Noi recomandări privind consumul de suc de fructe la copii, pe categorii de vârstă

TOTUL DESPRE MAME

Noi recomandări privind consumul de suc de fructe la copii au fost anunțate recent. Copiii iubesc sucurile, însă noi recomandări ale Academiei Americane de Pediatrie sfătuiesc părinții să se abțină să le mai dea suc din fructe, în cantități mari, iar referințele sunt pentru toate categoriile de vârstă.

Este prima actualizare în ceea ce privește consumul de suc de fructe pentru copii făcută în ultimii 16 ani. Una dintre cele mai mari schimbări este că li se recomandă părinților să renunțe la sucurile de fructe în primul an de viață al copilului. Ghidurile precedente considerau că sucul de fructe poate fi dat după vârsta de 6 luni.

Recomandările AAP sunt împărțite pe categorii de vârstă:

Până la vârsta de 1 an

Laptele matern sau cel praf ar trebui să fie singurul nutrient pe care copiii ar trebui să îl primească pentru primele 6 luni de viață, potrivit noilor ghiduri, publicate în Revista Pediatrics.

„Nu există nicio nevoie nutrițională pentru a justifica sucul de fructe la copii mai mici de 6 luni”, spun autorii ghidului, care avertizează că dacă va consuma prea mult suc poate fi afectată creșterea copilului. După 6 luni, părinții pot introduce fructele, însă nu sub formă de suc, ci sub formă de piure sau fructe zdrobite.

Între 1 și 4 ani

Copiii între 1 și 4 ani au nevoie de o ceașcă de fructe pe zi, iar 110 grame din aceasta poate veni din sucul de fructe. „110 grame înseamnă jumătate de ceașcă. Este o cantitate mică. În trecut, cantitatea recomandată era dublă”, a explicat Kristi King, dietician la Texas Children’s Hospital, SUA, pentru CBS NEWS.

De asemenea, pediatrii care au realizat ghidul recomandă ca sucul să nu mai fie servit din biberoane sau alte căni pe care copiii le cară cu ei, ci din pahare obișnuite. Biberoanele și cănile speciale din care copiii sug cresc semnificativ riscul de carii. Diluarea sucului cu apă nu reduce riscul copiilor de a face carii.

Recomandări privind consumul de suc de fructe la copii. Între 4 și 6 ani

Pentru această categorie de vârstă se recomandă între 110 și 170 de grame de suc de fructe pe zi. „Sucul de fructe și băuturile din fructe sunt cu ușurință consumate în exces de copii pentru că au un gust bun. Însă asemeni băuturilor acidulate, pot contribui la dezechilibrul energetic”. În locul sucurilor, experții încurajează părinții să le dea fructul întreg.

„Căutați fructe cu multe fibre, cum ar fi merele, perele, portocalele”, recomandă dr. Elizabeth Parks Prout, nutriționist pentru copii la centrul de obezitate de la Children’s Hospital of Philadelphia. „Introduceți-le la micul dejun și combinați-le cu cereale”, sugerează medicul.

Recomandări privind consumul de suc de fructe la copii. Copii între 6 și 18 ani

Copiii mai mari și adolescenții ar trebui să consume două cești de fructe pe zi, iar sucul ar trebui să însemne jumătate din această cantitate, adică 220 de grame pe zi.

„Încurajez părinții să le ofere copiilor fructe de diferite culori și texturi, și să le țină la vedere. O altă modalitate pentru a crește consumul de fructe este să le adăugați în salate tăiate bucățele sau în paharul cu apă al copilului”, recomandă dieticianul Kristi King.

Medicii mai atenționează că sucul de grapefruit nu trebuie consumat de copiii care iau medicamente sau au anumite probleme medicale.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa