Tot ce trebuie să ştii despre mucusul cervical și perioada fertilă de sarcină

TOTUL DESPRE MAME

Majoritatea femeilor sunt conştiente de prezenţa mucusului cervical încă de la pubertate. Ar trebui să ştii cât mai multe despre mucusul cervical, deoarece îți poate spune multe despre perioada fertilă de sarcină. Dacă vrei să-ţi creşti şansele de a rămâne însărcinată, sau, din contră, să eviţi o sarcină nedorită, mucusul cervical îţi poate spune în proporţie de aproximativ 98,5% care sunt perioadele fertile şi infertile ale ciclului lunar.

Noţiunea de mucus s-ar putea să te facă să strâmbi un pic din nas, dar evoluţia mucusului cervical pe parcursul unui ciclu lunar îţi poate da indicii preţioase despre momentul în care ovulezi.

În primul rând, este important să reţii că există unele situaţii în care mucusul poate fi afectat de către factori externi:

 • Stres
 • Medicamente
 • Dacă eşti la pre-menopauză
 • Probleme de sănătate
 • Regim, schimbări de greutate sau perioade de post
 • Călătorii

Cum se observă mucusul cervical?

Există trei modalităţi prin care poţi face asta, iar tu ar trebui să o alegi pe cea cu care te simţi cel mai comfortabil:

 • Hârtie igienică – observarea după mersul la toaletă;
 • Extern – cu degetele, simţind mucusul de jur împrejur în imediata vecinătate a vaginului;
 • Intern – verificarea mucusului dinăuntrul colului uterin, prin introducerea a două degete (arătătorul şi degetul mijlociu) în vagin, „măturând” uşor interiorul.

Odată ce ai o cantitate mică de mucus pe degete, între degetul mare şi arătător, lipeşte-ţi degetele pentru a observa textura şi consistenţa mucusului. Este elastic? Lipicios? Alunecos? Este limpede, galben sau tulbure?

Tipuri de mucus

Aşa cum ciclul lunar este diferit de la o femeie la alta, la fel este şi mucusul. Acest lucru poate fi din cauza duratei ciclului sau a altor factori (pe care i-am menţionat mai sus). Mai jos este un ciclu destul de obişnuit al producţiei de mucus, începând cu sfârşitul menstruaţiei.

Mucus cervical nefertil

După menstruaţie, este posibil să fie câteva zile în care nu vei secreta deloc mucus (sau vei secreta mucus uscat). Mucusul pe care îl observi în acest moment nu este fertil. Dacă secreţi mucus, cel mai probabil, acesta este lipicios şi poate coborî pe colul uterin ca o pată de cerneală.

Cuvinte pe care femeile le folosesc pentru a descrie mucusul infertil din acest stadiu:

 • gros
 • dens
 • lipicios

Mucusul infertil se poate simţi mult mai uscat la atingere decât cel fertil. Ar putea fi galben, alb sau opac. La observarea prin atingere între degetul mare şi arătător, vei vedea că nu se întinde şi este destul de gros.

Mucus cervical uşor fertil

După mucusului infertil, este posibil să apară mucusul uşor fertil. În acest stadiu, mucusul răspunde la niveluri ridicate de estrogen şi este, de obicei, lipicios şi se poate simţi uşor umed. Nu există decât o foarte mică şansă de concepţie, deoarece spermei îi va fi deosebit de greu să înoate prin această formă de mucus.

Cuvinte pe care femeile le folosesc pentru a descrie mucusul infertil din acest moment:

 • păstos
 • gros
 • încărcat
 • lipicios

Mucusul infertil sau uşor fertil se simte mult mai uscat la atingere decât mucusul fertil. Acesta poate fi galben, alb sau opac. La observarea prin atingere între degetul mare şi degetul arătător, vei vedea că mucusul uşor fertil nu se întinde, dar poate fi secretat într-o cantitate mai mare decât cel infertil.

Mucus cervical fertil

De obicei, mucusul fertil semnalează sosirea iminentă a ovulaţiei. Dacă nu doreşti să rămâi însărcinată trebuie să eviţi în acest moment contactul sexual neprotejat, deoarece aceasta este o perioadă fertilă de sarcină.

Mucusul fertil este mai apos, se simte mult mai alunecos şi este mai abundent decât mucusul infertil sau cel uşor fertil.

Cuvinte pe care femeile le folosesc pentru a descrie mucusul fertil:

 • umed
 • alunecos
 • apos
 • transparent
 • subţire
 • lichid

Este posibil ca mucusul fertil să fie transparent sau să aibă o culoare tulbure-albă. Are un miros dulceag (şi aparent chiar şi un gust dulce), spre deosebire de cel mai puţin fertil, care poate avea un miros mai acru. Cu toate acestea, cea mai importantă observaţie ce trebuie făcută este aceea că are o consistenţă alunecoasă.

Mucus cervical foarte fertil: perioada fertilă de sarcină

Pe măsură ce te apropii de ovulaţie, cantitatea de mucus va creşte şi consistenţa sa vă semăna cu albuşul de ou. În loc să fie opac, mucusul s-ar putea să fie semitransparent. Mucusul cervical va fi mai alunecos şi mai elastic la atingere. În această perioadă, mucusul tău cervical spune „acesta este cel mai bun moment din lună pentru concepţie și cea mai bună perioadă fertilă de sarcină”.

Nu toate femeile au acest gen de mucus foarte fertil, aşa că nu te alarma dacă nu vei observa această secreţie de consistenţa albuşului de ou.

Dacă vei observa acest gen de mucus cervical între degetul mare şi cel arătător, vei vedea că are o consistenţă asemănătoare cu cea a spermei, amănunt care va favoriza, de altfel, conducerea spermatozoizilor spre ovul, creând un mediu ideal pentru fecundare.

Mucusul cervical după ovulaţie

După ovulaţie, vei observa că mucusul îşi reia consistenţa groasă şi lipicioasă. E posibil să observi din ce în ce mai puţin mucus cervical pe măsură ce te apropii de menstruaţie.

Contabilizarea observaţiilor

Dacă plănuieşti să ai un copil, este bine să observi şi să notezi evoluţia mucusului cervical pe parcursul unei luni.

Vei ajunge astfel să îţi cunoşti foarte bine corpul şi să ştii care îți este perioada fertilă de sarcină, cum te comporți la ovulaţie, sau în perioada de infertilitate. Cu timpul, te vei obişnui să ţii evidenţa acestor observaţii şi acest lucru va deveni o rutină zilnică. Astfel, vei şti cel mai bine ce şi cum să faci în cazul în care vrei să rămâi însărcinată sau, din contră, să eviţi o sarcină nedorită.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa