Mami, mă doare gâtul! Când e cazul să ne îngrijorăm?

TOTUL DESPRE MAME

Puțini sunt părinții care trec prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare gâtul!” Ce e de făcut cu aceste dureri, care sunt cauzele lor și când este cazul să ne îngrijorăm?

La sugari, copii mici şi preşcolari, cauza cea mai frecventă a durerilor în gât este infecţia virală. Niciun medicament specific nu este necesar atunci când este vorba de un virus, iar copilul ar trebui să se simtă mai bine în maxim 10 zile.

Adesea, copiii care au dureri în gât din cauza virusurilor sunt, de asemenea, şi răciţi. Ar putea dezvolta şi o febră uşoară, dar, în general, nu sunt foarte bolnavi. Virusurile provoacă inflamaţie în ​​jurul amigdalelor, neafectându-le şi pe ele în sine.

O anumită grupuri de virusuri, numite virusuri coxackie, existente cu precădere vara şi toamna, îi pot provoca copilului o febră uşor ridicată, dificultate la înghiţit şi o senzaţie de rău general. Dacă micuţul tău are o infecţie coxsackie, ar putea avea şi una sau mai multe băşicuţe în gât şi pe mâini şi picioare.

O altă cauză pentru durerile în gât sunt infecțiile streptococice. Când copilul are o infecţie streptococică, amigdalele sunt de obicei foarte inflamate, iar inflamaţia poate afecta şi alte părţi din jurul gâtului.

Infecţia streptococică în gât este cauzată de o bacterie numită Streptococcus pyogenes. Într-o anumită măsură, simptomele depind de vârsta copilului:

  • Nou-născuţii cu infecţii streptococice pot avea doar o febră uşoară şi secreţii nazale groase sau cu aspect sângeros.
  • Copiii cu vârste cuprinse între 1-3 ani pot avea, de asemenea, scurgeri nazale groase sau sanguinolente, însoţite de febră. Aceştia, de obicei, nu au poftă de mâncare şi, de multe ori, li se umflă ganglionii de la nivelul gâtului. Uneori, se plâng de dureri de burtă în loc de dureri în gât.
  • Copii de peste 3 ani cu infecţie streptococică sunt, de multe ori, mult mai bolnavi, pot avea dureri mari în gât, febră de peste 39 de grade, ganglioni inflamaţi şi puroi pe amigdale.

Este important să se poată distinge infecţia streptotocică în gât de cea virală, deoarece prima se tratează cu antibiotice.

Diagnostic şi tratament

În cazul în care copilul tău are o durere persistentă în gât (nu una care dispare după un pahar cu lapte sau ceai dimineaţa), indiferent dacă are sau nu febră, dureri de cap, de stomac, sau oboseală extremă, ar trebui să îţi suni medicul pediatru. Mai mult, ar trebui să-l apelezi de urgenţă dacă cel mic pare extrem de bolnav sau dacă întâmpină dificultăţi la respirat sau înghiţit. Acest lucru poate indica o infecţie mai gravă.

Medicul va examina copilul şi poate cere un exudat faringian pentru a determina natura infecţiei. Pentru a face acest lucru, va atinge partea din spate a gâtului şi amigdalele cu vârful unui aplicator de bumbac, şi apoi va atinge cu vârful respectiv un vas special, care permite streptococului să crească în cazul în care este prezent. Vasul de cultură, de obicei, este examinat după 24-48 h, pentru a se determina prezența bacteriilor.

Un test negativ înseamnă că infecţia este cauzată de un virus. În acest caz, antibioticele  (care sunt antibacteriene) nu ajută şi nu trebuie prescrise.

Dacă testul arată că micuţul are amigdalită streptococică, pediatrul îi va prescrie un antibiotic, ce urmează să fie luat pe cale orală sau prin injectare. În cazul în care copilului îi sunt recomandate medicamente pe cale orală, este foarte important să urmeze tot tratamentul, chiar dacă simptomele par a se ameliora destul de repede.

În cazul în care infecţia streptococică din gâtul unui copil nu este tratată cu antibiotice, sau în cazul în care tratamentul nu a fost finalizat, infecţia se poate agrava sau extinde în alte părţi ale corpului, ceea ce ar putea duce la alte probleme, cum ar fi abcese ale amigdalelor sau probleme renale.

Infecţiile streptococice netratate pot duce, de asemenea, la febra reumatică, o boală care afectează inima. Cu toate acestea, febra reumatică este rară la copiii sub cinci ani.

 

Profilaxie

Majoritatea tipurilor de infecţii în gât sunt contagioase, fiind transmisibile, în primul rând, prin aer sau de pe mâinile copiilor sau ale adulţilor infectaţi. Din acest motiv, ar trebui să ţii copilul departe de oamenii care prezintă simptome de răceală. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor pot transmite boala chiar şi înainte de apariţia primelor simptome, în aşa fel încât, de multe ori, nu se poate face aproape nimic pentru a preveni ca cel mic să ia boala.

În trecut, atunci când un copil avea în repetate rânduri gâtul inflamat, i se scoteau chirurgical amigdalele, în încercarea de a preveni infecţiile ulterioare. Această operaţiune, însă, numită amigdalectomie, este recomandată astăzi doar copiilor grav afectaţi. Chiar şi în cazurile dificile, când se dezvoltă frecvent infecţii streptococice în gât, tratamentul cu antibiotice rămâne cea mai bună soluţie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa