Mofturoși la mâncare? Ce soluții să folosiți ca să le faceți față

Geta Roman, director editorial

Mofturoși la mâncare sunt în toate familiile la un moment dat. Cum pot fi, totuși, convinși copiii să mănânce sănătos… Vă prezentăm probleme prin care este foarte posibil să treceți și strategii pentru ele

Sunt anumite categorii de copii, cum sunt cei care au tulburări din spectrul autist, care au obsesii pentru anumite tipuri  de mâncare și cu greu pot fi făcuți să își modifice comportamentul. Însă, astfel de cazuri sunt rare. Nazurile obișnuite la mâncare pot fi combătute mult mai ușor. Este, însă, de dorit să țineți cont de preferințele și nevoile copiilor, să aveți răbdare și să fiți consecvenți.

1.Problema: puține tipuri de mâncare acceptate

Copiii ar putea să prefere anumite feluri de mâncare și să nu se atingă de altele. E doar o fază, cât o să dureze? Ce faceți între timp: le dați ce vor, sau vă mențineți pe poziții?

Soluție: nu vă opuneți

Nu transformați mesele în lupte de stradă. Oferiți în continuare un sortiment variat de mâncăruri sănătoase, chiar dacă sunt refuzate momentan de copii. Cei mai mulți copii au nevoie de ceva timp înainte de a decide că de fapt le place o mâncare nouă. Oferiți-le fructe, legume, fără să-i presați. S-ar putea să vă surprindă plăcut.

2. Problema: nu își mănâncă legumele

Copilul spune că urăște sparanghelul, chiar și fără să-l fi încercat? Se întâmplă des. Multe legume au miros și gust puternice, mai ales gătite. Aveți răbdare. Ar putea să vrea să vadă și să miroasă înainte de a gusta, și chiar și așa încă e posibil să scuipe mâncarea. Luați o pauză și încercați și în altă zi.

Soluție: dați-i alternative

Mulți copii sunt mai deschiși față de legume dacă sunt lăsați să le aleagă, la magazin sau la masă. Dacă legumele verzi nu îl interesează, încercați cu cele portocalii sau roșii. Sau încercați să i le dați crude cu un sos în care să întingă sau humus. Deși ascunderea piureului de legume în alte mâncăruri ca plăcintele, foietajele sau sosurile pentru paste este o soluție pe termen scurt, asta nu îl obișnuiește pe copil să mănânce legume atunci când sunt la vedere.

3. Problema: își bea necesarul de calorii

Copilul bea atât de mult lapte sau sucuri într-o zi încât nu îi mai este foame la ora mesei? Poate fi o problemă dacă asta îl face să sară peste mese.

Soluție: Limitați caloriile lichide

Pentru copiii între unul și șase ani, dați între 120 și 180 ml de suc pe zi. Adică între jumătate de cană și trei sferturi. Evitați sucurile cu zahăr adăugat. Combinați sucul cu apă până când copilul ajunge să bea de fapt apă simplă. Sau încercați să-i dați lapte sau suc doar ca mese și apă în restul zilei. Copilul ar trebui să bea cam două căni de lapte pe zi.

4. Problema: prea mult zahăr

Copilul are poftă prea mare de dulciuri? Insistă pentru cereale îndulcite la micul dejun? Când verifici ghiozdanul vezi că a mâncat doar desertul? La masă insistă să primească direct desertul?

Soluție: totul cu măsură

Iată câteva soluții:

  • Oferiți-i gustări care sunt dulci natural: iaurt degresat, fructe, banane sau struguri înghețate, felii de măr cu unt de arahide.
  • Nu țineți dulciuri în casă. Dacă nu sunt prin preajmă, nu va fi nici tentația.
  • Nu folosiți dulciurile ca mită sau ca recompensă. Păstrați-le ca o mică parte a unei diete echilibrate, nu ca marele premiu pentru copilul care și-a spălat farfuria.„Dacă mănânci tot broccoli, primești înghețată.” În nici un caz. Mita este o soluție pe termen prea scurt și are efecte adverse. Îl poate învăța pe copil că dulciurile sunt mai bune decât alte mâncăruri și să vă mulțumească prin mâncare.

5. Problema: prea multe gustări

Mulți copii iau atât de multe gustări în timpul zilei încât la ora mesei nu le mai este foame. Copiii pot mânca de până la șase ori pe zi, inclusiv 3 mese principale și două sau trei gustări. Deci cum să ții copilul îndestulat și satisfăcut pe toată durata zilei păstrând loc și pentru cele 3 mese sănătoase?

Soluție: stabiliți un program

Obișnuiți-vă copilul cu intervale orare zilnice pentru mese și gustări. Copilul poate sări o masă câteodată, dar dacă există un program stabil, va ști când să aștepte următoarea masă. Când copilul cere o gustare la altă oră decât cea stabilită, oferiți-i fructe, legume, iaurt, unt de arahide, cereale sau o jumătate de sandwich.

6. Problema: este foarte mofturos

Mulți copii sunt foarte pretențioși la masă.

Soluție:

Să aleagă ce și când să mănânce este felul în care învață să devină independenți. Mulți deprind obiceiuri de mâncat sănătos pe măsură ce cresc. Dacă vă temeți că motivele pentru care copilul nu mănâncă cum trebuie sunt fiziologice, consultați medicul. Cazurile acestea însă sunt rare, și nu vă îngrijorați, deseori mofturile sunt doar o fază.

7. Problema: mănâncă destul?

Copilul pare să trăiască doar cu 3 bucățele mici toată ziua și, normal, vă întrebați dacă nu are nevoie de mai mult. Însă dacă are suficientă energie și crește într-un ritm sănătos, probabil că e în regulă. Totuși, e o idee bună să vă consultați și cu pediatrul. Dacă ritmul de creștere nu e cel normal pentru vârsta sa, consultul pediatrului devine obligatoriu.

Soluție: faceți mesele distractive

Micile trucuri pot încuraja câteodată copilul să mănânce mai bine. De exemplu, dacă tăiați mâncarea în forme distractive. Transformați masa într-un concurs de : „cine își manâncă toate culorile”. Sau încercați să mai schimbați scenariul cu un picnic acasă. Încercați să păstrați o atmosferă voioasă vorbind despre lucruri vesele.

Soluție greșită: nu fiți bucătarul de serviciu

Rezistați tentației de a găti special pentru mofturos. Puneți aceeași mâncare pentru toată familia, dar încercați să gătiți măcar unul dintre feluri ceva care știți că îi place. Dacă cineva din familie e mai „aventuros” la masă, puneți puțină presiune pozitivă așezându-i unul lângă celălalt.

Soluție greșită: nu negociați

Să vă tocmiți cu copilul vă aduce într-o poziție de luptă pentru putere. Puneți mâncarea în fața copilului, și lăsați-l pe el să decidă dacă mănâncă sau nu. Lăsați foamea să își facă efectul.

Soluție greșită: nu cădeți în capcana junk food

E ușor să cedezi când copilul cere o gustare nesănătoasă. Dacă nu e o tratație rară, cedarea poate duce la niște obiceiuri pe care va fi greu să le schimbați. Copiii iubesc alimentele dulci și sărate, la fel ca și noi, însă depinde de părinți să ofere alternative hrănitoare și să păstreze tratațiile ca excepții.

Alte soluții posibile:

  • Continuați să oferiți

Doar pentru că a strâmbat din nas la ultimele cinci încercări de a-i da dovlecei, nu renunțați. Mulți copii încearcă o mâncare nouă după ce le-a fost oferită de zece până la cinciprezece ori. Când îi dați un aliment nou, mențineți porțiile mici și eventual combinați cu un fel de mâncare de care știți câ îi place.

  • Lăsați copilul să ajute în bucatărie

Copiii care ajută la prepararea mesei mănâncă mai bine. Lăsați copilul să vă ajute la curățat fasolea, frământat aluatul, spălat salata sau alte sarcini ușoare din bucătărie. Ar putea să îi fie mai ușor să guste o dată ce are mâncarea la care a ajutat în farfurie.

  • Dați un bun exemplu

Copiii îi copiază pe adulți. Aveți aceleași obiceiuri alimentare pe care le vreți și la copil? E la fel ca și la celelalte lucruri care țin de educație: Copilul vă urmărește: lăsați-l să vadă că faptele însoțesc vorbele.

  • Fiți atent la indicii

Dacă vedeți cum copilul împinge mâncarea prin farfurie, probabil că s-a săturat. Dacă îl forțați să mănânce în continuare îl puteți împinge pe viitor la probleme de mâncat excesiv și de greutate. Oferiți-i porții de mâncare sănătoasă potrivite cu vârsta lui și lăsați-l pe el să decidă când s-a săturat.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa