Legătura dintre maşina de spălat vase şi alergiile copilului tău

Adriana Moscu
alergiile-copilului-totul-despre-mame

  Studii recente susțin că e posibil ca (și) mașina de spălat vase să fie de vină pentru alergiile copilului tău

  Spălatul vaselor este pentru mine (ciudat, ar spune multe gospodine) o activitate relaxantă. E un gest repetitiv, la fel ca și călcatul rufelor, care nu necesită prea mult efort sau concentrare și care îmi permite, astfel, să zăbovesc asupra gândurilor mele și să încerc să le pun în ordine.

  Este și motivul pentru care nu mi-am cumpărat până acum o mașină de spălat vase. Și probabil nici n-o voi face prea curând, având în vedere rezultatele unui studiu recent. 

  „Murdărirea este bună!”

  În urma cercetărilor, la care au participat peste 1.000 de copii din Suedia, cu vârste cuprinse între 7 și 8 ani, a reieșit faptul că micuții ai cărei părinți spală vasele de mână – de pe vasele spălate de mână se îndepărtează mult mai puține bacterii decât de pe vasele spălate la mașină – sunt mult mai puțin predispuși la apariția eczemelor, a astmului sau a febrei fânului decât cei ai căror părinți spală vasele cu ajutorul mașinii automate.

  Bacterii rele și bacterii bune

  Descoperirile vin în întâmpinarea ipotezei care a câștigat tot mai mult teren în ultimii ani, potrivit căreia igiena exagerată duce, până la urmă, la slăbirea sistemului imunitar și, implicit, a apariției bolilor de orice fel. Motivul? Curățenia excesivă din interiorul casei, spălarea exagerată a mâinilor și abuzul de detergenți și alte produse sanitare, coroborate cu teama de a petrece prea mult timp în preajma animalelor. Toate acestea fac ca cei mici să nu mai fie expuși la o varietate mai mare de bacterii și alte microorganisme și, astfel, să-și împiedice propriul organism să devină recunoască bacteriile bune și să devină imun la cele dăunătoare.

  Ca urmare, sistemul imunitar nu mai este antrenat să reacționeze corect în fața microbilor, lucru ce îl determină să se apere și atunci când nu e cazul – astfel, apar eczemele, astmul bronșic sau alte afecțiuni iritative.

  Curat murdar!

  Mai departe, inițiatorii studiului au încercat să afle în cel mod pot exagera zilnic membrii unei familii cu ideea de curățenie. Dacă într-un studiu anterior, cercetătorii au vrut să afle modul în care părinții dezinfectează suzetele bebelușilor, în studiul de față ei s-a concentrat pe felul în care adulții spală vasele.

  Mai mult, alte studii au descoperit că stilul de viață contează foarte mult când vine vorba de incidența alergiilor. De pildă, familiile care consumă în mod frecvent produse fermentate sau cumpărate de la ferme ori stâne par să aibă un sistem imunitar mai puternic decât cele care optează pentru alimente procurate din magazine sau pasteurizate.

  Totuși, medicii specialiști nu se grăbesc să te sfătuiască să renunți la mașina de spălat vase – mai puțin în cazul în care bugetul tău e limitat și îți dorești să îl cheltui pe un lucru ceva mai folositor.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa