Medicamentele fără prescripție medicală. Ce trebuie să știi ca părinte despre ele?

Ramona Dinescu

Medicamentele fără prescripție medicală au rolul lor și, conform webmd.com, milioane de oameni se bazează pe ele. Ca părinte, însă, este extrem de important să știi cum să le folosești, să le depozitezi și cum să le administrezi într-un mod sigur.

Majoritatea părinților consideră că pot să-și dea seama cum să folosească într-un mod sigur tratamentele ce nu necesită prescripție medicală. Conform unui studiu realizat în 2015, în Statele Unite ale Americii, 79% dintre părinții cu copii sub 18 ani au declarat că citesc întotdeauna prospectul în întregime atunci când aleg să administreze astfel de medicamente pentru copiii lor. Alți 96% dintre adulți, au declarat că au verificat eticheta pentru a se asigura că medicamentul este potrivit pentru copii. Acestea sunt vești foarte bune, însă sunt mai multe aspecte de bifat atunci când vine vorba de siguranța administrării, decât cititul etichetei.

Locul în care părinții depozitează medicamentele este o parte importantă din procesul de folosire în siguranță a medicamentelor. Aproximativ jumătate dintre adulți (46%) au spus că medicamentele ar fi putut fi păstrate într-un loc mai bun în casa lor în condiții de siguranță și 1 din 3 părinți a declarat că acestea sunt depozitate într-un loc accesibil copiilor. Consecințele acestor comportamente sunt extrem de serioase.

În SUA, aproximativ 60.000 de copii sunt aduși la urgență în fiecare an după ce s-au intoxicat cu medicamente lăsate la îndemâna lor. Adeseori, simptomele merg de la dureri abdominale și stări de vomă la oboseală extremă, lipsă de răspundere la stimuli și stări de confuzie.

De asemenea, este extrem de important ca părinții să știe cum să arunce medicamentele într-un mod responsabil, atunci când acestea au expirat sau nu mai sunt de folos în tratamentul copilului. În cadrul aceluiași studiu, 70% au declarat că ar fi putut găsi o modalitate mai bună de a le arunca, în timp ce 62% au spus că nu au căutat niciodată informații despre cum să o facă.

Iată câteva informații utile legate de utilizarea în siguranță a medicamentelor fără prescripție medicală, depozitarea și aruncarea lor.

Cum folosești medicamentele fără prescripție medicală?

–          Citește de fiecare dată prospectul și eticheta produsului.

–          Dozează medicamentul în funcție de simptome: administrează-i copilului medicamentul care tratează simptomele sale specifice.

–          Nu folosi niciodată medicamente pentru tuse, răceală sau alergii pentru a-i induce copilului o stare de somn.

–          Nu-i administra niciodată copilului medicamente pe bază de aspirină atunci când are simptome de griă, varicelă sau altă boală virală.

–          Dozează medicamentul în funcție de vârstă: asigură-te că medicamentul poate fi administrat copiilor.

–          Nu administra tablete în cazul unui copil mai mic de 4 ani.

–          Mereu trebuie să cunoști greutatea copilului pentru că multe medicamente oferă instrucțiuni de dozaj în funcție de greutate.

–          Administrează medicamentul cu dispozitivul potrivit. De cele mai multe ori, medicamentele (siropurile) se vând împreună cu un instrument de dozaj ce nu ar trebui înlocui cu o linguriță de bucătărie.

–          Nu-i da două medicamente cu aceeași substanță activă.

Cum depozitezi medicamentele fără prescripție medicală?

–          Nu lăsa medicamentele la îndemâna și vederea copiilor.

–          Amintește-le oaspeților care vin în vizită să nu lase medicamente la îndemâna copiilor.

–          Blocați capacul de siguranță al recipientului ce conține medicamentul după fiecare utilizare.

–          Nu-i spune copilului că medicamentul este ceva bun la gust ca o bomboană, nici măcar atunci când nu-i place să-l ia.

–          Atenție atunci când mergeți în vizită, în special la bunici, deoarece acești lasă mult mai ușor medicamentele la îndemâna copiilor.

Cum arunci medicamentele fără prescripție medicală expirate?

–          Amestecă medicamentele/siropurile cu ceva murdar cum ar fi nisipul din litiera pisicii sau zațul de cafea.

–          Pune acest amestec într-o pungă sigilată.

–          Aruncă totul în containerul de gunoi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa