Herpes la copii. Cum îl poate afecta pe copil acest virus?

Ramona Dinescu
copil cu herpes

Herpesul la copii se manifestă cel mai adesea printr-o infecție la nivelul gurii, o inflamație însoțită uneori de ulcerații în interiorul cavității bucale. Cel mai supărător simptom este acela că nu poate deschide gura bine pentru a mânca și a bea.

Herpesul la copii este o infecție cauzată de virusul herpes simplex care, cel mai adesea, dispare de sine. Dacă ești însă îngrijorată, cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului pediatru. Timpul de vindecare este de 7-10 zile.

Care sunt cauzele infecției cu herpes simplex?

Prima dată când un copil se infectează cu herpes simplex, în interiorul gurii poate apărea o ulcerație dureroasă. Aceasta se numește stomatită herpetică. După această primă infecție, virusul rămâne adormit în corp, în interiorul nervilor ce alimentează pielea. Probabil că va mai provoca bubițe dureroase mai târziu în copilărie și viața de adult. Majoritatea adulților au avut măcar o infecție virală cu herpes simplex, de obicei în copilărie.

Simptomele herpesului la copii

Unul dintre simptome este durerea la nivelul gurii. De asemenea, buzele, gingiile și gâtul ar putea fi inflamate. Stratul care căptușește gura copilului pe interior ar putea fi umflat și roșu și se poate să observi multe blistere și ulcerații. Copiii mici ar putea refuza hrana și apa și ar putea să saliveze abundent. Din această cauză, copilul poate fi iritabil și poate plânge foarte mult, poate face febră și i se pot umfla glandele de la nivelul gâtului.

Când să ceri sfatul medicului?

Pentru orice întrebare sau îngrijorare, Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că este nevoie de sfatul doctorului. De asemenea, trebuie să mergi la medic cu copilul atunci când micuțul are o stare generală proastă sau face febră sau atunci când refuză mâncarea și lichidele.

Tratamentul pentru herpes

Nu există tratament pentru infecția cu herpes simplex. Tot ce poți face este să tratezi simptomele pentru a alunga disconfortul copilului tău. Îi poți da copilului paracetamol pentru a-i ameliora durerile. De asemenea, poți folosi soluții preparate în farmacie ce se folosesc pe interiorul gurii pentru alinarea durerilor. Chiar dacă cel mic refuză mâncarea, încearcă să-i dai alimente moi și încurajează-l să bea lichide cât mai multe. Îi poți da chiar și săruri de rehidratare. Dacă infecția este severă sau sistemul imunitar al copilului nu funcționează corespunzător, medicul ar putea să-i dea medicamente antivirale precum aciclovir.

Cum prevenim apariția herpesului?

Virusul herpes simplex este foarte contagios, așa că trebuie să te asiguri că cel mic nu sărută alți oameni și nu împarte mâncarea și băutura cu alții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa