasa socială sau de curățenia pe care o afișează. Aceste insecte pot supraviețui sub apă timp de aproximativ 6 ore, așa că acei copii care se spală zilnic, sunt la fel de vulnerabili. Vestea bună este că păduchii nu poartă și alte boli.
Nu trebuie izolat copilul cu păduchi
La noi, există o politică tacit acceptată ca acel copil care a fost infestat cu păduchi să rămână izolat la domiciliu. Academia Americană de Pediatrie recomandă copilului să meargă la școală, chiar și sub tratament, dar să evite să-și atingă capul de părul altui copil. Copilul este total vindecat atunci când păduchii au fost înlăturați, chiar dacă în păr încă mai există lindine moarte. Acestea doar trebuie îndepărtate.
În trecut, copiii cu păduchi erau ținuți acasă, la noi în țară. Dar acum medicii nu mai recomandă acest lucru. În cele mai multe cazuri, un copil care are păduchi ar trebui să stea la școală până la sfârșitul zilei, să meargă acasă și să facă tratament și să se întoarcă la școală a doua zi. În timp ce sunt la școală, copiii ar trebui să evite contactul „cap la cap” cu alți copii. Dacă are părul lung, îi poți prinde părul într-un coc, împletitură sau coadă de cal.
Cum poți preveni apariția păduchilor?
Nu poți. Copiii sunt copii și nu vor putea niciodată să nu se joace cu alți copii și să nu intre în contact direct cu părul lor. Tot ce poți să faci este să-ți verifici periodic copilul pentru a depista cât mai devreme o infectare cu păduchi și pentru a începe tratamentul înainte ca lindinele să se fi înmulțit prea mult.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.