Ce ne facem cu otita?

TOTUL DESPRE MAME
Otita la copii

Otita la copiiTot ce trebuie să știm despre otita la copii: cauze, simptome, tratament

Copiii voștri s-au confruntat cu otita până acum? Dacă faceți parte din categoria norocoasă de părinți care răspund cu „nu” la această întrebare, vă spunem felicitări. Dar, dacă răspundeți cu „da”, haideți să vorbim, pe larg, despre otita la copii. Am stat de vorbă despre otita la copii cu Nakisa Serafinceanu, medic specialist pediatru, de la Centrul Medical Materno-Infantil Persepolis și iată ce am aflat:

Ce este otita? 

Otita este inflamația urechii, care are la bază diferite cauze (bacterii, infecții virale) și poate fi acută sau cronică, medie sau externă. Apare de obicei în timpul răcelii (sau după), atunci când bacteriile și virusurile se răspândesc de la gât până la urechea medie unde se formează un fluid care pune presiune pe timpan. În general, la copii se întâlnesc otitele acute medii. Se manifestă prin durere, iritabilitate și, uneori febră, dar sunt cazuri în care nu apare niciun simptom. Otalgia (durerea) apare abia atunci când inflamația este mare și, de regulă, când începe să supureze.

Ce complicații pot apărea în urma unei otite?

Complicațiile otitei pot fi destul de grave dacă nu ne prezentăm la medic în timp util. În momentul în care s-a ajuns la supurație, presiunea asupra timpanului crește, fapt care duce la accentuarea durerii. Dar, dacă după un episod în care copilul a acuzat dureri, cel mic se liniștește brusc, asta nu înseamnă că otita a trecut, ci dimpotrivă: este posibil ca timpanul să fie fisurat, iar boala tinde să devină cronică. În cazul în care copilul acuză dureri puternice, se recomandă un tratament antiinflamator, în locul picăturilor auriculare care nu fac decât să sporească și mai tare presiunea asupra timpanului.

Alte complicații la care pot duce otitele netratate la timp sunt meningita, mastoidita (infecția oaselor din jurul urechii) sau septicemia.

Destul de frecvent se întâmplă ca infecția să reapară sau ca lichidul să rămână în urechea medie chiar și după tratamentul cu antibiotice, fapt care poate duce la scăderea auzului.

Cum se tratează otita la copii?

Tratamentul otitei depinde întotdeauna de stadiul bolii. Spre exemplu, o otită medie la stadiul incipient nu are nevoie de tratament cu antibiotice. Este de ajuns să administrăm tratament antiinflamator și să drenăm secrețiile nazale cu ajutorul unor picături pentru nas.

Dacă cel mic face febră, atunci e nevoie de un tratament cu antibiotice și, foarte important, adaugă medicul specialist pediatru Nakisa Serafinceanu, este ca părinții să ducă până la capat tratamentul, exact așa cum l-a prescris medicul. De multe ori, ameliorarea apare după două zile și părinții nu mai țin cont întocmai de cele 5 sau 7 zile în care doctorul le-a recomandat antibiotice la un anumit interval orar. Acest lucru poate duce chiar la reapariția bolii.

În altă ordine de idei, există studii conform cărora aproape 70% dintre otitele medii se pot vindeca fără tratament antibiotic. Problema vine, însă, din faptul că aceste cazuri nu pot fi identificate și nu își poate da nimeni seama dacă boala se va vindeca sau nu de la sine. În plus, complicațiile otitei medii sunt destul de serioase, așa că, în loc evităm antibioticul și să așteptăm să treacă de la sine, mai bine evităm complicațiile și nu ocolim tratamentul. În orice caz, medicul, în urma consultului, este cel care decide dacă cel mic are sau nu nevoie de tratament cu antibiotice pentru otită.

Bețișoarele de ureche și otita fungică

Medicii nu recomandă folosirea bețișoarelor de urechi, fie ele chiar și speciale pentru bebeluși. Un motiv ar fi că, de fapt, împing ceara în interior și acest lucru duce la formarea unui dop pentru eliminarea căruia trebuie să apelăm la un specialist. În al doilea rând, se poate detașa vata în momentul în care bețișorul este introdus în ureche. Folosirea acestora poate duce și la apariția otitei fungice, un tip de otită externă.

Bețișoarele de urechi pot fi înlocuite cu 2 picături de ser fiziologic călduț (37 grade), apă oxigenată sau spray special, cu rezultate excelente.

Te-ar mai putea interesa