Igiena excesivă dăunează copiilor? Categoric da! 4 reguli pentru imunitate mai bună

Geta Roman, director editorial
Murdarie
Uneori, puţină murdărie nu strică

Igiena excesivă poate avea influente negative asupra sistemului imunitar al copiilor. Imunitatea bebelușilor și a copiilor mici va fi mai bună și pot fi apărați de apariția unor boli ca astmul, alergiile și alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar dacă sunt expuși la diferite tipuri de microbi.

Această teorie, numită „ipoteza igienei”, spune că sistemul imunitar  are nevoie de „antrenament” în lupta cu germenii. Se pare că mesajul a prins. Într-un studiu făcut de Consiliul Igienei (SUA), 77% din mame cu copii sub cinci ani cred că pentru a-i ajuta să construiască un sistem imunitar mai puternic copiii trebuie expuși la microbi. „În secolul 20 am început să schimbăm felul în care trăim. Locuim în cutii curate. Apa este imaculată. Măncarea aproape sterilizată. Expunerea la bacterii și sol a devenit o raritate,” spune dr. Joel Winstock, șeful secției de gastroenterologie și hepatologie de Tufts Medical Center și profesor la Tufts University (SUA).

Dar să fii supercurat ar putea să nu fie tocmai bine pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Anumite boli care erau practic necunoscute în secolul 18 și mai înainte devin uzuale acum. De asemenea, nici nu mai murim de holeră și ciumă. Asta înseamna că putem renunța să ne mai spălăm pe mâini și putem manca direct de pe podea? Nici chiar așa.

Unde tragem linie?

„Nu încurajăm copiii să meargă afară și să mănânce noroi, sau să nu fie vaccinați, însă nu trebuie exagerat nici cu feritul copiilor de expunerea la germeni,” spune si dr. Kathleen Barnes, profesor la Deparamentul de Alergie si Imunologie Clinică de la Johns Hopkins University din Baltimore, Maryland. Asta nu însemnă să renunțăm la curățenie. Conform teoriei „vechilor prieteni”, care duce „ipoteza igienei” și mai departe, e adevărat că expunerea la anumiți microbi prietenoși ne ajută. Însă, încă mai trebuie să limităm contactul cu germeni care pot da afecțiuni grave. Deci unde tragem linie?

În legătură cu ce SĂ NU ne mai îngrijorăm?

  1. Animalele de companie

Dr. Kathleen Barnes citează studii care arată cum copiii care cresc cu un animal de companie au un risc mai mic să facă astm. Copiii care sunt expuși în grădinițe altor copii răciți sau cu diverse alte infecții sunt mai feriți de alergii, de astm și de alte probleme de sănătate.

  1. Sterilizarea completă

Puteți renunța probabil la toate săpunurile antibacteriene. Până și autoritatea americana care reglementeaza controlul medicamentelor,  FDA, este sceptică, existând întrebări legate de nivelul de siguranță al anumitor ingrediente, deci ar putea să aibă mai multe riscuri decât beneficii. „Marea majoritate a bacteriilor, virusurilor și fungilor pe care le întâlnim în viața de zi cu zi nu sunt nocive,” spune Weinstock. Pentru a scăpa de germeni, încurajați-vă copilul să se spele pe mâini măcar cât cântă o dată „La mulți ani!”

Lăsați copiii să se îmbolnăvească!

  1. Antibioticele

Când copilul este bolnav, evident că va trebui să mergeți cu el la doctor la control. Însă rețineți că multe boli ale copilăriei sunt însă cauzate de viruși. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva acestora și nici nu vor ajuta copilul să se vindece mai repede. „Primul răspuns la îmbolnăvirile copilului nu ar trebui să fie  antibioticele, care omoară bacteriile bune când luptă cu cele rele,” spune Barnes. Bacteriile bune trăiesc în intestine și avem nevoie de ele pentru digestie. De asemenea, folosirea repetată a antibioticelor, face ca ele să nu mai aibă un efect la fel de puternic atunci când întradevăr avem nevoie de ele.

Regula celor 5 secunde este falsa!

  1. Microbii: unde să luptăm

Chiar dacă nu trebuie să vă îngrijorați în legătură cu orice, sunt câteva lucruri importante pe care trebuie să vă concentrați.

Puteți să luptați inteligent cu germenii ținând cont de câteva reguli de bază:

  • Folosiți tocătoare și cuțite separate pentru tăierea cărnii și a peștelui, a fructelor de mare. Spălați blaturile, ustensilele și tocătoarele cu apă fierbinte și detergent.
  • Folosiți un termometru special pentru măncare. Gătiți a 65 de grade Celsius carnea, la 70 de grade carnea tocată și puiul și curcanul la 75.
  • Nu lăsați mâncarea mai mult de două ore afară din frigider și chiar mai puțin de o oră dacă este cald afară.
  • Dezinfectați blatul de bucătărie înainte și după ce preparați masa. Folosiți prosoape de hârtie și șervețele umede.
  • Dezinfectați des suprafețele din baie, mai ales dacă cineva din casă este bolnav.
  • Spălați-vă des pe mâini, inclusiv înainte și după ce preparați măncarea, după ce ați fost la baie, ați umblat cu scutece, cu animale de companie și de oricâte ori par murdare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa