Leucemia la copii: care sunt primele semne

Alexandra Ion
Leucemia la copii ar trebui identificată cât mai repede

Leucemia la copii este cea mai frecventă formă de cancer pe care o fac cei mici. 

Formele de cancer la copii sunt rare, dar dintre toate maladiile de natură canceroasă, leucemia la copil este cea mai frecventă formă de cancer a copilăriei.

Leucemia la copil are, din fericire, și cea mai ridicată rată de vindecare, una din condiții fiind identificarea precoce a bolii.

Leucemia este un cancer al măduvei – miezul spongios al oaselor care produce celulele sângelui. Statistic, această boală este responsabilă pentru circa 38% dintre toate tipurile de afecțiuni maligne la copii. Tot statistic, un copil din 1000 este diagnosticat cu leucemie înainte de a împlini 19 ani, iar intervalul de vârstă cu cea mai mare incidență a bolii este 0-10 ani.

Leucemia la copii este relativ ușor de identificat, dar condiția obligatorie este aceea ca părinții să nu ignore nici unul din simptomele anormale pe care le poate prezenta un copil și să ia în seamă orice semnale sau plângeri despre probleme fizice venite de la acesta.

Spre exemplu, de câte ori ai tratat ca fiind un moft plângerile copilului despre durerile de burtă? De câte ori nu ai ignorat sângerările nazale? Află că și durerile abdominale și sângerările nazale sunt simptome ale leucemiei la copil.

Leucemia la copii. La ce să fiți atenți

Iată care sunt cele mai frecvente simptome care pot ascunde o formă sau alta de leucemie la copil:

Somnolența, letargia, slăbiciunea, paloare accentuată, amețeala și lipsa totală de interes pentru orice activitate fizică sunt semne care trebuie să te îngrijoreze, mai ales dacă sunt asociate două sau mai multe.

Durerile de spate sunt o suferință atipică pentru un copil. Dacă totuși se plânge de dureri de spate sau observi că face reflex gesturile pe care le faci și tu când te doare spatele, ai un motiv de alarmă serios. Ca regulă generală, părinții trebuie să știe că durerea de spate (care apare fără să fie cauza unei activități sportive intense) și care durează mai mult de 4-5 zile trebuie să te trimită cu copilul la medic. Durerea de spate poate fi unul din simptomele leucemiei la copil sau semnul unor alte suferințe grave sau mai puțin grave care trebuie toate tratate cu seriozitate.

Durerile articulare sunt un alt gen de durere pe care un copil fără probleme medicale nu le experimentează, poate doar cu excepția situațiilor în care a căzut sau s-a lovit serios. Durerile articulare simetrice (la ambii genunchi, la ambele coate) sau durerile difuze ale tuturor articulațiilor pot să indice probleme serioase de sănătate.

Din aceeași categorie a durerilor care nu trebuie ignorate, mai ales dacă cel mic se plânge frecvent de acest tip de suferințe, este durerea de cap. Pe copii nu-i doare capul! Prezența durerilor de cap este un semnal de alarmă mai mult decât serios și nu trebuie ignorat.

O altă categorie de simptome sunt vânătăile care apar din senin sau la cele mai simple lovituri, sângerările neobișnuite (ale gingiilor, de exemplu), sângerări frecvente ale mucoasei nazale sau o explozie de puncte mici și rosii pe piele (acele pete care seamănă cu niste alunițe dar sunt roșii și se numesc petechii).

Primele semne ale leucemiei la copil se pot disimula într-o gripă. Copilul face febră, este letargic, îi curge sânge din nas, se plânge de dureri de spate și articulare, pofta de mâncare dispare și este foarte palid. Simptomele se ameliorează în 5-7 zile, dar starea generală de rău rămâne. Febra persistă în jurul valorii de 37,5 grade, se repetă sângerările nazale, copilul este palid, inapetent și somnolent și are momente când spune că-l doare burta sau/și spatele.

În următoarele două săptămâni starea se îmbunătățește, dar rămân paloarea și durerile de spate sau abdominale fără o cauză certă. Urmează o recădere virală, deseori gravă, cu febră mare și probleme respiratorii. În spatele acestui tablou clinic, care poate sugera o gripă sau o viroză încăpățânată, se poate ascunde o formă severă de leucemie acută. De regulă, o serie de infecții virale repetate trimit copilul la medic, iar o hemoleucogramă dă alarma.

Leucemia la copii. Atenție la infecțiile repetate

Niciodată nu ignora infecțiile repetate, chiar dacă la prima vedere copilul le-a ”luat” din colectivitate și nici puseele de febra peste 39 de grade frecvente. De regulă, acestea cedează la antitermice, dar revin zi după zi.

Orice episod febril – indiferent de valorile temperaturii, care durează mai mult de 5 zile, tratat sau netratat, este urgență medicală!

O altă categorie de simptome care trebuie să fie o alarmă serioasă pentru părinți este scăderea în greutate și lipsa poftei de mâncare. De regulă, aceste simptome au o multitudine de cauze, de la o perioadă de evoluție a copilului până la paraziți intestinali, dar poate fi și unul din simptomele leucemiei la copil.

Simptomele severe ale leucemiei sunt ganglionii limfatici măriți. Îi poți percepe la baie sau când îmbraci copilulul și sunt o urgență medicală indiferent dacă există sau nu alte simptome.

Durerile de burtă, balonarea și problemele legate de tranzitul intestinal sunt suferințe atipice și alarmante la copil. Medicul poate constata la o simplă palpare a abdomenului, splina mărită, ficatul mărit, abdomenul dur. Toate sunt semne de alarmă a căror cauză trebuie cu certitudine clarificată.

Un alt semnal de alarmă care nu trebuie ignorat sunt transpirațiile nocturne. Nu vorbim de transpirațiile normale, copiii până la 5-6 ani traspirând mereu în timpul somnului, ci de transpirații abundente, fără alte semne (febră, de exemplu), care apar brusc și se repetă noapte de noapte. Vizita la medic poate scoate la lumină fie probleme metabolice și hormonale, fie o formă de leucemie.

Dacă sunteți interesat/ă de subiectul leucemie la copii, vă recomandăm și următoarele articole: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa