Ne pândește cea mai riscantă epidemie de rujeolă din cauza scăderii vaccinărilor

Geta Roman, director editorial
rujeolă

Epidemii de rujeolă cu mii de cazuri pe an au mai fost în România în ultimii zece ani, însă niciodată numărul de copii vaccinați RRO (vaccinul care protejează de rujeolă, rubeolă, oreion) nu a fost așa de mic ca acum. Așa că riscurile pentru copiii care nu au încă vârsta de vaccinare, adică au sub 1 an, dar și pentru cei cu imunitate scăzută, sunt extrem de mari.

Discuțiile de pe forumurile mamelor care refuză vaccinarea RRO pe motiv că ar putea să fie responsabilă de apariția autismului sau a ADHD-ului se văd și în statisticile care monitorizează evoluția acestor boli ce afectează mai ales copiii. Graficul de mai jos, realizat, anul trecut, de experții Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile arată scăderea dramatică a acoperirii vaccinale în ultimii ani. Vaccinul RRO a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținându-se o perioadă de timp peste 95% (ținta Organizației Mondiale a Sănătății).

GRAFIC 1

vaccinarea-pentru-rujeolarubeola-si-oreion-a-scazut-dramatic-in-ultimii-ani

Ministerul Sănătații nu admite că ar fi fost probleme majore cu aprovizionarea cu vaccinuri în ultimii ani, deși sunt medici care se plâng și de asta, așa că explicația pe care o sugerează pentru noua epidemie de rujeolă cu aproape 700 de cazuri și trei decese la copii sub 1 an este refuzul părinților de a-și imuniza copiii.  „Din 2010, valorile acoperirii vaccinale pentru rujeolă au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2015 la 85,8% (doza I) și la 67% (doza a-II-a) (Grafic 1). Acest lucru este cauzat într-o oarecare măsură și de scăderea încrederii în beneficiile vaccinării concretizată prin refuzul părinților de a-și vaccina copiii”, conform ultimului raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT) (Raportul complet este disponibil la acest link https://goo.gl/U6A1y3).

Vaccin pentru rujeolă (fără a fi combinat cu altele) se face în România din 1979, iar, de atunci, numărul de îmbolnăviri și decese continua să scadă, conform graficului de mai jos, realizat de CPCBT.

GRAFIC 2

vaccinarea-inceputa-in-1979-a-dus-la-scaderea-nr-de-cazuri-de-rujeola

Aproape 5.000 de cazuri la ultima epidemie

Ultima epidemie de rujeolă majoră a avut loc în România în anul 2011, când au fost 4.784 de cazuri confirmate și un deces – 1995  cu laboratorul, 2.757 prin legatura epidemiologică și 32 doar pe criterii clinice (părinții au refuzat recoltarea serului).

epidemia-din-2011-aproximativ-aceleasi-judete-ca-cea-din-acest-an

Incidența rujeolei la nivel național în anul 2011 a fost de 22,3%000 locuitori, de aproximativ 24,8 ori mai mare decat în anul 2010. Atunci, epidemia a afectat în special Nord-Vestul României, situație apropiată de cea din acest an, cele mai afectate fiind județele Salaj și Satu Mare, dar și Arad, Alba, Bihor, Caraș Severin, Cluj și Maramures, Constanța, Hunedoara și Timiș.

incidenta-cazurilor-de-rujeola-epidemie-2011

Cei mai afectați la ultima epidemie au fost copiii sub 1 an (362,7%000) și cei între 1-4 ani (220,8%000), la micuții sub 5 ani înregistrându-se, de altfel, și cele mai multe complicații și decese la nivel mondial.

Și în anul 2013 în țara noastră au fost înregistrate peste 1.150 de cazuri și un deces, zona cea mai afectată fiind, de data aceasta, sudul țării.

„Cea mai importanta masură de intervenție în zonele afectate a fost campania suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinați sau incomplet vaccinați cu vârste cuprinse între 7 luni – 7 ani; au fost vaccinați aproximativ 4.500 de copii. În grupurile de populație la care acoperirea vaccinală se menține sub nivelul optim, se acumulează în timp un număr mare de susceptibili care reprezintă un real potențial pentru apariția epidemiilor”, se mai arată în raportul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Legat de situația actuală a îmbolăvirilor, medicul pediatru Alexis Cochino spune că încă ne menținem în limitele epidemiilor din anii 2005 și 2011-2012, însă situația se poate agrava în următoarele luni, pe fondul începerii anului școlar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa