În ce ordine ies dinții definitivi la copii? Explicații și sfaturi de la medicul pedodont

În teorie, se specifică faptul că vârsta în jurul căreia începe schimbarea dinților de lapte este de 6 ani. Tot în cărți găsim precizat și faptul că se acceptă în mod normal o variație de +/- 6 luni de la această vârstă.

Magda Popescu
dinți definitivi
Există situații în care, pentru a face loc dinților definitivi sau pentru alinierea lor corectă, se impune extragerea unuia sau a mai multor dinți de lapte.

Mulți părinții sunt interesați în ce ordine ies dinții definitivi la copii și care sunt situațiile în care se impune un control medical. Vârsta la care se schimbă dinții poate varia de la un copil la altul, însă există perioade orientative la care părinții se pot raporta și semne clinice care arată când ceva nu este în regulă. 

La cele mai frecvente întrebări despre ordinea în care ies dinții la copii ne-a răspuns dr. Diana Marin, medic pedodont.

TDM: La ce vârstă încep să cadă dinții de lapte și în ce ordine ies dinții definitivi la copii?

Atât vârsta de erupție, cât si cea de schimbare a dinților este variabilă. Și dinții de lapte și cei definitivi au vârste orientative după care medicii se ghidează pentru a stabili dacă un pacient are o erupție normală, întârziată sau accelerată. Totuși acele intervale de vârstă nu sunt bătute în cuie și pot exista mici variații de la copil la copil. În teorie, se specifică faptul că vârsta în jurul căreia începe schimbarea dinților de lapte este de 6 ani. Tot în cărți găsim precizat și faptul că se acceptă în mod normal o variație de +/- 6 luni de la această vârstă.

TDM: Este vreo legătură între vârsta la care au apărut și cea la care cad? Cu alte cuvinte, unui copil căruia i-au apărut primii dinți la 5-6 luni îi cad mai repede decât celui căruia i-au apărut la vârsta de 1 an?

Bineînțeles că dacă se respectă cu exactitate vârstele de erupție și schimbare a dinților, unui copil căruia i-au ieșit dinții în jurul vârstei de 1 an îi vor cădea la diferență de câteva luni față de un copil căruia dinții de lapte au început să îi erupă la 6 luni. Aceasta este totuși o regulă care nu se respectă tot timpul. Există și varianta în care copiilor li se pot schimba dinții în același timp, deși nu au erupt în același timp sau invers, celui căruia i-au erupt mai târziu, să i se schimbe mai repede.

TDM: Există o ordine în care cad dinții?

În general, dinții de lapte au aceeași ordine atunci când cad ca și atunci când erup și anume: incisivii centrali inferiori, apoi toți cei 4 incisivi superiori, incisivii laterali inferiori, primii molari de lapte (toți 4 cam în același timp, uneori cei superiori se pot schimba puțin mai repede), caninii și apoi al doilea molar de lapte, care este și dintele ce încheie ciclul de erupție al dinților de lapte, cât și ciclul de exfoliere (schimbare) al acestora.

TDM: Odată ce dinții de la lapte au căzut, care este ordinea în care ies dinții definitivi?

Dinții definitivi care înlocuiesc dinții de lapte erup în momentul în care cei temporari cad, deci ordinea erupției ar fi: incisivi centrali inferiori, incisivii superiori, incisivii laterali inferiori, primul premolar, care va înlocui primul molar de lapte, caninii și apoi cel de-al doilea premloar care înlocuiește cel de-al doilea molar de lapte. Aceasta este ordinea în care ies dinții la copii.

Pe lângă dinții definitivi ce înlocuiesc dinții temporari, există și 2 perechi de molari care erup ultimii pe arcadă, în spatele celorlalți și nu înlocuiesc niciun dinte de lapte. Ei erup la vârsta de 6 ani, o pereche și la vârsta de 12 ani cealaltă pereche.

TDM: Mergem la stomatolog pentru extracții sau scoatem acasă dinții care se mișcă? Există vreun pericol/mit/sfat în acest sens?

Extracțiile dinților de lapte se fac la cabinetul stomatologic. Însă atunci când se schimbă dinții de lapte și capătă o mobilitate foarte mare, ei pot fi “extrași” și acasă, totuși acest procedeu nu poate fi încadrat chiar ca o extracție dentară.

Trebuie mers la stomatolog în momentul în care erup cei definitivi, iar temporarii nu au mobilitate sau au mobilitate foarte mică.

Prin extracția unui dinte mobil acasă nu există riscul de a rupe dintele sau alte accidente de acest gen. Când dintele are mobilitate foarte mare, el nu mai are rădăcină, deoarece procesul de schimbare a dinților de lapte se face prin “topirea” rădăcinii acestora. De aceea, el devine mobil și apoi cade. Deci părinții ar trebui avertizați de către medic de felul în care arată un dinte când cade pentru că majoritatea se sperie când văd că a căzut doar coroana.

TDM: Când ne îngrijorăm dacă nu mai apar dinții definitivi?

Cărțile de specialitate menționează că o variație de 6 luni de la vârsta normală de erupție este considerată normală. Așadar, dacă după mai mult de 6 luni de la vârsta normală de erupție a unor dinți, aceștia încă nu și-au făcut apariția sau dinții pe care îi înlocuiesc nu au mobilitate, atunci se poate spune că există un motiv de îngrijorare. Se recomandă un consult la medicul stomatolog pentru efectuarea unei anamneze complete și a altor analize complementare, cum ar fi radiografiile pentru a descoperi motivul întârzierii erupției.

TDM: Există situații când dintele de lapte trebuie extras și fără să se miște?

Dinții de lapte fără mobilitate sunt extrași în momentul în care cei definitivi au apărut pe arcadă, iar temporarii ar fi trebuit să cadă deja. Alte motive pentru extracția dinților de lapte imobili pot fi de natură ortodontică (pentru crearea spațiului pe arcadă, pentru a alinia dinții vecini, etc).

TDM: Există sfaturi legate de igienă/îngrijire a dinților și a gingiilor în perioada de schimbare? Dar de gestionare a durerii?

Igiena dentară trebuie să fie una normală. Nu trebuie periați excesiv dinții care se mișcă, dar nici nu trebuie să fie “ocoliți”. Printr-o igienă dentară corect efectuată, se elimină riscul apariției inflamațiilor gingivale și nu se poate influența negativ în niciun fel schimbarea dinților.

TDM: La ce vârstă vorbim de dantură definitivă? Când se termină procesul de schimbare a dinților?

În jurul vârstei de 12 ani este momentul în care și ultimul molar de lapte se schimbă și atunci se face trecerea copilului de la dentiție mixtă la dentiție definitivă. Practic, dentiția definitivă este completă când apare în gură și molarul de 12 ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa