Lipsa somnului la anumite ore afectează creșterea! Top 5 factori care influenţează dezvoltarea copilului

Mihaela Călin

Creşterea este o chestiune foarte individuală. Unii copii cresc mai repede, iar alţii mai încet, fără să existe vreun motiv de îngrijorare. Părinţii se întreabă adesea dacă micuţii lor au o creştere corespunzătoare şi până la ce vârstă vor creşte.

Factori care influenţează creşterea copilului

Creşterea copilului este rezultatul a numeroşi factori. Dar moştenirea genetică joacă cel mai important rol – graficul de creştere este înregistrat în gene. Iată factorii care pot influenţa creşterea copilului, potrivit site-ul www.parents.com

Alimentaţia. Printre cauzele unei creşteri scăzute se numără malnutriţia. Dieta copilului ar trebui să fie echilibrată şi să conţină cantitatea potrivită de carne, legume, fructe şi produse lactate. Când acestea lipsesc, oasele nu se dezvoltă în mod corespunzător, ceea ce afectează creşterea. Care este mecanismul? Nivelul factorului de creştere de tip insulinic (IGF-1) depinde de nutriţia organismului. Este cel care stimulează direct cartilajul să crească.

Somnul. Hormonii de creştere sunt produşi non-stop. Cu toate acestea, aproape 80% din creştere se petrece între orele 22 şi 24. Doar tulburările de somn în acest interval de timp pot afecta creşterea unui copil – deci ar trebui să te asiguri că cel mic este în pat înainte de ora 22.

Activitatea fizică. Mişcarea este un aliat al creşterii. Alergatul, săriturile şi joaca în aer liber stimulează sistemul nervos şi influenţează în mod indirect producţia de hormoni de creştere. Dar, în mod paradoxal, prea multă activitate fizică poate să afecteze înălţimea copilului, iar acesta să fie mai mic decât colegii săi. Atunci când un copil face sport de performanţă sau este prea tânăr pentru acel sport, poate apărea supraîncărcarea oaselor şi a cartilajelor (de ex. preşcolarii care merg la antrenament de 4 ori pe săptămână, karate şi aikido).

Diverse boli
Printre factorii majori care influenţează creşterea copilului se numără: diferite tulburări metabolice, malformaţii congenitale, tulburări endocrine şi boli genetice. De asemenea copiii cresc prea lent atunci când suferă de boli cronice de rinichi, boli respiratorii sau cardiovasculare, artrită, alergii cutanate severe, precum şi din cauza tulburărilor hormonale (deficit de hormon de creştere). Creşterea prea mare poate fi uneori cauzată de anumite boli: hipertiroidism, glanda pituitară, sindromul Marfan (copiii au membrele foarte lungi şi subţiri) şi pubertate precoce (atunci când copilul creşte mult mai repede decât colegii săi).

Creşterea copilului: prea rapidă sau prea lentă
Este nevoie să vizitezi medicul (pediatru sau endocrinolog) chiar şi atunci când copilul prezintă alte simptome, care te pot îngrijora, de exemplu semne de pubertate prematură, sau copilul pare să fie prea mare sau prea mic, în ciuda faptului că până de curând creşterea sa a fost normală.
Vizita la medic este, de asemenea, necesară atunci când creşterea copilului este semnificativ diferită faţă de ceilalţi membri ai familiei. Trebuie însă să ştii că unii copii sunt mai mici, chiar dacă nu suferă de vreo boală. În medicină o astfel de stare se numeşte „normal scund”.

Până când creşte copilul?
Prima perioadă de creştere dinamică este în primii doi ani de viaţă, iar a doua este la vârsta pubertăţii. Copilul creşte până la sfârşitul aşa-numitei vârste osoase (indicele maturaţiei osoase). De obicei, fetele ating vârsta osoasă mai devreme. Perioada de creştere mai rapidă scade cu un an înainte de prima menstruaţie, după care rata creşterii scade în mod semnificativ, iar la doi ani de la prima menstruaţie, creşterea se opreşte (de obicei, la aproximativ 18 ani). Băieţii cresc până la vârsta de 21 de ani şi se maturizează mai târziu.

Dacă dorești informații complete referitoare la graficele de creștere a bebelușului, poți consulta pagina de internet a Organizației Mondiale a Sănătății, la secțiunea despre dezvoltarea copilului: http://who.int/childgrowth/standards/en/.

Citește și: 

Înălţimea şi greutatea bebeluşului în funcţie de vârstă (+ grafice de creştere) 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa