Oxiuroza la copii

Ramona Dinescu
oxiuroza-la-copii-totul-despre-mame

Oxiuroza este o afecțiune parazitară frecventă la copii și contagioasă. Este responsabilă de apariția mâncărimii în zona anusului.

Știam câte ceva, din auzite mai mult, despre paraziții intestinali, însă habar nu aveam de oxiuri în particular și de ceea ce pot ”produce”. Asta până de curând când am observat că băiatul meu cel mare se tot scărpina la funduleț. L-am întrebat ce se întâmplă și mi-a zis că-l ”scarpină” puțin și că s-a mai întâmplat asta și zilele trecute. Buuun.

Apoi a fost o perioadă lungă când nu s-a mai scărpinat, însă îi mirosea urât gurița.  Primul lucru a fost să întreb medicul pediatru dacă am motive să-mi fac griji. Răspunsul a fost da, iar Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru mi-a povestit mai multe despre oxiuroză și mi-a recomandat analizele pe care va trebui să le facă.

Ce sunt oxiurii?

Oxiuroza sau enterobiaza este una dintre cele mai frecvente parazitoze (hemintioze digestive) și apare frecvent și la sugari. Oxiurii (enterobius vermicularis) sunt viermi albi, minusculi, cu lungimea variind între 9 și 12 mm, în cazul femelei şi de circa 3 – 5 mm la masculi. Viermii trăiesc în intestine şi migrează spre exteriorul anusului unde femelele îşi depun ouăle. acest lucru duce în general la apariţia unei mâncărimi puternice în zona anusului, dar şi în zona vaginului şi a vulvei la fetiţe. Uneori, viermii adulţi pot fi reperaţi cu ochiul liber. Copilul infestat îşi contaminează foarte uşor anturajul prin contactul cu degetele murdare. Pentru că mâncărimea este puternică, el se scarpină în zona anală şi dacă duce mâna la gură, ia ouăle şi le înghite. Astfel apare şi reinfestarea. Ouăle pot trăi şi în mediul extern, pe clanţă sau pe oliţă. Omul este însă singura gazdă a acestui parazit. Există însă şi posibilitatea ca sugarul să bea apă contaminată, acesta este de altfel motivul pentru care apa trebuie fiartă sau alimentele sau vesela trebuie spălate şi limpezite numai cu apă fiartă şi răcită. În plus este suficient să atingi hainele sau aşternuturile unei „gazde” de oxiuri ca să contractezi oxiuroza.

Fără o igienă riguroasă se produce reinfestarea

Perioada de contagiune durează cât timp femela depunde ouăle în regiunea anală, adică două până la trei săptămâni. Pe lângă mâncărime, copilul sau celelalte persoane infestate pot să prezinte tulburări digestive, greaţă, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare până la refuzul alimentaţiei şi chiar tulburări nervoase, insomnii, terori nocturne, scrâşnete din dinţi în timpul nopţii. Un alt simptom poate fi respirația urât mirositoare a copilului, însoțită bineînțeles de mâncărimi în zona anusului. Cele mai frecvente complicaţii sunt: scăderea acută în greutate sau ocluzia intestinală pe ghem de oxiuri. Diagnosticul se poate face vizual, viermii adulţi putând fi reperaţi cu ochiul liber şi, ulterior prin examen de laborator prin aplicarea unui test adeziv jur împrejurul zonei anale. Tratamentul este foarte uşor de efectuat dar trebuie făcut numai la recomandarea medicului pediatru.

Cum se poate preveni reinfestarea

Fiind considerată o boală contagioasă, mai ales dacă copilul merge la creşă, trebuie anunţată colectivitatea despre îmbolnăvirea celui mic. Oricum este obligatorie şi tratarea celorlalţi membrii ai familiei deoarece există riscul de reinfestare. În ziua începerii tratamentului trebuie igienizate toate obiectele ce ar putea conduce la reinfestare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa