Operații pe cord la copii, făcute de medici din Israel, la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”

Geta Roman, director editorial

Operații pe cord au fost făcute zilele acestea de echipe mixte formate din medici români și cei ai organizației internaționale „Save a Child`s Heart”.

În aceste zile, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti sunt programate 10 intervenții chirurgicale pe cord efectuate de peste 20 de chirurgi, asistenţi, tehnicieni şi voluntari ai organizației „Save a Child`s Heart” în colaborare cu  echipele românești.

Programul este derulat de mai mulți ani de spitalul bucureștean și echipa de medici din Israel.“Save a Child`s Heart” este o organizație internaţională, înfiinţată în anul 1995 în Israel, a cărei misiune este aceea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirilor pentru copiii cu afecțiuni cardiace, realizând atât intervenţii chirurgicale, cât şi programe de training şi specializare în domeniu. Până în prezent, “Save a Child`s Heart” a salvat peste 4000 de copii cu vârste între 0 şi 18 ani care suferă de afecţiuni congenitale ale inimii.

Operații de 10 ori mai ieftine în țară

La finalul anului trecut, au fost operați în același spital 8 copii de o echipă de medici români și americani. Cel mai mare avea 16 ani, iar cel mai mic, doar 11 luni. O operaţie pe inimă costă între 7 şi 10 mii de euro. In străinătate, însă, ar costa între 100 si 150 de mii de euro. De peste ocean a venit o echipă cu 16 chirurgi, cardiologi, anestezişti şi bioingineri.

Directorul Spitalului Grigore Alexandrescu, alaturi de medicii americani

Acest gen de intervenții se mai fac și la Spitalul „Marie Curie” și la Târgu Mureș, însă nu pot acoperi nici pe departe necesarul de intervenții necesare pentru copiii români născuți cu malformații cardiace în fiecare an.

O mică parte din copiii cu malformații sunt operați

În România, se nasc anual aproximativ 1.500-1.600 de copii cu boala congenitală de cord. Dintre aceștia, anual, 850-950 necesită corecție chirurgicala. Din păcate, mai puțin de o treime dintre copiii cu boala congenitală de cord care necesită acest tratament (aproximativ 250-300) sunt și operați în fiecare an.  Malformația congenitală de cord apare când inima nu se formează normal în viața intrauterină.

http://totuldespremame.ro/sarcina/sanatatea-gravidei/malformatii-congenitale-fat

Bolile mamei și malformațiile inimii

Malformațiile cardiace congenitale sunt cauzate de factori multipli. Adesea, factorul cauzal nu poate fi identificat. Ceea ce se știe cu exactitate este că, in 90 la suta dintre cazuri, acestea sunt rezultatul interacțiunii între factorii genetici și de mediu. Printre condițiile care cresc riscul nașterii unui copil cu malformație cardiacă se numară: infecții materne (rubeola în primul trimestru de sarcină, alte infecții virale), medicație administrată mamei, consumul de alcool, boli ale mamei (diabet, boli autoimune), factori toxici externi.

Sursa FOTO si VIDEO: Facebook Dr. Dan Mircea Enescu

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa