Cum arată meniul sănătos pentru preșcolari?

Magda Popescu
copil cu legume in brate

De ce este important să știm cum să alcătuim meniul sănătos pentru preșcolari? Pentru că în România, 26,75% dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali, dintre care 11,64% obezi, iar 5,11% sunt subnutriți (Sursa: Raportul Național al Copiilor și Tinerilor 2014). Toate aceste probleme au legătură cu alimentaţia copiilor, iar hrana sănătoasă reprezintă un factor important în prevenția lor. Regulile de nutriție trebuie integrate în sistemul de educație. Cu cât mai devreme, în copilărie, cu atât mai bine.

Oamenii de știință spun și susțin că hrana este cel mai important factor extern ce influențează organismul, susținându-i (sau nu) sănătatea și starea de bine. Tot știința ne arată că obiceiurile alimentare ale adultului se formează din fragedă copilărie și chiar mai devreme, din pântecul viitoarei mame. De aceea avem nevoie de educație nutrițională.

Alfabetizarea nutriţională trebuie să preceadă învăţarea alfabetului – dr. Nicolae Hâncu

”Bebelușul hrănit la început, de către nutriționistul personal – mama, se dezvoltă și devine o ființă care se va hrăni singur, pe baza alegerilor personale. Încă nu este școlar, dar deja trebuie școlit, pentru a înțelege de ce și cum să mănânce sănătos, cum să deosebească alimentele prietenoase de cele neprietenoase și cum să recunoască în mâncare dragostea mamei, înțelepciunea și priceperea ei în a-i dărui hrana cea de toate zilele, gustoasă și sănătoasă. Alfabetizarea nutriţională trebuie să preceadă învăţarea alfabetului”, afimră prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Părinții trebuie să fie foarte implicați în educația nutrițională a copiilor

”La vârsta preșcolară, copilul este mai vulnerabil, nu citește încă, este atras de orice este nou și nu își poate lua singur informația. De aceea, părinții trebuie să fie foarte implicați în educația nutrițională a copiilor, în formarea unui comportament alimentar sănătos”, a spus prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului de educație nutrițională în grădinițe ”Sănătos de mic – Prevenția începe cu educația”.

Alimentația greșită poate duce la complicații grave

Copiii asimilează în joacă niște noțiuni extrem de importante care-i pot marca întreaga viață. „Dacă acest comportament alimentar sănătos nu este însușit la vârste mici, se poate ajunge la complicații cum sunt: obezitatea, problemele cardiovasculare, deformări osteo-articulare, dereglări metabolice și endocrine, diabet zaharat, cefalee, risc de accident vascular, tulburări respiratorii”, a mai spus prof. Radulian.

Cum arată meniul sănătos pentru preșcolari?

Nutriția, alături de activitatea fizică trebuie să reprezinte element central în creșterea și dezvoltarea copilului, dar, totodată și în prevenirea bolilor cardio-vasculare și a afecțiunilor metabolice. Alimentația copilului începând cu cel de-al treilea an de viață trebuie să fie, de fapt, meniul sănătos pentru preșcolari care se caracterizeze prin:

  • Diversitate. Includerea în alimentația copilului a alimentelor din toate categoriile în condițiile în care cantitățile din fiecare grupă alimentară sunt cele care sunt recomandate prin prisma aportului de macronutrienți (proteine, glucide, lipde), dar și a micronutrienților (vitamine, minerale)
  • Echilibru. Este foarte important să ținem cont de numărul de porții din fiecare grupă de alimente, dar și de mărimea porțiilor, așa cum arată și Piramida alimentară pentru preșcolari.
Cum arată meniul sănătos pentru preșcolari
Meniul sănătos pentru preșcolari. Piramida alimentară pentru copii

S-a lansat proiectul de educație nutrițională în grădinițe ”Sănătos de mic – Prevenția începe cu educația”.

Asociația SAMAS, împreună cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Inspectoratul Școlar București și companiile Danone România și Oameni și Companii a lansat in luna noiembrie 2017 proiectul de educație nutrițională în grădinițe ”Sănătos de mic – Prevenția începe cu educația”. Acesest proiect își propune să educe și să ajute copiii preșcolari să-și formeze obiceiuri de alimentație sănătoasă prin lecții interactive și cursuri cu toate persoanele care pot influența meniul sănătos pentru preșcolari. Așadar, alături de preșcolari, în programul educațional sunt incluși părinții și personalul din grădinițe, pentru a asigura un efort coerent din partea tuturor, în interesul sănătății copiilor.

“Sănătos de Mic” are ca obiectiv reducerea prevalenței obezității în rândul copiilor, îmbunătățirea stării de nutriție și sănătate pe termen lung, printr-un program național de educație și dezvoltare de obiceiuri sănătoase pentru întreaga viață.

Dezvoltat pe baza recomandărilor naţionale privind nutriţia corectă la vârsta preşcolară, anume “Ghidul de alimentaţie sănătoasă”, publicat de Societatea de Nutriţie din România şi adoptat de Ministerul Sănătăţii ca ghid naţional, programul include pregătirea unui corp de educatori nutriţionişti, care să transmită aceste cunoştinţe către preşcolari, părinţi şi personalul din grădiniţe, prin cursuri și ateliere de nutriție sănătoasă în grădinițe. În acest scop a fost elaborat un manual particularizat pe nutriția preșcolarului, conţinând şi elemente de psiho-pedagogie. Părinţii vor beneficia de un ghid cu informaţii simple şi practice, iar copiii de lecţii interactive, piese de teatru, poezii şi ghicitori, dar şi de posibilitatea de a experimenta direct pregătirea şi decorarea unor feluri simple de mâncare.

Obiectivul pe termen lung al echipei este dezvoltarea unui program de educație sistematică pentru nutriție și stil de viață sănătos, program care să fie preluat în viitor de Ministerul Educației, inclus în programa pentru preşcolari şi generalizat la nivel naţional.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa