Leșinul la copii: cauze și prim ajutor

Ramona Dinescu
lesinul-la-copii-totul-despre-mame

Leșinul reprezintă pierderea echilibrului și controlului asupra propriului corp pentru câteva secunde și poate apărea pe fondul mai multor factori. În cazul copiilor trebuie să știm cu exactitate ce avem de făcut ca metodă de prim ajutor.

Medicii spun că lipotimia sau leșinul reprezintă o formă ușoară a leșinului, de fapt mai mult o stare de amețeală de pierdere a controlului pentru câteva secunde asupra corpului, când copilul nu mai poate sta în picioare, își simte capul greu, vederea i se încețoșează și aude pocnituri în urechi. Cu toate acestea nu-și pierde cunoștința și își amintește ulterior întreg episodul.

Cauzele care duc la lipotimie pot fi o cădere de calciu, scăderea bruscă a glicemiei, anemia, tulburările hormonale sau metabolice.

Varianta mai gravă

Sincopa reprezintă pierderea totală a cunoștinței ce se soldează de multe ori cu o căzătură și bineînțeles copilul nu-și poate aminti ce s-a întâmplat. Sincopele pot apărea pe fondul unor afecțiuni cardiace sau malformații congenitale ale inimii, hipertensiune pulmonară, lipsa sau oxigenarea necorespunzătoare a creierului, din cauza unei respirații accelerate ce diminuează fluxul sanguin care ajunge la creier, pe fondul unor boli neurologice sau psihice precum epilepsia sau isteria, din cauza unei disfuncții ale urechii interne. Alte cauze ar putea fi deshidratarea sau starea de sufocare în special în locuri foarte aglomerate ce nu sunt aerisite suficient.

În literatura de specialitate între leșin (lipotimie) și termenul de sincopă se trasează o diferență foarte mare deoarece cele două stări nu sunt deloc similare iar consecințele pot fi destul de grave în cazul celei de-a doua.

Cert este că la cel mai mic semn trebuie să ceri cât mai repede un control medical, de preferat din partea unui neurolog deoarece astfel de situații pot pune în pericol viața copilului.

Metode de prim ajutor în caz de leșin

Orice mamă ar trebui să știe cum să acorde primul ajutor în orice situație, cu atât mai mult în cazul în care copilul își pierde cunoștința. De aceea, un curs de prim ajutor ar putea fi una dintre prioritățile tale.

În cazul în care copilul leșină, ceea ce ai văzut prin filme nu este deloc ficțiune. Trebuie să ții în primul rând cont de locul și situația în care vă aflați.

Dacă leșină într-un spațiu aglomerat precum un autobuz de exemplu, trebuie să iei copilul pe brațe și să-l scoți în cel mai degajat spațiu cu putință.

Apoi, poziția orizontală este cea mai recomandată, copilul fiind puțin întors într-o parte.

Următorul pas este să chemi ambulanța dacă cel mic și-a pierdut cunoștința. Tot ce poți face apoi până la sosirea medicilor este să încerci să-l trezești, să-l zgâlțâi cu blândețe și să-l strigi pe nume. Îi poți șterge fruntea cu puțină apă rece sau să-i înmoi buzele cu apă, mai ales dacă este foarte cald.

Dacă copilul nu și-a pierdut cunoștința, ci doar controlul corpului pentru câteva secunde, aste recomandat să mergeți oricum la un control medical pentru că această situație poate recidiva când nici nu te aștepți.

Citește și:
Tot ce trebuie să ştii despre sinuzita la copii
Tot ce trebuie să ştii despre meningita la copii: cauze simptome şi tratament
Dureri de cap la copii: cauze şi recomandări de la medicul neurolog

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa