Medicina alopată vs. medicina naturistă. Care este limita?

Anca Vlad
medicina naturistă

Cu siguranță că fiecare mămică a folosit măcar o dată un remediu naturist, făcut în casă, indiferent că a fost vorba despre o „poțiune magică” pentru tratarea răcelii, un ulei esențial sau o cataplasmă din bicarbonat cu oțet pentru înțepăturile albinelor.

Indiferent dacă ești sau nu de acord cu medicina naturistă, o mulțime de site-uri, cărți și cursuri legate de acest subiect sugerează că sunt mulți părinții care nu numai că acceptă, dar îmbrățișează această metodă de tratament.

Din păcate, avertismentele cauzate de știri în care rolul principal l-au avut părinții ai căror copii au avut de suferit din cauză că au fost tratat cu remedii naturiste în locul medicamentelor recomandate de medici au aprins spiritele și au făcut să curgă „valuri de cerneală” pe site-urile de socializare. Dezbaterile au fost legate de siguranța tratării unui copil fără supervizarea unui specialist.

Lăsând la o parte virulența argumentelor, rămâne o întrebare foarte importantă: de unde știi când este bine să tratezi copilul prin medicina naturistă și, mai important, când nu e bine?

Medicina naturistă, pentru cazuri ușoare

Doctor Joseph Gigante, profesor la catedra de pediatrie a Universității Vanderbilt, susține pentru Parenting.com, că în ceea ce privește remediile naturiste regula lui, care respectă și Jurământul lui Hipocrate, este „Nu face rău”. După părerea lui, există o mulțime de astfel de remedii care au efect minim sau inexistent asupra copilului. „Dacă, totuși, un părinte vrea să-și trateze astfel copilul și e sigur că nu-i face rău, eu, ca specialist, nu am nimic împotrivă. Probleme apar atunci când, deși părinții știu că terapia tradițională medicală dă rezultate și cea naturistă nu, o aleg pe cea din urmă fără să se gândească la consecințe”.

Întrebat ce simptome sau dureri pot fi tratate acasă (cel puțin în fază incipientă), doctorul Gigante a declarat că e în regulă ca părintele să-și trateze copilul atunci când e vorba despre o simplă răceală care implică tuse, nas înfrundat, strănut sau gât iritat. „Chiar și febra poate fi tratată acasă, fiind o reacție normală a organismului în fața unui infecții”. Greața și diareea pot fi de asemenea tratate acasă, ca și durerile de intensitate medie de cap sau stomac.

De partea cealaltă, doctorul Gigante atrage atenția asupra febrei care depășește 38 de grade Celsius la copiii mai mici de 3 luni. Aceasta poate indica o serioasă infecție. La fel, febra mare asociată cu durere puternică de cap și gât înțepenit poate indica meningita. La fel de grav este dacă febra durează de 5 zile sau dacă micuțul respiră cu dificultate sau are buzele vineții. Perioadele îndelungate de vomă sau diaree sunt un semn că micuțul trebuie dus la medic, unde i se pun perfuzii intravenoase pentru hidratare.

În privința celor mai dese greșeli pe care le fac părinții care aleg să-și tratateze copiii acasă, doctorul Gigante spune că una dintre ele este că aceștia nu dozează medicamentele pentru răceală proporțional cu greutatea copilului. O altă greșeală este folosirea improprie a termometrului. La bebeluși este indicată măsurarea intrarectală a temperaturii.

Medicina naturistă nu înseamnă ”după ureche”

Din păcate, au fost situații în care presa a relatat despre cazuri grave – copii care au decedat după ce au fost tratați acasă. După părerea doctorului Gigante, aici este vorba depsre un cumul de lipsă de educație, credință exagerată sau false promisiuni făcute de naturiști. Toată lumea ar trebui să știe că medicina tradițională și salvează vieți. În încheiere, doctor Gigante îi sfătuiește pe adepții tratamentelor naturiste ca, dacă după o zi, maximum două, în care starea de sănătate a copilului nu se îmbunătățește, să meargă de urgență la spital.

Ce părere au naturopații

Doctor JamieOskin este medic naturopat la Arizona Natural Health Center, expert în homeopatie pediatrică. El crede că, în ceea ce privește un copil, unul dintre cele mai importante aspecte care îi pot influența stare de sănătate este stilul de viață. El spune că lucrează cu părinți pe care-i învață cum să-și hrănească micuții corect, să facă mult sport și cum să aibă un somn odihnitor. Acestea sunt componente esențiale în viața unui copil. În aceste condiții, remediile homeopate stimulează capacitatea organismului de a se vindeca.

În ceea ce privește afecțiunile pe care le poate trata un părinte acasă, doctorul Oskin recomandă arnica pentru tratarea cucuielor de mici dimensiuni și a zgârieturilor, în timp ce răcelile sau rinitele alergice se pot trata cu produse homeopate care se eliberează fără rețetă. Și durerile de ureche pot fi tratate la fel, din moment ce sunt virale.

Doctor Oskins atrage însă atenția: „Febra mare, delirul, apatia, gâtul rigid, roșu în gât, stare prelungită de diaree sau vomitat, deshidratarea și dificultățile în respitație ar trebui tratate cu ajutorul unui medic specialist. În aceeași categorie intră infecțiile ORL recurente, eczema cronică sau psoriazisul, ADHD, autismul, astmul sau bolile autoimune. Dacă pacientul are o afecțune care-i pune viața în pericol – meningită, apendicită – atunci trebui dus de urgență la spital”, încheie doctor Oskins.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa