Invaginația intestinală (blocajul intestinal) la copii, o situație care pune viața în pericol

Marina Rosenfeld

    Invaginația intestinală la copii este o situație medicală în care o secţiune a intestinului alunecă într-o alta de lângă. Pentru a o vizualiza, gândiţi-vă la un pahar care se pliază. Acest fapt conduce la o inflamaţie şi edemaţiere care ar putea bloca sau chiar rupe intestinul, iar situația poate fi ameninţătoare de viaţă, dacă nu este tratată. Diagnosticată la timp, este aproape mereu tratabilă.

    In SUA, între 1 şi 4 copii din 1000 fac invaginaţie intestinală în fiecare an. Cei mai mulţi au între 6 luni şi 3 ani, şi 80 % dintre ei au sub 2 ani. Invaginaţia intestinală apare rar după vârsta de 5 ani.

    Cercetătorii nu prea ştiu de ce apare. Unii sugerează că ar fi o infecţie virală sau bacteriană. La bebeluşii de până la 3 luni şi copiii de 5 ani şi peste, o formaţiune benignă ce creşte în intestin ar putea fi vinovată.

    Care sunt simptomele invaginaţiei intestinale?

    Dacă un copil are invaginaţie intestinală, va părea bine, iar în secunda următoare va avea dureri. Pentru că durerea de genul acesta vine în valuri.

    Atenţie la alte simptome:

    • Valurile de durere sunt mai intense și mai dese
    • Copilul plânge cu putere, îşi strange picioarele şi se apleacă înainte când îl loveşte durerea
    • Copilul ar putea să vomite
    • Cam jumătate dintre copii au scaun cu sânge şi mucozităţi ce arată ca jeleul de coacăze.
    • Copilul transpiră şi e letargic
    • După câteva ore, copilul ar putea să dea semne de deshidratare, cum ar fi ochi adânciţi în orbite, gură uscată şi lipicioasă şi scutec uscat
    • Pe măsură ce boala avansează, abdomenul  copilului devine tare şi destins şi veţi putea simţi o formaţiune ca un salam în partea superioară sau de mijloc a abdomenului

    Cu cât e diagnosticat mai repede, cu atât mai bine. Cu cât aşteptaţi mai mult , cu atât mai dificil este de tratat. Dacă aveţi un copil cu dureri intermitente, care se agravează, mergeţi la urgenţă. Invaginaţia intestinală este o urgenţă medicală care nu trece de una singură.

     Care e tratamentul pentru invaginaţie?

    Dacă doctorul suspectează această boală, se vor face ecografii şi radiografii ca să se confirme diagnosticul. Odată ce diagnosticul e clar, medicul va împinge intestinul la loc folosind clisma. Procedura este sigură şi rapidă, dar copilul trebuie să nu se mişte pentru că va avea crampe şi dureri.

    Boala uneori revine după procedură, aşa că spitalizarea este necesară o zi sau două. De obicei, copilul poate să plece acasă după ce se hrănește și are scaun normal.

    Invaginaţia intestinală este o boală care sperie, însă recuperarea se realizează 100 %.

    Sursa: www.babycenter.com

    Îți recomandăm să te uiți și la acest video

    Te-ar mai putea interesa

    Te-ar mai putea interesa