Cum diferențiem intoleranța la lactoză de alergia la proteina din lapte?

Magda Popescu
intoleranța la lactoză

Laptele este unul dinte cele mai hrănitoare alimente, cu un conținut consistent de proteine, micronutrienți, calciu și carbohidrați. Astfel, nu este de mirare că acest super aliment este singurul folosit încă de la naștere. Există, însă, situații când cel mic nu îl tolerează. Poate fi intoleranța la lactoză sau de alergie la proteina din lapte.

Ce este intoleranța la lactoză? Intoleranța la lactoză presupune insuficiența digerării zahărului din lapte. Apare atunci când organismul nu produce suficientă lactază, acea enzimă care ajută în procesul digestiei, care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoza și galactoza, localizată pe suprafața celulelor care căptușesc intestinul subțire. Totuși, lipsa unui consum constant de lapte duce la producția redusă sau scăderea activității lactazei.

Intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia la lapte

O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Dieta copiilor și cum influențează ea comportamentul

Cum se manifestă intoleranța la lactoză? Dar alergia la lapte?

În cazul intoleranței, deoarece lactaza rămâne în intestin, ea fermentează și produce în mai puțin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greața. De cele mai multe ori, manifestările sunt la nivel digestiv. În cazul alergiei, manifestările pot fi la nivelul pielii, sub formă de eczeme, la nivel digestiv, sub formă de scaune cu mucus sau poate chiar asimilarea nutrienților, împiedicând creșterea în greutate.

Care sunt alimentele care trebuie evitate?

Tot ce conține lapte, conține și proteină din lapte, așadar, cei care au alergie la proteina din lapte ar trebui să scoată din alimentație toate produsele lactate. În cazul intoleranței, sunt mai multe reguli. Deși majoritatea asociază lactoza doar cu laptele și derivatele din acesta, există și alte alimente care ar trebui evitate în caz de intoleranță. Printre acestea: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), muștarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Laptele de vacă. Cum, când și dacă îl introduci în alimentația bebelușului

Știați că în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul și nu mai produce intoleranță? În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată (mozzarella, ricotta, etc) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.

Cum știm dacă ne supără intoleranța la lactoză sau alergia la proteină?

În cazul alergiei, există teste ige specifice la proteină, precum și panelul alimentar. Pentru identificarea intoleranței, există teste care măsoară absorbția de lactoză în sistemul digestiv. Sunt teste mai greu de realizat la copii, de aceea, de obicei, se recomadnă testul genetic, fără a avea, însă, o interpretare foarte exactă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa