Medic infecționist: „După ce veniți din parc, controlați copiii de căpușe din cap până în picioare”

TOTUL DESPRE MAME

Majoritatea persoanelor mușcate de căpușe nu fac boala Lyme, însă după fiecare ieșire în natură este bine să controlați copiii de căpușe, recomandă medicul primar Corneliu Popescu, șeful Secției boli infecțioase și tropicale de la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”. Cu cât căpușa stă mai mult timp atașată de corpul unui copil cu atât riscurile sunt mai mari. 

Medicul infecționist Corneliu Popescu a vorbit despre simptomele și tratamentul bolilor contactate prin mușcătura de căpușă, intr-un interviu pentru Agerpres.ro.

„Nu neapărat toți cei care sunt mușcați fac boala Lyme, marea majoritate nu fac. Sunt înregistrate un număr mic de cazuri. Însă căpușele pot să transmită numeroase boli, cum ar fi boala Lyme, febra butonoasă, encefalită de căpușe — care este o infecție virală rară în România, mai mult în Transilvania, mult mai frecventă este în Europa Centrală. A venit sezonul, asta e, au ieșit căpușele, se iese la iarbă verde și crește și riscul de a intra în contact cu căpușa, iar ea se atașează de tegumentul uman, fără să anunțe”, a declarat Corneliu Popescu.

Controlați copiii de căpușe, însă nu scoteți singuri căpușa

Medicul subliniază că este foarte important, în momentul în care ieșim în natură, să ne controlăm când revenim acasă ca nu cumva să avem vreo căpușă. Copiii trebuie verificați foarte bine, pentru că ei stau cel mai mult prin iarbă, avertizează medicul, căpușele pot fi oriunde — din zona păroasă a capului până în picioare. „Nu trebuie să ne apucăm să o scoatem. Mergem la medic, la o cameră de gardă, fie de pediatrie, fie de adult. Teoretic, la un spital de urgență. Noi, cei de la Infecțioase, dăm tratamentul cu antibiotic, profilactic, dacă este cazul, iar cei de la spitalele de urgență scot căpușele. Antibioticul trebuie luat atunci când căpușa este atașată o perioadă mai lungă de timp, peste 24 — 36 de ore. Cea mai frecventă este boala Lyme, eritemul migrans, care se tratează cu antibiotic. În momentul în care avem imagine clinică de eritem migrans, apare o leziune cutanată nepruriginoasă, deci nu te mănâncă, nu doare, o vezi doar că e întinsă așa ca în pata de ulei pe oriunde pe tegument. Nu apare neapărat în zona pișcăturii, de asta se și numește eritem migrans pentru că el poate să apară în alte zone”, a explicat doctorul.

Controlați copiii de căpușe: Cum se face tratamentul cu antibiotice după mușcătura de căpușă

Profilaxia cu antibiotice se face în scopul prevenției bolii Lyme. Pentru copiii cu vârsta peste 8 ani și pentru adulti se poate folosi doxiciclina în doza de 4 mg/kgc până la o doză totala de 200 mg. La copiii sub vârsta de 8 ani antibioticele recomandate sunt amoxicilina (50 mg/kg pe zi în 3 doze – maximum 500 mg pe doză) sau cefuroxime axetil (30 mg/kg pe zi în 2 doze – maximum 500 mg pe doză).
În link-ul de mai jos citiți mai multe despre condițiile în care trebuie făcută profilaxia cu antibiotice la copii.

Controlați copiii de copușe: Zeci de cazuri într-o singură zi

La Spitalul ‘Victor Babeș’ vin zilnic, în perioada verii, oameni mușcați de căpușe, săptămâna trecută înregistrându-se într-o singură zi 50 de cazuri. Articolul continuă mai jos:

„E începutul sezonului, în general boala Lyme apare la două — trei săptămâni, poate și mai mult, după mușcătură.  Am avut, spre exemplu, un caz de febră butonoasă (se caracterizează clinic printr-un afect primar în locul de inoculare, prin simptome de intoxicație, febră, cefalee pronunțată și erupții maculo-papuloase pe piele — n.r.). E vorba de un pacient care a avut și encefalită, a fost în terapie intensivă, e bine acum”, a povestit doctorul.

Potrivit acestuia, este foarte important să se depisteze imediat după mușcătura de căpușă, pentru că în acest fel sunt minimalizate șansele de a contacta vreo boală.

„Căpușa își face treaba ei, se hrănește și pleacă singură, nu rămâne acolo luni de zile. Nu sunt toate infestate, unele nu transmit nicio boală. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp de când e atașată, atunci persoana respectivă va trebui să ia profilaxie cu antibiotic”, a precizat medicul.

În filmulețul de mai jos, postat de părinții unei fetițe din SUA care a fost mușcată de căpușă, se vede unul dintre efecte: paralizia temporară a membrelor. După ce micuța a fost dusă la camera de gardă și i s-a scos căpușa pe care o avea la nivelul capului, nu a rămas cu sechele.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa