3 obiceiuri dăunătoare pentru dinții și maxilarele copiilor

Magda Popescu
obiceiuri dăunătoare pentru dinții și maxilarele copiilor

Există obiceiuri dăunătoare pentru dinții și maxilarele copiilor chiar dacă dentiția este provizorie dar, pe măsură ce cresc, unele dintre aceste obiceiuri dispar!

Obiceiurile care se întâlnesc la vârste fragede cauzează, în cele mai multe cazuri, probleme serioase pe termen lung. Acestea sunt apariția cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale, a dinților strâmbi. Doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert, ne explică 3 dintre aceste obiceiuri dăunătoare pentru dinții și maxilarele copiilor.

Aceste obiceiuri ale copilului care pot avea consecințe negative dintre cele mai serioase asupra sănătății dentare, pot fi corectate doar cu mult efort și perseverență.

Când copilul vorbește cu interpunerea limbii poate duce la apariția unui spațiu între incisivi

Interpunerea limbii. Deși pare amuzant și chiar simpatic, vorbitul sss-it sau cu limba între dinți este un obicei care are asupra dinților efecte asemănătoare cu degluția infantilă.

„Fonația (vorbirea) cu interpunerea limbii poate produce apariția unui spațiu între incisivii superiori și inferiori. Limba va intra chiar și în repaos în spațiul vertical dintre dinți, apărând astfel un cerc vicios. Pentru a înlătura acestă problemă și efectele ei pe termen lung va fi necesară o vizită la logoped și o cooperare strânsă între acesta, părinte și medicul ortodont”.

Respirația pe gură, unul dintre cele mai frecvente obiceiuri dăunătoare pentru dinții și maxilarele copiilor, poate duce la carie

Din cauza unor obstrucții respiratorii, respirația nazală, normală, poate fi înlocuită cu respirația pe gură.

”Acesta are numeroase consecințe negative pentru cel mic, printre care creșterea riscului de carie. Acest lucru se întâmplă deoarece gura se usucă și dinții nu mai sunt protejați de substanțele benefice din salivă. Din aceeași cauză crește riscul de infecți respiratorii, oxigenarea întregului organism este deficitară și are efecte asupra capacității de concentrare, atenție și memorie. Pentru dinți, există risc de deformare a maxilarelor și împingerea dinților în față, datorită presiunii exercitate de obraji”.

Roaderea unghiilor sau a creioanelor poate duce la tocirea dinților

Întâlnit la unii copii în timpul concentrării, acest obicei poate produce nu numai tocirea dinților, dar și introducerea unor bacterii dăunătoare în gură și, de aici, în întregul organism. Reducerea presiunii exercitate de mediu, mai ales școlar, poate ajuta copilul să renunțe la acest mod de exprimare a stresului.

”Roaderea creionului sau a pixului poate produce modificarea asimetrică a poziției unor dinți, rănirea gingiei acestora și introducere bacteriilor dăunătoare în gură”.

Îndrumarea parentala și colaborarea cu medicul specialist reprezintă cei mai importanți factori în corectarea acestor obiceiuri. Alături de adoptarea unei bune igiene dentare luptați pentru un zâmbet perfect mult dorit la vârsta adultă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa