O mamă din 5 fumează! Care sunt efectele fumatului în timpul alăptării?

Mihaela Călin

Efectele fumatului în timpul alăptării. Statistic, o femeie însărcinată din 5 fumează pe tot parcursul sarcinii şi, probabil că cele mai multe dintre ele continuă să fumeze şi în perioada alăptării, aflăm de pe site-ul Asociaţiei Fumătorilor din România. Vezi mai jos care sunt efectele fumatului asupra copilului, atunci când mama alăptează şi în ce fel fumatul afectează lactaţia.

Fumatul este ca un ucigaş tăcut pentru corp. Acest lucru este valabil atât pentru fumătorii înrăiţi, cât şi pentru fumătorii pasivi. Din păcate este şi cazul bebeluşilor, care iau prin laptele matern substanţele dăunătoare din ţigări. În timpul arderii tutunului sunt emise toxine şi alte substanţe care prezintă un pericol pentru sănătate şi care provoacă multe boli. În timpul alăptării aceste substanţe sunt excretate şi în laptele matern, de aceea mama nu ar trebui să fumeze în această perioadă.

Efectele fumatului în timpul alăptării. Mai puțin calciu, iod, fier, magneziu…

Fumatul în timpul alăptării afectează în mod negativ calitatea laptelui. Potrivit experţilor, impactul ţigărilor asupra lactaţiei este enorm. Fumatul reduce cantitatea de calciu, iod, vitamina D3, fier şi magneziu, precum şi a vitaminelor A şi E în laptele matern. De asemenea, reduce cantitatea de grăsimi din lapte şi inhibă secreţia de prolactină, rezultând mai puţin lapte. Şi nu în ultimul rând fumatul în perioada alăptării  reduce cantitatea celulelor care construiesc sistemul imunitar şi a acidului docosahexaenoic (DHA) – unul dintre componentele acidului gras omega-3.

În loc de substanţe valoroase, laptele matern va fi bogat în compuşi de cadmiu, sulf sau azot, cianuri şi nitraţi, toate dăunătoare. Calitatea slabă a laptelui matern poate determina o creştere mai mică în greutate a copilului alăptat. Dar şi o dezvoltarea fizică şi intelectuală mai slabă a acestuia şi susceptibilitatea la diferite boli din cauza imunităţii mai scăzute. Dar nu numai – fumul de ţigară inhalat de un copil îi poate afecta negativ funcţionarea sistemului respirator, favorizând apariţia bolilor de plămâni, a alergiilor, inclusiv astm bronşic. Potrivit specialiştilor, sindromul morţii subite este mai frecvent la bebeluşii a căror mame sunt fumătoare.

Efectele fumatului în timpul alăptării. Fumul de ţigară este otrăvitor pentru bebeluş

Ţigările conţin numeroase substanţe chimice, cu efecte nocive asupra organismului, inclusiv substanţe cancerigene. Unele dintre ele sunt toxine extrem de active, altele sunt iritante şi dăunează respiraţiei şi plămânilor. Cea mai gravă parte este că efectele fumatului sunt negative nu numai pentru fumătorul însuşi. Compuşii nocivi din fum sunt, de asemenea, inhalaţi de oamenii din jur, adică aşa-numiţii fumători pasivi. De aceea putem spune că împreună cu părinţii, fumează şi copiii, chiar şi cei nenăscuţi. Fumatul afectează fătul, deoarce substanţele toxice din sângele mamei ajung prin placentă la copil. Iar copiii mici, care sunt hrăniţi cu lapte formulă, sunt expuşi fumului toxic atunci când părinţii fumează în cameră cu ei.

Efectele fumatului în timpul alăptării. Nicotina, un drog care ajunge și la copil

Sănătatea copilului este pusă în pericol nu numai de ingerarea substanţelor toxice din ţigări, ci şi de nicotină. Această substanţă este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii un drog, deoarece dă dependenţă. Durează doar câteva secunde până ce nicotina ajunge din gură, prin plămâni, sânge şi inimă până la creier.

Prin sânge, nicotina trece şi în laptele matern. Cea mai mare cantitate de nicotină se găseşte în laptele matern la 30-60 de minute după ce mama fumează o ţigară şi dispare doar la 12 ore după ce a fumat. Nicotina accelerează ritmul cardiac şi creşte tensiunea arterială a bebeluşului. Ca drog, nicotina afectează creierul copilului, respectiv poate prejudicia dezvoltarea acestuia. De asemenea, are şi efect cancerigen.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa