Îngrijirea dinţilor la copii reprezintă un alt capitol la care părintele nu numai că trebuie să dea dovadă de multă răbdare, ci şi de perseverenţă. Cum se face corect periajul dentar, când poate să fie lăsat copilul să se spele singur – la toate aceste întrebări răspundem în rândurile de mai jos.
Cum pot să fac corect periajul dentar la copil?
Medicii stomatologi recomandă folosirea unei periuţe de dinţi mică, cu perii moi, dar şi a unei paste de dinţi care să conţină o cantitate mică de fluor când vine vorba de îngrijirea dinţilor la copii. Bine de ştiut că dinţii copilului au nevoie de îngrijire încă din perioada erupţiei dentare, nu doar după ce această etapă se finalizează. Dacă la început ei pot să se îngrijească cu ajutorul unui degetar special pe care se pune o peliculă foarte subţire de pastă de dinţi, după vârsta de trei ani se poate creşte cantitatea de pastă de dinţi – de dimensiunea unui bob de orez, potrivit www.babycenter.com. Indicat este ca spălatul pe dinţi să se facă de două ori pe zi, dimineaţa şi seara după cină, timp în care se periază uşor atât suprafaţa interioară, cât şi cea exterioară a dinţilor, dar şi limba, toate acestea pentru a putea elimina bacteriile care pot duce la apariţia mirosului neplăcut. Învață-l pe copil să nu înghită pasta de dinţi şi să se clătească cu apă singur pe măsură ce creşte. De asemenea, bine este să înlocuieşti periuţa copilului dacă observi că este uzată (indicat este să fie schimbată o dată la 2-3 luni).
Îngriirea dinţilor la copii: când pot să îl las să se spele singur
Îl poţi lăsa pe copil să încerce să se spele singur pe dinţi atunci când doreşte acest lucru, dar şi când îl poate face. Între timp este bine să stai pe lângă el şi să îl mai ajuţi, mai ales că de regulă copii reuşesc să perieze corect dantura în jurul vârstei de 7 ani. Arată-i cum este mai bine să perieze dinţii, dar şi care sunt zonele în care trebuie să insiste mai mult cu periajul.
Ce e de făcut când nu vrea să se spele pe dinţi
Deşi la început spălatul pe dinţi poate să pară un lucru nou, intersant sau chiar amuzant pentru micuț, nu de puţine ori se întâmplă ca el să se plictisească repede şi chiar să nu vrea să se spele pe dinţi. Una dintre modalităţile prin care îl poţi face să îi placă acest proces este să îl laşi să îşi aleagă periuţa de dinţi pe care o doreşte, mai ales că se găsesc în comerţ zeci de feluri cu personaje de desen animat pe care le îndrăgeşte. Îi poţi cumpăra chiar mai multe periuţe de dinţi de culori diferite, astfel încât el să aleagă pe care o doreşte pentru fiecare periaj dentar.
Îngrijirea dinţilor la copii: are nevoie copilul meu de fluor?
O cantitate mică de fluor poate aduce beneficii dacă este folosită din momentul în care dantura apare. Mineralul nu numai că ajută la prevenirea cariilor dentare prin întărirea smalțului dinților, ci îi face mai rezistenți la acizi și bacterii dăunătoare. El poate obține acest mineral prin spălarea pe dinți cu o pastă care să îl conțină, prin consumul de apă, dar și prin suplimente (doar dacă medicul dentist recomandă). Nu doar apa de la robinet poate să conțină fluor, ci și cea îmbuteliată sau unele sucuri de fructe. Deși o cantitate mică de fluor aduce beneficii sănătății dentare, înghițirea frecventă a pastei de dinți care îl conține poate duce la apariția unei afecțiuni cunoscute sub numele de fluoroză, ceea ce crește riscul de apariție a petelor albe la nivelul dinților permanenți. De aceea este foarte important ca cel mică să folosească o cantitate redusă de pastă de dinți, mai ales până ajunge să învețe să se spele singur, să scuipe pasta și să clătească bine gura.
Ce alimente pot favoriza apariția cariilor dentare
Este bine de știut că anumite alimente pe care le incluzi în alimentația copilului pot crește riscul de apariția cariilor dentare. Printre acestea se numără dulciurile (inclusiv fructele, fructele uscate, sucurile, jeleurile, untul de arahide), dar și alimentele bogate în amidon (pâinea, biscuiții, covrigii, pastele). Bine este ca alimentele din a doua categorie să fie consumate la mesele principale și nu pe post de gustări. Astfel ele nu vor rămâne mult timp la nivelul smalțului dentar, ceea ce reduce riscul de apariție a cariilor.
Îngrijirea dinților la copii: când trebuie să îl duc la stomatolog
Academia Americană de Pediatrie și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca primul consult stomatologic să aibă loc în primele șase luni de la eruperea primului dinte sau în jurul vârstei de 1 an. Nu numai că poți să primești sfaturi utile pentru a putea preveni din timp posibilele probleme dentare, ci și copilul se împrietenește cu medicul și nu va ajunge să îi fie teamă de acesta.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.