Tratament infecție urinară la copii. Simptome, cauze, remedii ale acestei afecțiuni

10-15% din copii prezintă cel puţin un episod de infecţie urinară. Află ce ai de făcut și care sunt cele mai eficiente tratamente pentru acest diagnostic.

Magda Popescu
tratament infecție urinară copii
Copilul tău are o infecție urinară? Află care este cel mai eficient tratament!

Tratament infecție urinară la copii și alte informații utile despre acest subiect vei afla de la cei mai buni specialiști. Infecțiile urinare pot apărea adesea și la copii, de aceea, sănătatea tractului urinar la copii este o preocupare permanentă atât pentru medici, cât și pentru părinți. Este important să cunoaștem cauzele, simptomele dar și gestionarea corectă din punct de vedere medical pentru infecțiile tractului urinar la copii. 

Aproximativ 3 la sută din fete și 1 la sută din băieți vor dezvolta infecții ale tractului urinar până la vârsta de 11 ani, conform Academiei Americane de Pediatrie.

De ce apar infecțiile tractului urinar la copii?

„Întârzierea eliminării urinei, igiena necorespunzătoare sau constipația sunt cauze comune ale infecțiilor tractului urinar la copii”, spune urologul pediatru Jeffrey Donohoe, pentru uichildrens.org.

Urina este sterilă și nu conține bacterii. Însă pe corp, piele sau în zona rectală și în scaun există o multitudine de bacterii. Când acestea intră în uretră sau în vezică, ele se înmulțesc și, dacă organismul nu le elimină, pot provoca infecții.

Există două tipuri de infecții ale tractului urinar: infecția vezicii urinare și infecție renală. Când infecția se află în vezică, aceasta poate provoca umflături și dureri ale vezicii urinare. Aceasta se numește cistită. Dacă bacteriile se deplasează din vezică prin uretere și ajung la infectarea rinichilor, infecția renală se numește pielonefrită. Infecțiile rinichiului sunt mai grave decât infecțiile vezicii urinare și pot dăuna rinichiului, în special la copiii mici.

Care sunt simptomele infecțiilor urinare?

Chiar dacă se pot confunda cu alte afecțiuni, infecțiile tractului urinar la copii au câteva simptome specifice. Conform www.urologyhealth.org, cel mai adesea, copiii care suferă de infecții urinare se plâng de durere de burtă și vor la toaletă frecvent. De asemenea, copilul poate plânge când urinează sau are probleme în a controla urina.

Dacă copilul este prea mic și nu poate exprima simptomele, atunci există și alte semne care ne alarmează. Iată cele mai frecvente simptome pentru infecțiile tractului urinar la copii:

  • Febră
  • Stare de somnolență
  • Refuzul mâncării
  • Durere, arsură sau senzație de durere la urinare
  • Urinarea frecventă sau senzația urgentă de urinare, chiar și fără urină
  • Urină mirositoare care poate părea tulbure sau poate avea sânge
  • Durerea din spate sau în jurul vezicii urinare

Dacă copilul are febră mare și niciun alt diagnostic stabilit de medic, ar trebui eliminate infecțiile tractului urinar. Când cauza febrei este o infecție a rinichiului și aceasta nu este tratată imediat, bacteriile se pot răspândi în sânge și pot provoca o infecție mai mare sau o afecțiune renală de durată.

Tratament infecție urinară la copii

Fiind infecții bacteriene, tratamentul în cazul acestor afecțiuni va conține antibiotice.

Întotdeauna urmați tratamentul recomandat de medic și nu îl întrerupeți, chiar dacă simptomele încep să dispară. Tratamentul este personalizat în funcție de tipul de afecțiune, vârsta copilului, kilograme.

Hidratarea este foarte importantă.

Ca să elimine germenii, organismul ar nevoie de lichide suplimentare. Amintiți-i celui mic să bea multă apă și să meargă la baie des pentru a goli vezica urinară.

Obișnuiți-l să mearg la baie o dată la două ore

După ce infecția a trecut, obișnuiți-l pe cel mic să meargă la baie la fiecare două ore pentru a preveni infecțiile viitoare.

Igiena este foarte importantă

Dușurile zilnice, igiena corespunzătoare după folosirea toaletei, mai ales la fetițe, sunt reguli importante de prevenție a infecțiilor urinare la copii.

Sfaturi utile pentru mame

Cistitele, adică infecţiile vezicii urinare, nu pot trece neobservate. Pe copil îl ustură când urinează, îl doare, are senzaţia că vrea să facă pipi dar nu poate, plânge foarte tare înainte de a uda doar puţin scutecul. O manifestare atât de zgomotoasă te va aduce foarte repede la medic. Vestea proastă este că unele infecţii urinare, şi mai ales cele de căi urinare superioare şi cele renale pot să nu aibă nici un simptom, dar să evolueze rapid, ajungând la insuficienţă renală.

În cazul în care copilul ştie să-ţi spună că-l ustură sau că-l doare când face pipi tot ce trebuie să faci este să-i asiguri o igienă foarte bună şi să-l urmăreşti 8-10 ore. Dacă simptomele persistă este necesară o vizită la medicul pediatru al copilului tău.

Există un test rapid pe care-l poţi memora şi face singură copilaşului tău. Se numeşte Time test şi se poate face oricând, cu condiţia ca cel mic să urineze voluntar şi nu reflex. La primul semnal al apariţiei urinării dai drumul la cronometru. Dacă micuțul termină în 30 de secunde înseamnă că tractul reno-urinar este perfect. Dacă durează mai mult, este întreruptă sau apare durere, usturime, urina este foarte puţină şi copilul agitat sau dacă observi orice altă problemă, atunci trebuie să te adresezi medicului. El va stabili dacă este o banală cistită, sau dacă este ceva mai serios.

Infecţia urinară trebuie diagnosticată şi tratată cât mai curând posibil.

Nu îi da copilului antibiotice din proprie iniţiativă. Medicul specialist va recolta o probă de urină şi în funcţie de bacteria pe care o găseşte acolo îţi va recomanda cel mai eficient antibiotic.

Nu opri tratamentul înainte de termenul prescris de medic, chiar dacă cel mic se simte mult mai bine.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa