Lege inițiată de un tătic: Amenzi de până la 2000 lei pentru cei care scot din spații publice mame care alăptează

TOTUL DESPRE MAME
alaptare in parc mama copil

​Senatul a adoptat luni, 23 aprilie, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care prevede amenzi între 100 și 2.000 lei pentru persoanele care evacuează din spații publice o mamă care alăptează, informează Agerpres. 

Propunerea aparține deputatului PNL Ovidiu Raețchi, proaspăt tătic, și a fost semnată de mai mulți parlamentari de la PNL și USR, între care Leon Dănăilă, Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirău, Cristina Prună, Cristian Ghinea (USR).

Doar pentru copii alăptați până la vârsta de 2 ani

„Următoarele fapte constituie contravenţii: evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv. Contravenţiile prevăzute se sancţionează cu amendă contravenţională de 100 – 500 lei dacă dacă fapta este săvârşită către o persoană fizică şi cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.000 de lei dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Registrul Comerţului”, se arată în propunerea legislativă amendată de comisia juridică.

Prevederile actului normativ ar urma să se aplice indiferent dacă spaţiile publice au fost prevăzute cu camere tip „mama şi copilul”.

Potrivit proiectului, persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile publice vor comunica tuturor angajaţilor aceste prevederi, se menţionează în proiect. Totodată, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor urmează să fie făcută de către reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului sau ai Ministerului Afacerilor Interne.

Se încalcă dreptul la hrană al copiilor

De asemenea, faptele prevăzute şi sancţionate de către acest proiect constituie, în accepţiunea legiuitorului, discriminare şi încălcarea dreptului la hrană al copiilor.

Conform expunerii de motive, în ultima vreme au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spaţii publice pentru că îşi alăptau copilul.

„Deşi un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în spaţii publice, cadrul legislativ actual nu sancţionează aceste reacţii discriminatorii şi nu le protejează pe mamele care îşi alăptează copiii. Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franţa, Spania sau Islanda. Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum şi durata acesteia nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare reprezintă un abuz şi o discriminare şi ar izola social şi profesional mama”, se arată în expunerea de motive semnată de Raetchi.

Replica inițiatorului după aprobarea din Senat: Una din cele mai avansate legi din UE

Initiatorul legii, Ovidiu Raetichi, alturi de fiul lui, si familie

„Dacă majoritatea categorică obținută azi la Senat se menține și la Camera Deputaților, atunci vom avea cea mai modernă lege din Europa pentru protejarea mamelor – comparabila doar cu legislația din Scotia. În state ca Germania sau Marea Britanie discuția pe subiect e încă într-o fază inițială – așa că vor putea folosi „modelul românesc”, a scris senatorul PNL Ovidiu Raețchi, pe pagina sa de Facebook, după adoptarea proiectului.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa