Hipocalcemia la copii: cauze, simptome și tratament.

Calciul este esențial pentru dezvoltarea sistemului osos puternic, după cum știu toate mamele. Organismul copiilor mici folosește acest mineral vital pentru a construi dinții și oasele – un proces care se definitivează până la sfârșitul adolescenței.

Ramona Dinescu
hipocalcemia la copii totul despre mame

Hipocalcemia se instalează atunci când în organismul copilului este o cantitate prea mică de calciu. Hipocalcemia poate apărea din cauza insuficienței de vitamina D, prematurității sau a unor infecții.

Cu toții știm că mineralul minune pentru organism este calciul. În cazul copiilor acesta este și mai important deoarece este necesar pentru formarea și creșterea sănătoasă a dinților și a oaselor.

Ce este hipocalcemia?

Hipocalcemia apare atunci când există o cantitate insuficientă de calciu în organism. Specialiștii sunt de părere că un nivel optim de calciu este esențial pentru ca inima și mușchii să funcționeze la cote bune, dar și pentru desfaşurarea corespunzatoare a numeroase procese metabolice. Calciul este folosit de organism în vasoconstricţie şi vasodilatare, în transmiterea impulsurilor nervoase, contracţia musculară, secreţia de hormoni etc.

De asemenea, calciul reduce absorbţia plumbului şi astfel diminuează efectele intoxicării cu metale grele.

În cazul copiilor, cazurile cele mai întâlnite de hipocalcemie sunt cauzate de nașterea prematură, anumite infecții, diabetul gestațional de care a suferit mama în timpul sarcinii și influența anumitor medicamente. Hipocalcemia poate fi cauzată și de o deficiență de vitamina D, necesară pentru absorbția și fixarea calciului în organismul micuților, situație ce poate fi întâlnită la bebelușii cărora nu li se ofere suplimente cu vitamina D.

În cazuri foarte rare, hipocalcemia poate fi pusă pe seama hiperparatiroidismului (o dereglarea glandei pituitare) și pseudohipoparatiroidismului (o tulburare genetică ce mimează hipoparatiroidismul).

Principalele simptome ale hipocalcemiei la copii

În mod obișnuit, hipocalcemia poate fi prezentă și fără simptome. Atunci când totuși apar semne, pot fi unul sau mai multe din următoarea listă:

–          Piele uscată

–          Păr deshidratat, uscat

–          Unghii casante

–          Statură mică

–          Crampe musculare

–          Furnicături la degetele de la mâini sau de la picioare

–          Cataracte

–          Smalțul dinților crăpat

–          Convulsii în urma căderilor de calciu

Diagnostic și tratament pentru hipocalcemie

Înainte de toate trebuie să știm că doza zilnică recomandată de calciu pentru copii, depinde de vârsta copilului:

–          0-6 luni – 200 mg/zi;

–          6-12 luni – 260 mg/zi;

–          1-3 ani – 700 mg/zi;

–          4-8 ani – 1000 mg/zi;

–          9-18 ani – 1300 mg/zi.

Pentru a vă face o idee despre ce înseamnă practic aceste cantități de calciu, vă precizăm faptul că un pahar de lapte (200 ml) conţine 300 mg calciu sau că un iaurt (200ml) conţine aproximativ 400 mg de calciu, dar că nu tot calciul din alimentație se absoarbe: în cazul copiilor rata de absorbţie este de 60%, urmând să fie în scădere pe parcursul vieții.

Așa cum spuneam, simptomatologia hipocalcemiei este destul de restrânsă și este greu să îți dai seama dacă copilul suferă de hipocalcemie, mai ales că uneori nu manifestă niciun simptom. Cea mai bună modalitate de a depista această problemă este să-i faci copilului periodic analizele (anual, așa cum le faci și tu).

Hipocalcemia poate fi depistată imediat pe baza unei analize ce poate determina nivelul calciului din sânge.

Măsurând nivelul hormonului paratiroid și al vitaminei D din sânge, medicul poate determina care este cauza hipocalcemiei și poate prescrie cel mai bun tratament.

De obicei se prescriu suplimente de calciu, precum și o dietă alimentară bogată în calciu, împreună cu suplimente de vitamina D.

Calciu pentru copii. De ce este important

Calciul este esențial pentru un schelet puternic. Aproximativ 99% din calciul corpului se află în oase și dinți.  Pentru a funcționa eficient, organismul are nevoie de un nivel constant de calciu în fluidele și țesuturile sale. Acel calciu este extras din oase. Oasele sunt țesuturi vii, iar calciul este în mod constant îndepărtat și redepus. De asemenea, pierdem zilnic calciu prin creșterea pielii, a unghiilor și a părului și prin transpirație, urinare și excreție.

Calciul este, de asemenea, vital în copilărie, când oasele cresc activ. În timpul copilăriei, cantitatea de calciu depusă în oase crește pe măsură ce oasele cresc. În această etapă critică de dezvoltare, organismul are nevoie de o cantitate mare de calciu. De asemenea, absoarbe calciul mai eficient decât în ​​orice alt moment al vieții. Din acest motiv, experții în sănătatea copiilor recomandă copiilor și adolescenților să consume un plus de calciu pentru a-și menține oasele puternice și sănătoase până la vârsta adultă.

Ca să fie eficient calciul în creșterea și dezvoltarea oaselor, este de asemenea important ca cel mic să primească suficientă vitamina D. Această vitamină esențială ajută organismul să absoarbă calciul din alimente. Copiii pot absorbi vitamina D prin expunerea la soare; consumul de alimente bogate în vitamina D, cum ar fi laptele fortificat și produsele lactate, gălbenușurile de ou, ficatul și câțiva pești de apă sărată; sau luând un supliment de vitamine.

Mulți specialiști în minerale osoase precizează că micuții și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani ar trebui să consume patru porții de alimente bogate în calciu în fiecare zi – în creștere față de cele trei recomandate anterior. Obținând suficient calciu la începutul vieții, copiii își pot reduce riscul de fracturi osoase accidentale.

Plan alimentar  cu surse de calciu și vitamina D în dieta copiilor

Aceste recomandări sunt făcute de Joel Steelman, medic endocrinolog la Cook Children Health Care System.

Surse de calciu

Lapte (de vacă, soia, migdale și orez)240 ml
Brânză – Cheddar, Mozzarella, Ricotta (exclude crema de brânză)200 g
Cereale , fortificate cu Calciu½ cană
Tofu , fortificat cu Calciu¼ de cană
Iaurt1 cană
Boabe de soia½ cană
Broccoli , fiert1 cană
Conserve de somon sau sardine25 g
Înghețată, iaurt înghețat, budincă de lapte sau brânză de vaci½ cană

Surse de vitamina D

Ulei de ficat de cod1 lingură
Pește-spadă sau somon75 gr
Ton , conservat75 gr
Lapte fortificat cu vitamina D1 cană
Iaurt fortificat175 g
ou1 buc

Corpul uman poate produce vitamina D și prin expunerea la soare. Corpul tău are nevoie de expunerea directă la lumina soarelui din exterior. Calciul din lapte se absoarbe mai bine decât cel din sursele non lactate; iar persoanele cu alergie la preoteina din lapte sau intoleranță la lactoză pot avea probleme cu asimilarea necesarului de calciu. Când uitilizezi suplimente de calciu să fii foarte atentă la respectarea dozei recomandate, deoarece, un aport ridicat de calciu poate reduce absorbția altor minerale precum fierul.

Informații despre o altă carență care poate fi întâlnită la copii: Lipsa de magneziu la copii: plan alimentar pentru combaterea ei

Nu uita să ne dai like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu cele mai interesante articole pe care le publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa