Semnele infecţiei cu rotavirus la copii

Andreea Popa
Enterocolita

Aproape toţi copiii vor suferi cel puţin o dată, până la vârsta de 5 ani, de infecţie cu rotavirus

Infecţia cu rotavirus este periculoasă doar dacă situaţia scapă de sub control iar copilul ajunge sever deshidratat. Şi cum aproape toţi copiii vor face la un moment dat această boală, este bine să cunoşti cât mai multe despre ea.

Infecţia cu rotavirus este cea mai des întâlnită cauză de diaree şi deshidratare severă la bebeluşi. Mai mult, circa 90% dintre copii vor suferi măcar o dată de infecţie cu rotavirus până la vârsta de 5 ani. Cea mai mare problemă pe care o pune infecţia cu rotavirus este deshidratarea copilului, din cauza vărsăturilor şi a diareii.

Ce este rotavirusul

Rotavirusul este un virus în forma de roată, de unde şi denumirea lui, ce face parte din familia Reoviride. Virusul afectează intestinul subţire, distrugând enterocitele (celule cu rol în digestie şi în absorbţia intestinală). Infecţia se manifestă prin vărsături şi diaree, mai mult sau mai puţin severe, de la caz la caz.

În general, dacă situaţia este ţinută sub control, infecţia cu rotavirus nu este periculoasă. Problemele apar atunci când, în urma vărsăturilor repetate şi a scaunelor apoase numeroase, copilul se deshidratează foarte tare iar din această cauză intervin şi alte complicaţii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), circa 125 milioane de copii cu vârsta sub 5 ani se infectează anual cu rotavirus, dar rata mortalităţii este crescută doar în ţările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Infecţia cu rotavirus este mai periculoasă în cazul bebeluşilor între 3 luni şi 2 ani, deoarece ei se pot deshidrata mult mai rapid decât copiii mai mari. Sub vârsta de 3 luni, sugarii beneficiază de protecţie prin anticorpii transmişi transplacentar şi prin alăptare.

Şi copiii mai mari de 5 ani pot suferi de infecţie cu rotavirus, la fel şi adulţii, însă în cazul lor simptomele sunt mult mai blânde. Este posibil chiar ca un adult să fie asimptomatic, deşi e infectat, deci contagios.

Simptome

Perioada de incubaţie a rotavirusului este în general de 1-3 zile. Infecţia debutează brusc, iar vărsăturile sunt adesea primul simptom. Sugarii pot voma în jet. Urmează apoi diareea, iar circa o treime dintre copiii infectaţi cu rotavirus fac şi febră, însă adesea moderată (38-39ºC). Scaunele sunt apoase şi urât mirositoare, însă niciodată cu sânge.

Diagnosticul de infecţie cu rotavirus se poate pune şi numai pe baza simptomelor, dar uneori sunt necesare analize specifice de laborator pentru a elimina alte cauze.

Infecţia cu rotavirus este mai fecventă în lunile reci ale anului, respectiv în perioada noiembrie – mai.

Febra şi vărsăturile durează, de obicei, 2-3 zile. Diareea, însă, poate dura între 4 şi 8 zile, chiar 21 de zile uneori.

Tratament

Nu există niciun medicament împotriva rotavirusului, ci doar împotriva simptomelor, iar antibioticele sunt inutile, fiind vorba despre un virus. Dar chiar şi fără tratament, majoritatea infecţiilor cu rotavirus se vindecă de la sine. Astfel, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci când copilul are o infecţie cu rotavirus este să-l menţii hidratat. De obicei este nevoie de soluţii de rehidratare orală în loc de apă, care să înlocuiască pierderile de minerale. Oricum, nu încerca să-i dai multe lichide deodată, pentru că s-ar putea să-i declanşeze reflexul de vomă iar situaţia să se înrăutăţească. Dă-i doar câte o linguriţă, o dată la 10-15 minute.

Utile sunt şi probioticele, care scurtează durata bolii şi ajută la refacerea florei intestinale.

Se pot administra şi medicamente antidiareice şi antisecretorii, însă doar la recomandarea medicului, deoarece dozele diferă în funcţie de vârsta şi simptomele copilului.

În cazul copiilor hrăniţi cu lapte matern, alăptarea nu trebuie întreruptă. În schimb, cei hrăniţi cu lapte praf vor primi o formulă fără lactoză.

Dacă copilul ajunge sever deshidratat, va fi nevoie de spitalizare pentru a i se administra fluide intravenos.

Semne ale deshidratării severe

Cel mai mare risc în cazul infecţiei cu rotavirus este, aşa cum spuneam, deshidratarea severă. De aceea, este foarte important să urmăreşti starea copilului şi să-l duci imediat la medic dacă observi vreunul dintre următoarele simptome:

– copilul este apatic, foarte somnoros sau nu se poate trezi

– are gura foarte uscată

– are ochii uscaţi

– respiră rapid, iar bătăile inimii i se înteţesc

– urinează foarte rar (o singură dată la 12 ore sau deloc)

– fontanela este retrasă

– scade în greutate cu circa 5-10 procente

– are febră mare pe care nu o poţi scădea cu antitermice din cauza vărsăturilor şi a diareii.

Cum se transmite rotavirusul

Rotavirusul se transmite foarte repede, pe cale fecal-orală. Astfel, din cauza igienei precare a mâinilor după folosirea toaletei sau după schimbarea scutecului copilului, virusul poate contamina cu uşurinţă orice alt obiect: jucării, mobilă, mâncare etc. O altă sursă de infecţie poate fi apa de fântână sau de izvor.

Virusul este prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de debutul bolii. Cu alte cuvinte, copilul este contagios în medie cu o zi-două înainte de apariția simptomelor. Ulterior, poate fi contagios chiar şi încă 10-21 zile după ce diareea a dispărut. În cazul copiilor cu imunitatea foarte scăzută, virusul se poate excreta în fecale chiar şi încă 2 luni de la debutul bolii.

Totuşi, perioada cea mai contagioasă este în primele 3 zile de la apariţia simptomelor.

Deoarece există mai multe tulpini de rotavirus, copiii se pot infecta de mai multe ori. Însă, din fericire, de cele mai multe ori doar prima infecţie este mai urâtă.

Vaccinul împotriva rotavirusului

În acest moment, pe piaţă există două variante de vaccin antirotavirus. Niciuna dintre ele nu este inclusă în schema naţională de vaccinare, dar poate fi făcută contracost. Este vorba despre RotaTeq şi Rotarix. Ambele vaccinuri se administrează oral, sub formă de picături, în 3 doze (RotaTeq), respectiv 2 doze (Rotarix), începând cu a 6-a săptămână de viaţă, la interval de 4-6 săptămâni, dar nu mai târziu de 26 de săptămâni.

Şi copiii vaccinaţi se pot infecta cu rotavirus, chiar de mai multe ori, dar formele făcute sunt mai uşoare iar astfel riscurile de deshidratare severă, respectiv de a fi necesară spitalizarea sunt mai mici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa