Indigestia la copii este denumirea medicală pentru stomacul supărat al copilului. Se instalează de obicei când copilul mănâncă prea mult, prea repede sau consumă alimente greu de digerat. Stomacul copiilor este micuț, la fel ca ei. Fiecare copil are o cantitate de mâncare care îi este suficientă la o masă, iar dacă depășește cu mult această cantitate s-ar putea să aibă probleme de digestie.
Din nefericire, am învățat multe despre indigestii deoarece fiul meu cel mare are o sensibilitate la stomac și s-a confruntat de câteva ori cu această problemă. Iată ce trebuie să știți și voi despre simptomele și tratamentul indigestiei la copii:
De ce apare indigestia la copii?
Problemele pot apărea și dacă cel mic mănâncă prea repede, deoarece e nevoie să treacă un timp până ce creierul primește semnalele că organismul nu mai are nevoie de mâncare și, la rândul lui, să trimită semnalul de sațietate. Astfel, mâncatul mult prea repede poate duce la o supraalimentare și inevitabil la o indigestie.
Când vine vorba despre mâncărurile ce pot fi greu de digerat, trebuie să respecți indicațiile medicului și să eviți alimentele prăjite, foarte grase sau cu ingrediente nocive. De asemenea, amintește-ți regulile de la debutul diversificării și ține cont de ele, chiar dacă ai un copil mai măricel. Dacă cel mic nu nu a mâncat niciodată fasole sau varză, de exemplu, nu-l lăsa să mănânce din prima o porție mare. Dă-i câte puțin și așteaptă să vezi cum reacționează.
Simptomele și tratamentul indigestiei
O indigestie se recunoaște în primul rând după arsurile la stomac, sau cum spunea copilul meu „ceva ce-l mușcă de burtică pe interior”. Indigestia, de cele mai multe ori, mai ales la copiii mici este însoțită de vomă, crampe, stare de moleșeală. Uneori pot apărea și episoade de scaune diareice.
De reținut este că, dacă copilul manifestă astfel de simptome, trebuie să ceri sfatul medicului pentru un diagnostic diferențiat, deoarece indigestia și enterocolita se pot manifesta foarte asemănător. (Nu uita că indigestia nu provoacă niciodată febră, în timp ce enterocolitele poate avea și acest simptom). Cel mai probabil, medicul va solicita o analiză de scaun sau o analiză de sânge pentru a stabili cu rigoare dacă este sau nu vorba de o indigestie sau de o enterocolită provocată de o bacterie sau de un virus.
CITEȘTE ȘI: Enterocolita la copii. Simptome, tratament și urgențe medicale
Tratamentul indigestiei
În cazul în care se stabilește că cel mic suferă de indigestie, tratamentul este relativ simplu. Se bazează în special pe repaos, regim alimentar și o hidratare corespunzătoare.
Astfel, în prima zi de indigestie este recomandat repaosul alimentar, copilul având voie să consume cât mai multe lichide (apă sau ceai de plante neîndulcit), iar începând cu a doua zi, regimul trebuie să se compună din legume fierte, carne fiartă, orez, supă de rădăcinoase, măr copt, banană și brânză de vaci.
CITEȘTE ȘI: Diareea cronică la copii: cauze și tratament
Dă-ne un like și pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!