Sarcina este o perioadă frumoasă din viața unei femei și ar fi și mai frumoasă dacă nu ar trebui să meargă la baie de cel puțin 20 de ori pe zi. Cele care ați fost însărcinate știți prea bine despre ce vorbesc. Ziua mai e cum mai e, dar noaptea…! Când ți-e somnul mai dulce, hop, te-anunță vezica să te dai jos din pat și să faci un drum până la toaletă. Un strop mic acum, alt strop peste vreo oră și iată faci un fel de noapte albă.
Adevărul este că în timpul sarcinii majoritatea femeilor experimentează tot felul de probleme cu tractul urinar, dar și vaginale. Incontinența este cea mai mică dintre ele, pentru că, de fapt, infecțiile sunt cele mai rele.
Într-un top al celor mai urâte situații care i se pot întâmpla unei femei gravide, din acest punct de vedere, sunt infecțiile cu candida. Sunt des întâlnite, dar datorită analizelor care se fac destul de frecvent în timpul sarcinii sunt depistate și tratate la timp.
Nu ori scurgere este suspectă. Oricum, în timpul sarcinii, este normal să ai o cantitate mai mare de secreții. Totuși, trebuie urmărite. Dacă au o consistență mai groasă, un miros ciudat și mai ai și mâncărimi, atunci e cazul să mergi de urgență la medic. Nu doar candidoza poate fi problema, ci și alte tipuri de infecții care netratate cu antibiotic duc la naștere prematură. Ultimul trimestru de sarcină predispune la astfel de situații neplăcute, așa că trebuie să fii atentă.
Infecțiile urinare în sarcină. Cum le previi
Ca să previi infecțiile trebuie să ai o igienă foarte bună, să folosești numai lenjerie de bumbac și atunci când se ștergi să o faci dinspre față spre spate. Nu strâmba din nas, că sunt multe femei care ignoră acest sfat și de aici apar cele mai multe probleme.
Incontinența este o altă situație care le dă bătăi de cap gravidelor. Deodată te trezești cu lenjeria udă, fărăr să vrei. Uneori doar pentru că ai râs mai tare, alteori pentru că ai strănutat, sau doar pentru că te-ai aplecat să ridici ceca de jos. Se poate întâmpla oricând în timpul sarcinii, dar cel mai des în ultimul trimestru.
Chiar dacă ți se pare ceva banal, trebuie să îi spui medicului tău despre această problemă. Îți poate recomanda să faci niște exericiții Kegel. De asemeena, trebuie să mergi la toaletă imediat ce simți nevoia să urinezi.
Infecțiile urinare sunt frecvente în timpul sarcinii. Cistita este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care gravidele se prezintă la cabinetul medicului. Simptomele sunt supărătoare: nevoia de a urina permanent, usturime, uneori chiar și sânge în urină. Dacă infecția ajunge la rinichi poți simți și durere în spate, poți face febră și poți avea stări de amțeală și de vomă. Uneori nu există simptome astfel că cel mai bine să previi apariția infecțiilor urinare.
Infecțiile urinare în sarcină. Cum se tratează
Analizele frecvente sunt indicate în această situație. Dacă se depistează o infecție urinară medicul îți va prescrie antibiotice, pentru ca atât tu, cât și bebelușul pe care îl porți în pântec să fiți în siguranță.
Pentru prevenție există Uractiv Mami, un produs care conține un complex de bioflavonoide, vitamine și polifenoli cu efecte benefice asupra tractului urinar. Extractul de merișor, cel de măceș și cel de echinaceea te vor ajuta să păstrezi o stare bună de sănătate și să preîntâmpini problemele cu care se confruntă majoritatea gravidelor. Studiile au arătat că merișorul și echinacea sunt în topul plantelor medicinale utilizate la gravide datorită riscului minim asupra evoluției sarcinii.