La ce vârstă e indicat să îi pui cercei copilului?

Adriana Moscu
cand ii pui cercei copilului totul despre mame

Medicii susțin că nu există o vârstă ideală pentru a-i pune copilului cercei, dar iată sfaturile și experiențele noastre

Când eram mică, mă amuza teribil poezioara cu mamuțica cu cercei care juca noaptea pân’ la trei. Există și o continuare, dar nu e tocmai potrivită de reprodus pe un site de mămici care intră să citească altceva decât rime cu perdea.

Bineînțeles că mi-am dorit cercei încă de când am văzut prima oară bobițele de sticlă colorată și strălucitoare la prietenele mele de joacă. Dintr-un motiv sau altul, mama nu mi-a pus cercei când eram foarte mică, așa că îmi amintesc foarte bine marele eveniment – aveam în jur de patru ani când mama a chemat-o pe Pușa – o asistentă de încredere care mi se părea că seamănă izbitor cu Anda Călugăreanu – și a început distracția.

Citește și:  Cerceii: pro şi contra

Ca de fiecare dată când aveam de-a face cu acul, și acum am început să simt cu mă trec fiori reci și-mi piere orice urmă de curaj, chit că-mi doream să mă mândresc și eu cu creculețele minuscule, rubinii, încrustate în cerceii de aur, primiți de la nașa din București.

Până la urmă m-au convins, dar au folosit un ac atât de mic (să nu sufere copilul), încât și acum am probleme cu toartele mai voluminoase – nu intră și pace! Până să îmi pună cerceii, a trebuit să trec printr-o perioadă de tranziție – vreo săptămână în care am purtat ațe prin găurile de-abia formate și care, în ciuda alifiilor cu care au fost tratate micile mele urechiușe, au sfârșit prin a se infecta. Cu puroi și tot tacâmul, mi-au pus într-un final cerceii mult iubiți și rana s-a închis. Cu greu, dar s-a închis. Așa că prima mea experiență legată de cercei este încă vie în amintire, după mai bine de 30 de ani, și nu tocmai drăguță.

Când au apărut pe lume fetele mele, am hotărât să le scutesc de o amintire neplăcută, așa că am întrebat medicul, care și-a dat acordul ca la vâsta de două luni să le găurească urechile. Degeaba – curând au dezvoltat amândouă o reacție chiar și la aur. Când apărea, când dispărea, pentru ca la câteva luni să apară din nou. Până la urmă, le-am scos definitiv cerceii din urechi și am constatat ceea ce inima mea intuise deja – frumusețea le-a rămas neștirbită, chiar și fără acele bijuterii micuțe. Iar pentru că au văzut singure prin ce au trecut cu cerceii, nu mi-au mai cerut niciodată să repete experiența.

Însă nu la fel se întâmplă cu toți copiii. Unii au o piele care tolerează mult mai ușor orice tip de metal, așa că dacă îți dorești ca fetița ta să poarte cercei, experiența mea nu ar trebui să te descurajeze. Ia totuși în calcul următoarele aspecte, înainte să faci acest pas.

Vârsta cea mai potrivită pentru cercei

Pediatrii nu recomandă o vârstă anume pentru a găuri urechile celor mici. În cazul bebelușilor trebuie să ții cont că nu toți știu să-și corecteze poziția când cercelul presează urechea și produce disconfort. Mai trebuie să ții cont că sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat. Dacă apare o infecție, aceasta ar putea trece ceva mai greu la vârste foarte mici. Pe de altă parte, dacă cel mic crește și își dorește să poarte cercei, s-ar putea ca mai târziu să nu mai stea la fel de cuminte ca atunci când e bebeluș – dacă găurile nu sunt la același nivel una cu cealaltă, rezultatul final poate fi inestetic.

Așadar, indiferent dacă decizi pentru găuri în urechi în primele luni de viață sau mai târziu, la câțiva anișori, optează pentru o intervenție specializată, făcută de un medic sau o asistentă, într-un mediu aseptic și supravegheat, cum este un spital sau o clinică medicală. Desigur, cadrul medical trebuie să poarte mănuși sterile și acul trebuie desigilat în fața ta.

În concluzie, discută și cu medicul pediatru înainte de a lua o decizie (și nu, nu te grăbi să îi faci fetiței tale găuri în urechi la maternitate; nu adăuga o sursă de stres zileleor petrecute în spital, deoarece aveți mult timp la dispoziție pentru această decizie și după aceea).

Un proces dureros?

Din păcate, cel mic va simți o oarecare durere, însă ea e de scurtă durată. După ce procedura s-a încheiat, poți să aplici local cuburi de gheață, pentru a reduce senzația de disconfort. Există și creme care ajută la vindecarea rapidă a zonei înțepate (deși, dacă procedura a fost executată corect, riscul apariției unei infecții este foarte mic). Aceste creme trebuie aplicate exclusiv la recomandarea medicului pediatru.

Din ce metal ar trebui să fie cerceii?

Alegerea cea mai bună și mai lipsită de riscuri sunt cerceii din oțel chirurgical – este metalul folosit în intervenții complicate și se comportă foarte bine în contact cu pielea. Copiii pot dezvolta alergii la metale prețioase ca argintul sau aurul alb, iar iritația poate fi serioasă. Dacă observi înroșirea sau umflarea urechii în jurul zonei înțepate, scoate de urgență cerceii și fă o programare la medicul pediatru, singurul în măsură să evalueze gravitatea situației. Dacă totul decurge fără incidente, e bine să lași neîntrerupt cerceii în urechea copilului aproximativ șase săptămâni, cât durează, în medie, vindecarea completă a urechilor. Apoi, dacă cel mic este deranjat de prezența străină din urechiușele sale, scoate cerceii și așteaptă momentul în care îți va cere el să-i pui din nou.

Cum îngrijești urechile cu cercei

După intervenție, curăță zona cu săpun non-alergenic și clătește cu apă călduță. Poți mișca încet în față și în spate cercelușii, pentru a păstra forma găurii și e evita închiderea. Ferește-i urechile de contactul cu șamponul sau gelul de duș, până la vindecarea completă.

Activități de evitat după cei îi pui cercei

Copilul nu are voie să înoate în piscină sau în lacuri ori apă sărată până la închiderea completă a rănii. Altfel, poate întâlni bacterii periculoase care pot spori riscul de suprainfecție. Ai grijă, dacă e încă bebeluș, să nu se tragă singur de urechi și să-și provoace răni și durere. Dacă nu e prea cald, îl poți purta cu o căciuliță subțire prin casă, chiar și noaptea, în timpul somnului.

Citește și:
Bagajul pentru maternitate
Petiţie împotriva traumatizării emoţionale a copiilor în spitale
Frumuseţea nu are standarde

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa