Lecţia de prim ajutor, subiect de interes primordial la Atelierele cu mămici

Raluca Dumitrică
Lectia de prim ajutor | Totul despre mame
Lectia de prim ajutor, de o importanta maxima pentru toti parintii

Ediţia de noiembrie a atelierelor ne-a făcut să înțelegem ca 112 şi lipsa panicii salvează vieţi

Lectia de prim ajutor | Totul despre mame
Lecția de prim ajutor, de o importanţă maximă pentru toți părinții

Am ajuns la a patra ediţie a Atelierelor cu mămici, organizate de TOTUL DESPRE MAME si găzduite pe 12 decembrie de Librăria Humanitas de la Cişmigiu, cu gândul nu numai la tema serii, „Lecţia de prim ajutor”, un proiect ING Asigurări de Viaţă şi Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu SMURD, ci şi la toate evenimentele mai puţin vesele, dar cu final fericit, prin care a trecut familia mea. Aici enumăr trei incendii din apropierea casei, un copil căruia i s-a înfipt un os de peşte în gât, imposibil de extras, un alt copil care a înghiţit 8 bile de lemn dintr-un colier şi a plâns din pricina unor dureri cumplite de burtă sau un al treilea copil băgat într-un sertar de la comodă şi rămas blocat acolo.

Deoarece mi-am dat seama că uneori am avut prezenţa de spirit să acţionez corect, pentru îndreptarea situaţiei, dar în altele m-am speriat grozav de tare şi n-am făcut altceva decât să prelungesc agonia celui implicat direct în eveniment, am înţeles după eveniment că fără panică puteam face mult mai multe. Lipsa panicii a fost, de altfel, şi cheia întregii seri, subliniată atât de primul invitat, medicul Raed Arafat, Preşedintele Consiliului director al Fundaţiei pentru S.M.U.R.D., cât şi de doctorul Bogdan Aignătoaie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, care le-au spus celor prezenţi că, deşi un curs de acest fel de poate ajuta cu nişte informaţii vitale, fără să dai dovadă de calm nu poţi pune nimic din cele învăţate în aplicare, panica ducând la o totală lipsă de acţiune.

112 şi calmul sunt soluţia pentru a depăşi pericolul şi a salva vieţi

Medicul Raed Arafat a fost cel care a deschis delicatul, dar necesarul subiect al acordării primului ajutor, subliniind că primul pas pe care trebuie să-l facem este să sunăm la 112, să fim calmi, să dăm detalii exacte despre situaţia creată şi să răspundem la întrebările ce ni sunt adresate. Tot el a accentuat că prevenirea este fundamentală în cazul familiilor cu copii mici, iar metodele de prevenție a pericolului stau în mâna părintelui. El poate securiza accesul la scări, interzice explorarea prea intensă a bucătăriei şi băii, bloca prizele şi alte zone de pericol din casă.

Depăşind spaţiul locuinţei, părintele trebuie să fie la fel de precaut şi în ceea ce priveşte călătoriile cu maşina, pe care nu trebuie să le facă fără a pune copiii la locul lor, în scaune de maşină adecvate fiecărei grupe de vârstă şi în niciun caz în dreapta şoferului, cu spatele la sensul de mers. Această variantă se dovedeşte a fi fatală în cazul unui accident şi al deschiderii airbag-ului.

Manevrele de prim ajutor, uşor de învăţat

În continuarea expunerii dr. Arafat a vorbit dr. Bogdan Aignățoaie, medic specializat pe urgenţă la Spitalul Floreasca, care a prezentat pe larg modalităţile de acordare a ajutorului în funcţie de vârsta celui implicat. Astfel, sugarul intră într-o categorie, iar copilul cu vârstă între 1şi 8 ani intră în altă categorie şi de cele mai multe ori paşii ce trebuie urmaţi într-o situaţie critică în care a fost implicat un copil nu diferă foarte tare de cei pentru adulţi, însă diferă forţa cu care se realizează manevrele.

Tot dr. Bogdan Aignățoaie a precizat de mai multe ori pe parcursul lecţiei să nu pierdem niciodată din vedere esenţialul: căile respiratorii trebuie menţinute deschise, iar circulaţia şi respiraţia trebuie asigurate. Prezentarea a fost presărată de câteva ponturi utile ce ne ajută să evaluăm corect starea micului pacient: respiraţia se poate observa cu obrazul aplecat spre gură şi urechea apropiată de capul celui care pare să-şi fi pierdut cunoştinţa, la copil se fac mai multe respiraţii decât la adult, iar pentru facilitarea deschiderii cailor aeriene se ridică uşor mandibula şi astfel se asigură mai uşor pătrunderea aerului în plămâni.

Pe lângă aceste ponturi, medicul a trecut la exemplificări concrete de resuscitare cardio respiratorie pe două manechine corespunzătoare vârstelor diferite ale unor copii, prezentând şi principalele soluţii de prim ajutor în cele mai frecvente cazuri de urgenţă şi invitându-i pe doritori să vadă concret prin încercări dacă îşi pot pune în practică informaţiile deprinse la curs.

Evenimentul s-a încheiat cu îndemnul de a accesa site-ul www.lectiadeprimajutor.ro, cea mai bună sursă de informare în acest domeniu de maximă importanţă, sursă pe care o putem accesa ori de câte ori avem vreo temere şi pe care o putem recomanda cu toată încrederea tuturor cunoscuţilor noştri.

Foto: Fotografii de familie

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa