Ce este irigatorul oral? Cum îl pot folosi copiii

Atunci când introduci folosirea unui irigator bucal în ritualul zilnic de igienă îți asiguri sănătatea gingiilor pe termen lung.

Ileana Mirescu
irigator bucal

Când vorbim despre igiena dentară cei mai mulți dintre noi ne gândim la periuță de dinți, pastă de dinți și, eventual, apă de gură. Totuși, putem face mult mai mult pentru a ne păstra sănătatea orală începând de la ce mai mici vârste. Pe lângă cele enumerate mai sus, există și alte instrumente potrivite pentru a curăța dinții chiar perfect. Ața dentară este unul dintre ele, iar irigatorul oral este cel care asigură o igienă perfectă.

Acest articol face parte din categoria conținut sponsorizat.

Irigatorul oral este un instrument cu ajutorul căruia sunt eliminate toate resturile alimentare, dar și tartrul rămase în urma periajului. Atât dinții, cât și gingiile sunt protejate, pentru că ajunge chiar și în locuri greu accesibile. Partea bună este că poate fi folosit chiar și de copii. De fapt, cu cât sunt obișnuiți de la vârste mai mici cu procesul complet de igienă dentară, cu atât le va intra în reflex și vor fi mereu atenți la astfel de detalii.

De ce trebuie să folosești irigatorul oral?

Atunci când introduci folosirea irigatorului bucal în ritualul zilnic de igienă îți asiguri sănătatea gingiilor pe termen lung. De-a lungul timpului s-a dovedit că utilizarea unui duș bucal zilnic ajută la:

  • Reducerea numărului de bacterii care duc la apariția bolilor gingivale;
  • Îndepărtarea cu până la 99% placa bacteriană decât prin periajul singur, mai ales atunci sunt folosite împreună;
  • Reduce apariția cariilor;
  • Controlul gingivitei, în special la cei care nu folosesc ața dentară în mod regulat;
  • Reducerea incidența sângerării gingivale;
  • Reducerea respirației urât mirositoare;
Irigator oral Panasonic reîncărcabil cu tehnologie cu ultrasunete EW1511

Irigatorul oral este cu atât mai important în igiena orală la copii cu cât aceștia nu se spală întotdeauna atât de bine pe cât ar trebui și nici nu folosesc ața dentară în mod frecvent. Așa apar depunerile de tartru și cariile. Aceste probleme pot fi evitate prin folosirea zilnică a irigatorului oral. Dacă este posibil poate fi utilizat chiar și după fiecare masă, lucru care ar scădea și mai mult riscul de boli gingivale.

E bine de știut că, pentru sănătatea dinților și a gingiilor, periajul zilnic nu trebuie înlocuit cu folosirea dușului bucal. Cele două trebuie folosite împreună pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Medicii stomatologi recomandă chiar ca înainte să vă spălați pe dinți să folosiți irigatorul și să repetați procedura după periaj.

Cum se folosește irigatorul oral?

Copiii pot folosi irigatorul bucal începând cu vârsta de 6 ani.

Deși ți s-ar putea părea complicat de folosit, irigatorul oral este un instrument cu care te vei obișnui repede și la care nu vei mai renunța de îndată ce îi vezi beneficiile. Atunci când îl folosește un copil este bine să stai lângă el pentru a-i regla pulsațiile. Unul dintre cele mai bune aparate de acest timp de pe piață este irigatorul oral Panasonic reîncărcabil cu tehnologie cu ultrasunete EW1511. Acesta are o duză cu ultrasunete puternice, dar care lucreză cu blândețe asupra dinților și gingiilor, curățându-le perfect.

Aparatul trebuie pornit și așezat în unghi de 90 de grade față de dinți și gingii. Apa va țâșni și va curăța toate resturile de mâncare, dar și bacteriile ascunse între dinți și în pungile paradontale. La prima utilizare este bine să îi reglezi copilului irigatorul oral pe cea mai mică treaptă de pulsații pentru a se putea obișnui cu el.

Asigură-te că procedura este începută din spatele gurii și copilul aduce irigatorul spre dinții din față. Este bine să insiste pe partea de sus a dinților, spre gingii, și pe spațiile intradentare. Nu trebuie să uite să curețe nici partea din spate a dinților. Pentru un copil curățarea dinților cu irigatorul bucal ar trebui să dureze în jur de 2 minute. La final trebuie să arunce apa rămasă în rezervor pentru că acolo pot rămâne bacterii.

Pentru un adult, care mânuiește mai repede aparatul, este suficient să îl folosească timp de 60 de secunde la fiecare curățare pentru a elimina resturile alimentare, placa bacteriană, dar și pungilor parodontale.

Irigatorul bucal poate fi folosit și de cei care au aparat dentar. Dacă ești în acestă situație știi foarte bine cât de greu este să ai grijă de dinții tăi și ai mereu impresia că a mai rămas ceva necurățat. Prin folosirea dușului bucal scapi de acest stres.

Care sunt avantajele folosirii irigatorului oral?

  • Poate funcționa atât cu apă normală, dar și cu apă de gură. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului stomatolog înainte de a hotărî ce folosești.
  • Înlătură atât tartrul, cât și mirosurile neplăcute.
  • Se utilizează foarte ușor și poate fi luat și în călătorii.
  • Ajută la tratarea gingivitei și a paradontozei.
  • Ajută la o igienă corespunzătoare atunci când ai aparat dentar sau când urmezi tratamente stomatologice complicate.
  • Un singur aparat poate fi folosit de întreaga familie. Trebuie doar ca fiecare membru să aibă duza lui.

Irigatorul oral nu este un moft. Este cea mai modernă modalitate de curățare a dinților și gingiilor. Prin folosirea lui copiii își asigură sănătatea orală pe parcursul întregii vieți.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa