Herpangina și roseola, boli contagioase frecvente ale copiilor mici. Simptome, diagnostic, tratament

Geta Roman, director editorial
Roseola infantum la copii- este cea de-a șasea boală a copilăriei.

Herpangina și roseola sunt printre bolile mai puțin grave, dar destul de frecvente pe care copiii le pot face în special în primii ani de viață. Iată cum se caracterizează fiecare dintre ele!

Herpangina tinde să apară în epidemii, cel mai frecvent la bebeluși și copii. „Herpargina este o faringoamigalită dată de unele tulpini ale virusului Coxsackie. Se manifestă cu leziuni de tip afte (bășici care se sparg). Aceste „bășici” (vezicule) seamănă cu cele care se formează în infecția din herpes. Până să se știe de Coxsackie se credea ca sunt date de herpes, de aici denumirea de herpangina. Herpangina este doar o forma de manifestare a unor tulpini”, explică medicul pediatru Anca Cochino la Cabinetul Pediasan din București.

      SIMPTOME

  • Instalare bruscă a febrei cu gât inflamat, dureri de cap, anorexie, dureri de gât.
  • Bebelușii pot vărsa.
  • Unii copii fac ulceraţii în spatele gâtului şi pe bolta palatină. Copiii mici mai ales refuză adesea să bea din caua durerii, caz în care e nevoie să mergeţi la spital pentru că micuţii se pot deshidrata.

  • DIAGNOSTIC
    Evaluare clinică făcută de medic. Diagnosticul se bazează pe simptome și leziunile caracteristice orale. Testele de confirmare nu sunt de obicei cerute insă pot fi făcute izolând virusul din leziuni.
  • TRATAMENT
    Tratamentul e unul de susţinere, ca la majoritatea virusurilor: controlul febrei şi al durerii cu medicamente. Include și o igienă orală meticuloasă (prin folosirea unei periuțe de dinți moi), o dietă care să nu includă alimente sărate și alimente acide.

ROSEOLA INFANTUM

O boală mai rară şi puţin gravă este roseola sau „febra de trei zile”. Apare de la 6 luni până la 3 ani.

SIMPTOME
Debutează cu strănut, tuse, nas înfundat, urmate de cel puţin 3 zile de febră mare, peste 39 grade C, culminând în a patra sau a cincea zi cu o eruptie pe gât, burtică, spate. „Roseola (eritemul subit sau boala a 6-a) este o boală infecto-contagioasă dată de virusul herpetic HHV6”, explică medicul pediatru Anca Cochino.

Roseola infantum apare tot timpul anului, iar uneori se manifestă mici epidemii. Majoritatea copiilor vor face roseola infantum între vârsta de 6 luni și trei ani. Între 5 și 15% dintre copiii infectați fac convulsii din cauza febrei, mai ales când febra crește rapid. Nodulii limfatici din zona gâtului și din spatele urechilor pot fi măriți. De regulă, febra dispare încapând cu ziua a patra.
În jur de 30% dintre copiii cu roseola infantum fac o iritație într-un interval ce poate fi cuprins între câteva ore și cel mult o zi după ce temperatura dispare. Iritația este roșie și apare mai ales pe piept și abdomen și mai puțin pe față, brațe și picioare. Iritația nu cauzează mâncărimi și poate dura de la câteva ore la 2 zile.

Diagnostic
• Se pune în urma evaluării de către medic. Medicul va suspecta roseola infantum când simptome tipice (în special apariția iritației după ce febra dispare) apar la un copil între 6 luni și 3 ani. Testele se fac rar, însă diagnosticul poate fi confirmat cu teste de sânge.

„Febra nu este motiv de panică, iar convulsiile febrile simple nu au complicații pe termen lung”

Tratament
• Acetaminofen sau ibuprofen pentru febră
Convulsiile și iritațiile nu impun niciun tratament specific, însă pentru că sperie foarte tare părinții, acești ajung de cele mai multe ori la medic cu micuții pentru evaluare. În situația în care boala este severă și apare la un copil cu sistem imunitar slăbit, medicul poate prescrie medicamente antivirale sau ganciclovir.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa