Măsuri de prim ajutor

TOTUL DESPRE MAME
reguli prim ajutor

reguli prim ajutorMăsuri de prim ajutor pentru părinți

În condițiile în care inima unui copil încetează să bată la doar patru minute de la oprirea respirației, este salvator să cunoaștem un set de măsuri de prim ajutor de bază, cum ar fi manevra Heimlich sau cum se face respirația gură la gură.

Cele mai importante măsuri de prim ajutor pe care un părinte trebuie să le știe sunt următoarele: care sunt tehnicile de resuscitare cardio-pulmonară, cum se face manevra Heimlich și dezobstrucția căilor aeriene superioare la copii, ce e de făcut dacă copilul s-a ars sau a ingerat o substanță toxică.

 

Cum se face respirația gură la gură

Respirația gură la gură (sau ventilația, în termeni medicali) se face astfel: trage aer adânc în piept, acoperă gura copilului cu gura ta și suflă cu putere de cinci ori. Pentru nou-născuți și sugari, procedura implică atât acoperirea gurii, cât și a nărilor copilului. Respirația gură la gură și nas se face și atunci când gura celui mic este încleștată.

 

Cum se face masajul cardiac

Localizează zona dintre mameloane și apasă pe pieptul copilului în acea parte cu podul palmei, ținând mâna întinsă, fără să îndoi cotul. Pentru sugari, se vor folosi arătătorul și degetul mijlociu pentru a face masaj cardiac. Pentru masajul cardiac la copii de peste 8 ani și pentru adulți se vor folosi ambele mâini, suprapuse.

 

Manevra Heimlich – când copilul se îneacă cu mâncare

Ia-l pe cel mic și așază-l cu burta pe genunchi, poziționează-l pe antebrațul tău cu fața în jos. Sprijină-i bărbia cu degetele și pune-l pe cel mic într-o poziție în care capul este mai jos decât restul corpului. Bate-l cu putere pe spate cu cealaltă mână. Folosește podul palmei și lovește-l cu putere de cinci ori între omoplați. Apoi fă-i un masaj toracic apăsându-l pe piept de cinci ori.

Măsuri de prim ajutor în caz de intoxicație

În acest caz, nu există reguli de prim ajutor universal valabile. Ideal este să suni la TOXAPEL (021.210.61.83, 021.210.62.82), serviciul telefonic al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” pentru cazuri de intoxicație. Un medic îți va spune ce măsuri de prim ajutor se dau unui copil intoxicat până la sosirea Salvării sau până când ajungeți la spital. Încearcă să afli ce substanțe toxice a înghițit, întrebându-l chiar pe copil sau cercetând prin casă. Singurele recomandări în cazul în care copilul a înghițit substanțe toxice sunt următoarele: cel mic nu trebuie să primească lapte sau cărbune medicinal și nici să vomite (ar putea fi periculos dacă a ingerat substanțe caustice).

 

Măsuri de prim ajutor în caz de arsuri

Îndepărtează cu grijă hainele arse de pe pielea copilului, dar nu și dacă sunt lipite, caz în care e de preferat să fie chemată Salvarea. Dupa ce ai îndepărtat hainele, folosește un unguent cu sulfamidă sau alcool medicinal pentru arsuri. Nu sparge bășicile în cazul în care acestea apar.

 

În emisiunea Totul despre mame din 13 mai, am discutat cu Jean Balotă, specialist în medicina de urgență, despre accidentele domestice și măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le cunoaștem noi, părinții. 

 

Aici aflați mai multe despre regulile de siguranță pe care trebuie să le respectăm atunci când le facem baie bebelușilor, dar și care sunt criteriile după care alegem jucării sigure pentru cei mici, pentru a preveni accidentele.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa