Imunitatea la antibiotice sau când tratamentele nu mai au efect. Cum se previne

Ramona Dinescu

Imunitatea la antibiotice reprezintă una dintre cele mai urgente probleme de sănătate publică. Apare atunci când bacteriile dezvoltă abilitatea de a se apăra de medicamentele menite să le distrugă.

Centrul de control și prevenție a bolilor (The Center for Diases Control and Prevention) organizează anual, la nivel internațional o conferință pe teme de sănătate publică. La finalul anului 2017, s-a discutat despre eforturile necesare pentru îmbunătățirea modului de prescripție și folosire a antibioticelor pentru combaterea imunității la aceste medicamente.

La finalul conferinței s-a constata că anual, numai în SUA, cel puțin două milioane de oameni se infectează cu bacterii rezistente la antibiotice, rezultatul fiind o cifră de peste 23 de mii de oameni care mor din această cauză.

Antibioticele salvează vieți, însă, de fiecare dată când sunt folosite ca tratament, pot avea efecte adverse și pot duce la dezvoltarea imunității organismului împotriva lor. Tot în SUA, conform datelor furnizate de The Center for Diases Control and Prevention, aproximativ 30% dintre antibiotice sau 47 de milioane de rețete sunt făcute fără a fi necesar de către medici. Situația în România este și mai tragică: suntem pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, după Grecia. La capitolul rezistenţă, pe unii germeni, suntem însă pe primul loc în Uniune.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au declarat că între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi. Cifra este echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc, au mai precizat specialiştii.

Folosirea corectă a tratamentului cu antibiotice ne asigură că aceste tratamente vor fi valabile și pentru generațiile viitoare.

Când sunt necesare antibioticele?

Antibioticele sunt necesare pentru tratarea anumitor infecții cauzate de bacterii. Ne folosim de antibiotice pentru a trata infecții serioase precum pneumonie sau situații ce ne pot pune viața în pericol precum septicemie, răspunsul extrem al organismului la infecție. Antibioticele eficiente sunt de asemenea necesare persoanelor care prezintă risc major de a dezvolta o infecție, precum pacienții ce sunt operați, cei cu afecțiuni în fază terminală la rinichi sau cei care urmează o terapie împotriva cancerului.

Când nu sunt necesare antibioticele?

Antibioticele nu vor fi de ajutor în cazul infecțiilor comune precum majoritatea cazurilor de bronșită, infecții ale sinusurilor, dar și unele infecții ale urechii. Un antibiotic nu te va face să te simți mai bine dacă ai o infecție virală, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Antibioticele nu au efect asupra infecțiilor virale precum răceli, gripă, mucozități la nivelul nasului, chiar dacă acestea sunt consistente, gălbui sau verzui.

Antibioticele salvează vieți iar atunci când un pacient are nevoie de antibiotice beneficiile trebuie să depășească riscurile efectelor adverse. Atunci când antibioticele nu sunt necesare, nu te vor ajuta, însă efectele adverse îți pot face rău. Printre cele mai des întâlnite efecte adverse ale antibioticelor se numără:

–          Iritații la nivelul pielii

–          Stare de amețeală

–          Greață

–          Diaree

–          Candidoză.

Alte efecte adverse mai grave includ infecția cu Clostridium difficile ce poate cauza diaree, probleme severe ale colonului sau chiar decesul. Unele persoane pot suferi de reacții alergice ce pot pune în pericol viața.

Ce poți face pentru a te simți mai bine?

Pentru orice problemă medicală este necesar consultul unui medic care îți poate recomanda cel mai bun tratament. Dacă ai nevoie de antibiotice, trebuie să le administrezi conform rețetei. Tot medicului trebuie să-i indici efectele adverse de care suferi.

Virusurile respiratorii, de obicei dispar într-o săptămână sau două fără tratament. Și în acest caz, tot medicul îți poate spune ce poți face pentru a te simți mai bine atunci când organismul luptă împotriva unui virus. Cea mai bună prevenție împotriva bolilor include:

–          Spălarea corectă a mâinilor

–          Acoperirea feței în timpul tusei

–          Izolarea la domiciliu atunci când ești bolnav

–          Efectuarea vaccinurilor recomandate precum cel antigripal.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa