Învăţând cum să reacţionăm în situaţii de urgenţă, salvăm viaţa copiilor noştri
Nu e sezon mai plin de peripeții pentru copiii noştri decât vara. Anotimpul călduros le aduce celor mici cantităţi mari de distracţie, ţopăială maximă şi agitaţie non-stop, dar şi posibilitatea de a fi implicaţi în tot soiul de accidente domestice care, uneori, le pot pune chiar viața în pericol.
Din păcate, chiar dacă noi, părinţii, suntem prevăzători şi ţinem la distanţă de copii lucrurile cu potenţial periculos, există situaţii pe care nu le poate anticipa nimeni. Pentru explicarea şi abordarea cu optimism a acestor conjuncturi nefericite l-am avut alături de noi la a zecea ediţie a Atelierelor cu mămici, organizate de TOTUL DESPRE MAME la Connect Hub, pe doctorul Bogdan Aignătoaie, medic specialist medicină de urgenţă la departamentul UPU-SMURD de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Acesta a fost invitatul „Lecţiei de prim ajutor”, un proiect NN Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD.
Să învăţăm să acordăm primul ajutor
Prezentarea medicului specialist Bogdan Aignatoaie, a început cu expunerea modalităţilor de acordare a ajutorului în funcţie de vârstă celui implicat. Am aflat de la invitatul serii că sugarul se află într-o anumită categorie, iar copilul cu vârsta între 1 şi 8 ani este inclus în altă categorie, lucru nu întâmplător. Deoarece dimensiunea copiilor din aceste două zone delimitate de criteriul vârstei este diferită, în majoritatea situaţiilor paşii ce trebuie urmaţi atunci când se întâmplă o situaţie critică în care subiectul este un copil nu sunt extrem de diferiţi de cei pentru adulţi, dar diferită este forța cu care se realizează manevrele. De asemenea, doctorul a anunţat de mai multe ori pe parcursul lecţiei un amănunt de o importanţă vitală şi care se aplică tuturor pacienţilor, indiferent de vârsta lor: căile respiratorii trebuie menţinute deschise, iar circulaţia şi respiraţia trebuie asigurate.
Ponturi pentru părinţi
Pentru că la eveniment au fost prezenţi foarte mulţi părinţi doritori de sfaturi concrete pe care să le pună în practică atunci când are loc un eveniment cu potenţial tragic, prezentarea a fost presărată de câteva ponturi utile de evaluare corectă a stării pacientului. Pe lista acestora se numără:
– respiraţia se poate observa cu obrazul aplecat spre gură şi urechea apropiată de capul celui care pare să-şi fi pierdut cunoştinţa;
– la copil se fac mai multe respiraţii decât la adult;
– pentru facilitarea deschiderii cailor aeriene se ridică uşor mandibula şi astfel se asigură mai uşor pătrunderea aerului în plămâni.
Ponturile au fost însoţite de exemplificări concrete de resuscitare cardio respiratorie pe două manechine ce reproduceau copilaşi de vârste diferite. Medicul le-a prezentat celor din sală şi principalele soluţii de prim ajutor în situaţiile de urgenţă şi i-a invitat pe cei care au vrut să vadă dacă au deprins lecţia predată să încerce să-şi pună în practică informaţiile deprinse la curs.
Lecţia de prim ajutor, un site prieten al părinţilor
La finalul atelierelor cu mămici părinţii prezenţi la eveniment au primit îndemnul de a accesa site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. Cu un design modern şi o structură foarte prietenoasă, ceea ce permite accesarea rapidă a informaţiei, site-ul este cea mai bună sursă de informare în acest domeniu care ar trebui să-i preocupe pe toţi părinţii. Totodată, www.lectiadeprimajutor.ro este resursă pe care o putem accesa de fiecare dată când suntem cuprinşi de temeri şi care poate sta la secţiunea site-uri favorite în calculatorul nostru.
Evenimentul a fost susţinut de NN România, compania lider al pieţelor locale de asigurări de viaţă şi pensii private. NN România a fost nu numai susţinătorul evenimentului, dar şi partener, alături de SMURD şi MaiMultVerde, al proiectului Lecţia de prim ajutor. Prin activitatea sa, respectiv prin produsele şi serviciile pe care le oferă pe piaţa din România, NN îşi propune să ajute oamenii să-şi creeze premisele unui viitor mai bun pentru ei şi familiile lor.
Foto: Fotografii de familie