La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?

Alexandra Ion
prima-menstruatie-totul-despre-mame

  Vârsta la care apare prima menstruaţie este un subiect care le preocupă pe fetiţe, dar şi pe mamele lor

  Prima menstruație este un eveniment important în viața fetițelor și un moment de maximă emoție pentru mame, iar cea mai frecventă întrebare este la ce vârstă trebuie să vină prima menstruație.

  Momentul la care apare prima menstruație depinde de câțiva factori cu ajutorul cărora, dacă știi să-i identifici, vei înțelege mai bine ce se întâmplă și vei putea evalua cu precizie de câteva luni vârsta primei menstruații.

  Factori ajutători

  1. Componenta ereditară este foarte importantă. Cu o variație de plus/minus câteva luni, fiica ta va avea prima menstruație la o vârstă foarte apropiată de vârsta la care ți s-a întâmplat și ție.
  2. Al doilea factor esențial în determinarea vârstei la care apare prima menstruație este procentul de grăsime corporală la fetițe. Fetițele cu depozite mai mari de țesut adipos vor avea prima menstruație mai devreme decât cele suple sau slabe.
  3. Organismul fetițelor are nevoie de circa doi ani de zile din momentul în care începe dezvoltarea sânilor și până la prima menstruație.

  Evaluând aceste caracteristici generale, mama poate aprecia momentul în care se va întâmpla marele eveniment cu o precizie destul de mare. Un alt detaliu care poate anunța că prima menstruație este pe cale să se producă este părul axial. De regulă prezența pilozității sub braț spune că momentul 0 este iminent.

  Orice nelămurire se clarifică la medic

  Statistic, vârsta primei menstruații este la 11 ani, dar tendința generală este a coborârii vârstei undeva spre 10 ani și jumătate. Din punct de vedere medical vârsta primei menstruații nu este singurul indicator că totul decurge normal, dezvoltarea generală a fetiței fiind la fel de importantă. Normalitatea trebuie înțeleasă într-un context mai larg, astfel că vârsta la care trebuie să vină prima menstruație variază de la 10 la 15 ani. Se consideră, statistic, că prima menstruație mai devreme de 10 ani este o menstruație precoce, iar apariția primei menstre după 15 ani este o menstruație tardivă. În ambele cazuri poate fi suspectată o dereglare hormonală, dar confirmarea unor probleme reale trebuie să vină numai în urma unor teste de laborator.

  Vârsta la care apare ciclul lunar este doar un moment din perioada de transformări ale pubertății prin care trec fetițele. Pubertatea începe undeva în jurul vârstei de 9 ani, dar nu înainte de 8 ani, și se termină la circa un an și jumătate după apariția primei menstre perioadă în care organismul fetiței face ”rodajul” pentru perfecționarea funcției ovarelor. În general vârsta de 12 ani este considerată ca fiind momentul de intrare în adolescență, poate cea mai complicată perioadă pentru … mame.

  Citește și:
  Pubertatea precoce – cauze şi simptome
  Pilozitatea excesivă la fetiţe, una dintre problemele copilăriei
  Ce pot ascunde mirosurile urâte ale copilului?
  Nu toate produsele cosmetice pentru copii sunt bune sau utile

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa